V.K. u Laganini

Blizanke u klupama: 'U kriznim situacijama smo se mijenjale na ispitima, dosta puta nam je uspjelo...'

Svatko je barem jednom pomislio kako bi super bilo imati blizanca, pa, kao u filmovima, mijenjati identitet s njimnjom, onako, po potrebi. No, je li to zbilja realna mogućnost?

6. rujna 2021 16:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Većina ljudi zasigurno je pogledala sada već kultni klasik s Lindsay Lohan "Zamka za roditelje". Ukratko, Lindsay Lohan glumi blizanke odvojene nakon rođenja, bez saznanja da druga opće postoji. Upoznaju se na ljetnom kampu, odluče se zamijeniti "za živote i identitete" kako bi upoznale roditelje, a potom ih pokušale ponovno spojiti.

Dva para blizanki, jedne jednojajčane, druge dvojajčane, dale su intervju za Universitas u kojemu su pričale o svom životu, među ostalim i o tome jesu li iskoristile svoju sličnost kako bi varale na ispitima.


>>>Četiri studenta pretvorila staru prikolicu za prijevoz konja u trendi pizzeriju na kotačima<<<


Povezane i preko istih interesa


Antonija i Andrijana Bilić Zagrepčanke su koje pohađaju Učiteljski fakultet, dok su Dora i Tena Murk rodom iz Belog Manastira ipak na različitim fakultetima: Dora studira na FER-u, a Tena je na FKIT-u.

Iako su na istom fakultetu, Antonija studira Predškolski smjer i druga je godina, a njena blizanka Andrijana je na trećoj godini Odgojnih znanosti.


Antonija i Andrijana Bilić / Foto: screenshot via universitas-portal.hr


Kako pričaju, od malena obje gaje veliku ljubav prema djeci, stoga je izbor fakulteta bio sasvim logičan smjer u kojem su obje krenule nakon srednje škole. Također, da im to nije jedina sličnost, uz naravno i fizički izgled, obje priznaju da su kampanjke. Obje su priznale kako ne uče previše, osim kada je vrijeme rokova i kolokvija, a Andrijana nadodaje kako pažljivo sluša na predavanjima i vodi bilješke te za vrijeme ispitnih rokova uči svaki dan, kao da sutra ne postoji.


"Prvenstveno jedna drugu motiviramo na učenje i svojim se postignućima motiviramo. Također, pokušavamo jedna drugoj pomoći oko zadataka ili oko nekih kolegija u kojoj je jedna bolja od druge", kaže Antonija. Andrijana se nadovezala na sestrine riječi: "Jedna smo drugoj jako velika motivacija i jedna drugu guramo kroz svoje uspjehe. A naravno, prilikom učenja jedna drugu ispitujemo i pomažemo si međusobno."


Iako obje u STEM-a, idu na različite fakultete


Dora i Tena također imaju, koliko sličnu, toliko i različitu priču. Iako su dvojajčane blizanke, podrška koju daju jedna drugoj je bezuvjetna. "Prijelaz iz srednje škole na fakultet nije prošao nimalo lako. Odselila sam iz malog i dalekog mjesta u Zagreb, fakultetske obaveze bile su velike, a na fakultetu i u Zagrebu nisam znala puno ljudi. Ipak, sa mnom je bila sestra i bile smo si velika podrška tada", kaže Dora.


"Bilo nam je lakše zato što smo bile zajedno, međutim odlazak od kuće i samostalan život u početku nije bio lak. Vremenom smo se sve više navikavale, i mogla bih reći da smo se na drugoj godini skroz prilagodile", potvrđuje Tena.


Tena i Dora Murk / Foto: screenshot via universitas-portal.hr


Iako blizanke, svaka je lockdown doživjela drugačije


I dok su sestre Bilić osjetile potres i uplašile se, sestre Murk nisu, jer su tada bile kod kuće s obzirom na to da je bio lockdown, sve sugovornice su komentirale online nastavu i kako su je one doživjele.


