Mojfaks.hr u Laganini

Brucoš Dorian u bedu i patnji: U Varaždinu upisao studij zbog smjera koji ne postoji 10 godina

Samo u Hrvatskoj...imate mogućnost putem portala upisati smjer koji se ne nudi već desetljeće...

14. listopada 2019 17:48
Brucoš Dorian u bedu i patnji: U Varaždinu upisao studij zbog smjera koji ne postoji 10 godina

Brucoš Dorian u bedu i patnji: U Varaždinu upisao studij zbog smjera koji ne postoji 10 godina Foto: MojFaks

Početak je nove akademske godine, a već problemi i to sa studentima koji itekako žele učiti. Žele naučiti sve o izradi EKG uređaja te o pacemakerima pa su upisali Sveučilišni centar u Varaždinu. Među njima je i nagrađivani mladi inovator, piše Varaždinski.

Prvi tjedan prve godine fakulteta i razočaranje. Dorian je upisao studij elektrotehnike u Varaždinu zbog smjera biomedicinske elektrotehnike na trećoj godini. Putem portala Postani student ustanova je nudila smjer koji više ne postoji.

"Hod do doma je bio u suzama. Doma sam bio u bedu i u patnji jer sam htio taj smjer i sad tog smjera nema nigdje u Hrvatskoj osim na ovom Sveučilištu i onda mi kažu da ga ni ovdje nema", rekao je Dorian Crnoja, student elektrotehnike na Sveučilištu Sjever.

Brucoš Dorian je inače mladi inovator koji je smjer želio upisati zbog unapređenja svog izuma - narukvice za punjenje mobitela energijom tijela. "I onda sam odlučio da završim taj smjer da mogu bolje shvatiti kako ljudsko tijelo funkcionira, ti aparati za medicinu", rekao je Dorian.

A smjer ne postoji već 10 godina iako se na stranici preko koje se budući studenti prijavljuju navode dva smjera. Prorektor Sveučilišta kaže kako sve jasno stoji na dopusnici koja se ne smije mijenjati, ali i na internetskoj stranici fakulteta.

"Ono što jedino mogu odgovorno tvrditi je da nismo pogriješili s procedurama. To nikako jer ne možete dopusnicu dijeliti na dva dijela ako je vezana za dva smjera. A praktični dio, vjerojatno jeste u pravu i vjerojatno na nekom mjestu trebala bi pisati neka napomena", objasnio je za Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin.

A sustav Postani student u nadležnosti je Agencije za znanost i obrazovanje koja je na pitanje - kako je došlo do propusta odgovorila kako jedini akreditirani popis studijskih programa dolazi iz Upisnika Ministarstva znanosti i obrazovanja. "Ako dođe do izmjena u nazivu studijskog programa ili drugih podataka o studiju, visoko učilište dužno je obavijestiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je zaduženo za vođenje Upisnika", rekli su u Agenciji za znanost i obrazovanje.

"Isto tako je činjenica da se studijski programi i studijska grupa ne može i ne smije izvoditi sukladno preporukama ministarstva bez minimalno upisanih 10 studenata", rekao je prorektor Sveučilišnog centra Varaždin.

L.B./izvor: Varaždinski
foto: Darko Ba/MojFaks