Mojfaks.hr u Laganini

'Ako ću već pasti, bar da budem lijepa': Studenti s najvećih hrvatskih sveučilišta savjetuju kako pasti ispit SA STILOM

'Ako već padaš ispit, onda ga padni sa stilom' kažu nam kolege kada smo vidno uznemireni oko pada ili prolaska na ispitu. Ili kada jednostavno i njih boli briga za sudbinu rezultata ispita. Međutim, što to zapravo znači?

5. veljače 2018 16:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Izraz "pad sa stilom" uglavnom ne predstavlja nešto pozitivno, a i dogodilo se gotovo svakome. To su one situacije kada smo sigurni da ćemo proći ispit pa ga iznenada padnemo ili kada već i sami znamo da ćemo pasti pa se cijela situacija igrom slučaja pretvori u tragediju.

...[FOTO] Kad padneš ispit, padni u stilu! Zadarska studentica plače satima – maskara je postojana: Pohvalila tvrtku, zaradila tisuće lajkova...
Svoje kratke priče o padu ispita "sa stilom" ispričalo nam je nekoliko studenata, a s nekima se vjerojatno mnogi mogu poistovjetiti. Ovo su neke od njih:

"Moj posljednji pad ispita \'sa stilom\' bio je na drugoj godini fakulteta. Učila sam taj predmet nekoliko noći i dana za redom i zbilja se nadala prolasku. Ne baš prolasku s trojkom ili ne daj bože četvorkom, nego sam samo htjela proći. Prvo, profa me izmučila s usmenim nakon što sam sasvim u redu napisala pismeni. Pala sam, gotovo su mi od bijesa krenule suze. Izlazim s faksa cijela u bedu, motam cigaretu dok silazim niz stepenice i naravno ne gledam kako treba gdje idem. Naravno da sam pala niz par stepenica i žešće se osramotila i izvan i unutar fakulteta očito. Dakle duplo sam pala. I ispit, a i \'for real", studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

"Pad sa stilom je kad očajno napišeš ispit i onda odeš do profesora i kažeš mu: \'Dajte da vidim tu sramotu\'", bivša studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Pasti ispit sa stilom je kada promašiš datum i odeš drugi dan na ispit. Da. To se meni dogodilo", student Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

"Naučiš za ispit. Dobiješ ispit i vidiš da sve znaš. Riješiš to vrlo brzo, predaš ispit i nije ti jasno što ostali imaju toliko pisati. U razgovoru s kolegom shvatiš da nisi okrenuo list i da je više od pola pitanja bilo na drugoj stranici", bivša studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku."Napišeš ispit sramotno, dođeš do profesora i strgaš ispit pred njime i kažeš mu da se vidite dogodine. Tako sam ja pao sa stilom \'Termodinamiku\'", bivši student Veleučilišta u Varaždinu.

"Uvijek kada bi išla polagati ispit za koji više nisam sigurna jesam li spremna ili ne (uglavnom od silnog učenja kada kreneš sumnjati u svoje znanje jer si već izmožden) bi se lijepo našminkala i napravila lijepu frizuru jer sam si mislila: ako već padnem onda neka padnem lijepa. Eh, to je padanje sa stilom! No, iznenađujuće, uvijek bi prošla na kraju. Džaba sam se spremala", studentica Pravnog fakulteta Split.

"Ja imam priču o tome kako proći sa stilom. Dakle, spremao sam se danima za taj jedan ispit i iznenada me predvečer nazove prijatelj da je baš u mom kvartovskom bircu i da bi bilo super da se vidimo jer nismo dugo. Trebala mi je pauza od učenja i mislio sam s njim popiti piće sat vremena pa se vratiti grijati stolicu. Na kraju sam si ugrijao jetru jer smo nakon piva krenuli na drugo pa na treće i tako dugo u noć. Jednu lekciju sam izostavio iz učenja zbog toga i nisam ju baš dobro znao. Došao na ispit ujutro mamuran, još čak malo pijan i srećom – sva pitanja koja sam znao su bila. Zadnja lekcija jako malo obuhvaćena. Prošao k\'o gospodin. Dobio četvorku", student Filozofskog fakulteta u Zagrebu.U buduće, ako niste sigurni jeste li pali ispit "sa stilom" ili ste ga samo pali, sjetite se ovih priča i znat ćete odmah.

...\'Sva pitanja su bila iz fusnota\': Najgluplje izlike zašto si pao k\'o kruška na ispitu...


...Kad odustaneš nakon 11. pokušaja: Studenti otvorili dušu i ispričali nam koliko su najviše puta pali na ispitu...


...Tko nije pao ispit taj kao da nije studirao: 7 znakova koji pokazuju da si \'pravi\' student...


Ivana Petrić
foto: Shutterstock/Pixlr