V.K. u Laganini

[VIDEO] Mladi liječnik rasplakao regiju: Nakon diplome otišao u Njemačku – o svemu snimio emotivni dokumentarac

Još jedan mladi liječnik odlučio je potražiti sreću vani, ali je u svom dokumentarcu zabilježio i ono o čemu ne čitamo u medijima: suze majke i oca koji pozdravljaju sina, pisma preporuke najdražih profesora i suze mladog doktora jer napušta sve što voli.

3. studenog 2021 16:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svi znamo barem jednu osobu koja je otišla "trbuhom za kruhom" u Njemačku, Irsku ili neku drugu državu blagostanja, koja je očito bilo gdje, samo ne kod nas. Koliko su rastanci teški i bolni ne samo za one koji odlaze, već i za one koji ostaju, odlično je prikazao mladi liječnik dentalne medicine koji je napravio dokumentarac o svom odlasku u Njemačku jer ovdje nema mjesta za njegovu budućnost.


"Samo prošle godine je iz Bosne i Hercegovine otišlo 90 tisuća mladih ljudi…", prva je rečenica koja se čuje u dokumentarcu mladog doktora dentalne medicine, Nermina Mameledžije koji je odlučio odseliti u Njemačku odmah nakon obrane diplomskog rada i uručivanja diplome. Njegov dokumentarac kojeg je objavio krajem prošlog mjeseca, do sada je dosegao preko 100 tisuća pregleda, a o njemu su se raspisali mediji u regiji.


Iako često čitamo o tome kako zemlje regije karakterizira snažan "odljev mozgova" i slušamo statistike i brojke onih koji su otišli, rijetko ćemo se susresti s drugom stranom priče: onom emocionalnom, jer svaki rastanak je težak, a posebno je tužan onaj kada gubimo mlade i sposobne ljude, koji moraju iza sebe ostaviti sve što su do sada gradili, obitelj i prijatelje.


>>>'Nije sve u novcu, evo glavni razlog zašto smo vani i ne vraćamo se', istraživanje pokazalo da više od 80 posto mladih želi ostati u Njemačkoj<<<


Još kao student počeo s pripremama za odlazak u inozemstvo


"Ovo je autobiografski dokumentarac o mom odlasku iz Bosne i Hercegovine. Imam 26 godina i zovem se Nermin. Novopečeni sam doktor dentalne medicine, a studirao sam kao redovan student na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu", stoji u njegovom opisu ovog dokumentarca. Kako piše, i prije završetka svog studija shvatio je kako za njegovu budućnost nema mjesta u Bosni i Hercegovini "iz nama svima poznatih razloga", stoga je još kao student započeo svoje pripreme za odlazak u Njemačku, gdje trenutno radi kao stomatolog u jednoj suvremenoj praksi.


>>>Nakon 'fejla' na maturi, preselila u Irsku: Pala hrvatski, zaspala na kemiju pa ipak upisala svoj studij IZ SNOVA<<<


"Posljednjih godinu i pol dana sam snimao uspone i padove koje su me pratili na tom putu. Sve sam zatim objedinio u ovaj film. Želio sam se tako na moj način oprostiti od porodice i prijatelja, a ujedno sam smatrao da bi moje iskustvo moglo biti korisno drugim ljudima koji imaju slične ambicije", poručuje mladi stomatolog s njemačkom adresom.


"Iako sam još tokom studija, na praznicima između semestara proputovao mnoge zemlje svijeta, ovo je ipak bilo najemocionalnije putovanje do sada", tvrdi mladi stomatolog.


Njegov dokumentarac objedinjuje sve pripreme za Njemačku, pozdrave i suze obitelji i prijatelja, pa čak i službeno proglašenje da je postao doktor dentalne medicine nakon obrane svog diplomskog rada. Tek kada je pročitao pismo preporuke svoje najdraže profesorice s fakulteta, shvatio je da je njegov odlazak postao surova realnost. "Polako me uvodi u realnost da ću uskoro morati ostaviti toliko dragih osoba. Shvaćam koliko će ovaj proces biti težak i kako će teško biti napustiti dobre ljude koji su me pratili kroz moj čitav život i obrazovanje", kaže u jednom dijelu dokumentarca kroz suze.


>>>Njemačka masovno priznaje 'balkanske' diplome: Treba im 400 tisuća radnika godišnje - najpopularniji medicinari, učitelji, inženjeri...<<<


Uskoro je video izazvao mnogo komentara koji su koliko tužni, toliko i pozitivni. "Plakao sam kad mi je umro otac prije par mjeseci i sad ponovo gledajući ovaj video. Nermine nemam riječi, svaka ti čast. Osjeti se ta ljudskost i dobrota u tebi. Zaslužio si sve najbolje i želim ti sve najbolje u životu. Živio ti nama!", napisao mu je netko.


"Rasplakao si me na ovom dijelu gdje se rastaješ od roditelja, pretužno što moramo odlaziti za boljim životom i što ne možemo uz najbliže raditi ono sto volimo", kontirao je netko drugi.


Njegov je dokumentarac dobio podršku cijele regije, pa mu se tako javio i jedan bivši stanovnik Zagreba koji je pronašao svoj novi dom u Mannheimu. "Sretno ti, pozdrav iz Mannheima. Samo borba, život je nažalost borba velika. Kad sam u 9. mjesecu 2019. godine odlazio iz Zagreba, plakao sam kao nikad u životu, ali evo, tu su mi roditelji i zaručnicu sam ovdje upoznao i ne planiram se vraćati više u Hrvatsku. Njemačka je moja domovina postala", komentirao mu je netko.


"Ako treba, i pješke ću otići..." Ta rečenica dovoljno govori. Na žalost", komentirao mu je još netko.


>>>Dvije trećine hrvatskih iseljenika IMA DIPLOMU: Ovo su glavni razlozi zbog kojih 'dižu sidro' i odlaze<<<


Čestitke je dobio i od kolega s fakulteta. "Iskrene čestitke kolega. Svaka čast na upornosti i strpljenju! Želim ti puno zdravlja, sreće i uspjeha u daljem radu. Raja sa Stomatološkog fakulteta u Sarajevu je ponosna na tebe!", napisala je jedna kolegica.


Ovaj dirljivi dokumentarac možete pogledati ovdje, i samo da napomenemo: pripremite maramice.




Još vijesti