Mojfaks.hr u Laganini

Bogati prije diplomiraju: Istraživanje pokazalo da se bolje roditi bogat i glup nego siromašan i pametan

Ako ste se ikada pitali je li se bolje roditi kao glup bogataš ili kao siromašni genije, znanost sada ima odgovor: bolje je imati više 'šuške', a manje mozga.

24. listopada 2018 13:38
Bogati prije diplomiraju: Istraživanje pokazalo da se bolje roditi bogat i glup nego siromašan i pametan

Bogati prije diplomiraju: Istraživanje pokazalo da se bolje roditi bogat i glup nego siromašan i pametan Foto: MojFaks

Novo istraživanje pokazalo je da su novci bolji adut od pameti, kada je riječ o školovanju i završavanju fakulteta. O čemu se zapravo radi? Da se bolje roditi bogat nego pametan. Pitate se kako se to usuđujemo tvrditi? Eh...ne tvrdimo to mi, nego znanstvenici!

Izvor: Unsplash

Naime, znanstvenici su otkrili da studenti iz bogatijih obitelji imaju duplo više izgleda za stjecanje diplome za razliku od studenata koji dolaze iz siromašnijih obitelji. Štoviše, nadareni studenti iz siromašnih obitelji imaju manje šanse uopće diplomirati i završiti fakultet nego prosječni studenti iz bogate obitelji. I da, ovi bogatiji imaju bolje ocjene nego siromašniji studenti. Jesmo li to prije znali? Ne, ali smo mogli pretpostaviti jer ipak kada netko ima love, studiranje mu je svakako lakše jer primjerice ne mora "lomiti leđa" po osam sati cijele godine na nekom studentskom poslu i može se u miru posvetiti učenju.

Najmanje nadarene osobe iz bogatih obitelji imaju veću mogućnost stjecanja diplome nego oni najnadareniji iz siromašnih obitelji


Ovo zanimljivo istraživanje proveli su znanstvenici na Sveučilištu New York i to koristeći bazu od više od milijun individualnih genoma. Baza podataka čini korelacije između svake individue i prisutnosti gena koji su usko povezani s obrazovnim postignućima. Znanstvenici su kombinirali te rezultate s akademskim rezultatima od svake osobe individualno. Čak su napravili četiri skupine osoba prema poligenskim ocjenama i to od najnižih do najviših. Analize pokazuju da samo 24 posto osoba iz visoko nadarene skupine te podrijetlom iz obitelji s nižim primanjima uopće završi fakultet. Što je s onima iz bogatijih obitelji? Njih pak 63 posto sa sličnim poligenskim ocjenama završi fakultet. Također, fakultete završava oko 27 posto ljudi iz skupine s najnižom ocjenom gena, ali podrijeklom iz imućnijih obitelji. To je samo pokazatelj da čak najmanje nadarene osobe iz bogatih obitelji imaju veću mogućnost za stjecanje diplome nego oni najnadareniji iz siromašnih obitelji. I to njih čak 3 posto!

...Istraživanje pokazalo: Sve manje studenata sretno na fakultetu – većina smatra da im je život promašen...


...Svaki treći hrvatski student odustane od fakulteta: Ovo su najčešći razlozi zbog kojih tisuće mladih napuštaju studije...


Jedan od autora studije i inicijator istraživanja, Kevin Thom, kaže da ovo istraživanje pokazuje da je djeci iz bogatih obitelji lakše proći obrazovanje nego onima iz siromašnijih i da će oni nailaziti na puno više prepreka. Njegov kolega koji je radio s njim na istraživanju, Nicholas Papageorge, postavlja pitanje, bi li neka nadarena osoba iz siromašne obitelji koja nije zato mogla ići na fakultet, mogla zapravo napraviti univerzalni lijek za rak samo da je imala mogućnost studiranja? Dodaje da su rezultati istraživanja dokaz da je potencijal nadarenih osoba iz siromašnih obitelji zapravo potraćen, što nikako nije dobro niti za ekonomsko stanje države.

Izvor: Unsplash

Više o istraživanju pročitajte na linku.

Ivana Petrić
foto: Unsplash/Pixabay