"Meni je čak pandemija što se tiče faksa s jedne strane dobro došla jer sam se lakše nosila s onim težim i stresnim  kolegijima, ali s druge strane mi je krivo jer smo mogli naučiti puno više da smo uživo učili ono što smo u to vrijeme učili online", kazala je Antonija Bilić.


"U početku mi je bilo jako teško u pandemiji jer si odvojen od društva, zatvoren u svoja četiri zida i praktički trebaš sam sebe naučiti neke stvari koje se uče na fakultetu uz pomoć profesora. Učitelj je zanimanje za koje je potrebno imati kontaktnu nastavu jer smo i mi ti koji će sami jednog dana predavati, a najbolje ćemo naučiti predavati ako i sami vidimo kako to naši profesori rade na fakultetu. Potres me ipak uplašio puno više. Shvatila sam da je život predragocjen i prekratak da bi ga živjela u strahu zbog virusa koji će se uvijek pojavljivati i nestajati", iskreno kaže njena sestra Andrijana.


Sestre Bilić obje gaje ljubav i prema sportu / Foto: screenshot via universitas-portal.hr


Dora i Tena također su komentirale svoje viđenje online nastave pa je Dora kazala da joj je pandemija teško pala zbog nagle promjene i gubitka kontakta s kolegama. "Nastava na daljinu bila je dobro organizirana i mislim da nisam ništa izgubila što se gradiva i znanja tiče. Bilo je lijepo vratiti se doma, ali nisam se nadala da će trajati ovako dugo", kaže Dora.


>>>Roditelji ju omalovažavaju jer je frizerka i nema fakultet: 'Ja sam sramota, a sestra ponos obitelji samo zbog – diplome'<<<


Tena ipak gleda pozitivnije na cijeli lockdown. "Pandemiju korone provela sam kod kuće, zajedno s obitelji i što se toga tiče bilo nam je lakše. U tom prvom lockdownu, zbog parcijalne godine pisala sam samo Završni rad, nisam imala drugih kolegija. Kako se pandemija nastavila, četvrta godina prošla je u online nastavi. Zbog laboratorijskih vježbi smo ponekad bili na Fakultetu, a sve predavanja bila su online", kazala je iskreno.


Jedne su koristile svoju sličnost, druge na žalost, nisu


Antonija i Adrijana koristile su svoju sreću i sličnost u fizičkom izgledu za varanje na ispitima. "Iskreno jesmo, da", komentira Antonija. "U školi smo se znale mijenjati za testove kada ima za naučiti puno stranica nekog predmeta koji nam nije zanimljiv, onda si podijelimo pola nauči jedna, a pola druga i tijekom ispita se mijenjamo. Dosta puta nam je čak uspjelo, ali to na faksu više naravno ne radimo", kaže.


Andrijana potvrđuje sestrinu priču. "Jesmo. Imati sestru blizanku je rijetkost i naravno da ti padne takva dogodovština na pamet, pogotovo kad si u stisci s ispitima. Znale smo se mijenjati i jedna drugoj rješavati ispite, ali naravno ne često, to se dogodilo u samo par kriznih situacija", komentira.


Dora i Tena nisu imale te sreće jer, kao dvojajčane blizanke izgledaju drugačije. Iako priznaju da su ih prijatelji nagovarali na ovakvu stvar, kažu kako su ih u školi svi poznavali, pa bi to bilo neizvedivo.


Sestre Murk / Foto: screenshot via universitas-portal.hr


Sve četiri komentirale su kvalitetu visokog školstva u Hrvatskoj te smatraju da je visoko školstvo u Hrvatskoj i na Sveučilištu u Zagrebu dobro, no da uvijek ima mjesta za napredak. Antonija smatra da se glas mladih čuje, ali ne dovoljno, dok sestre Murk ističu važnost studentskih udruga i organizacija kao glavnim medijatorom glasa mladih.


izvor: universitas-portal.hr

Još vijesti