V.K. u Laganini

Koliko često studenti jedu čokoladu? Za ovom namirnicom 'iz raja' posežu ili svakodnevno ili u 'krizi' – evo zašto je to DOBRO

7. srpnja obilježava se Svjetski dan čokolade, jer je prema nekim legendama upravo tada stigla u Europu.

8. srpnja 2021 16:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema više različitih izvora, ovo se slatko čudo spominje čak i prije 4000 godina, a sve počinje u Egiptu u kojemu su Egipćani napravili prve zapise na papirusu o uživanju u ovom slatkom proizvodu.

Kakao došao iz raja


Ukratko, Maje su bile prvi narod koji je počeo s onime što bismo danas nazvali kultiviranim uzgojem kakaovca. I Maje i Asteci ubirali su plodove stabala kakaovca, uzimali sjemenke i od njih radili napitak koji su Asteci nazivali "xocoatl" (odatle korijen riječi čokolada). Prema njihovoj legendi, sjeme kakaovca stiglo je ni manje ni više nego iz raja, a ako se konzumiraju proizvodi ove rajske biljke, dobijete mudrost i moć.


>>>Prvi dan 'planulo' 30 komada! Najveći zagrebački dom miriše na palačinke: Tavicama stručno barataju – dva studenta<<<


Mislili su da je Bog, on pokrao sve zbog profita


Kakao stiže u Europu tek u 16. stoljeću i to samo u Španjolsku, nakon Kolumbovog četvrtog putovanja i otkrivanja Amerike. On je naime prema legendama donio zrno kakaa sa sobom, ali ovo čudno zrno nije dobilo puno pažnje. Tek je drugi Španjolac otkrio čari ove biljke: Hernando Cortés. Prema legendama, asteški kralj Montezuma Cortésa je zamijenio za reinkarniranog asteškog boga Quetzalcoatla čiji se povratak čekao.


Kako je mislio da je ovaj Bog, priredio mu je bogati banket na kojem se služio i čokoladni napitak. Cortés je zbog profita zaplijenio sve plantaže kakaa jer je otkrio da mu upravo te plantaže garantiraju bogatstvo. On se oko 1528. godine vraća u Španjolsku i donosi kakao, opremu i recepturu za spravljanje čokoladnog napitka te se upravo ta godina smatra službenom godinom dolaska kakaa u Europu. Čak i dok su imali sve za napitak, čokolada nije bila popularna sve dok se netko nije sjetio u nju ubaciti šećer od trske i med, a izbaciti papar. No, tek su Englezi u 17. stoljeću smislili da bi možda bilo dobro u ovaj napitak umiješati i mlijeko, a sve nakon toga je povijest.


>>>Restoran Campus odsad maže za sve studente: Palačinke s Nutellom, Lino ladom i marmeladom za 2,5 kune<<<


Što se ovih prostora tiče, 1911. Julije König, svojim znanjem i iskustvom u proizvodnji slastica, i Slavoljub Deutsch sa svojim kapitalom, u Zagrebu podižu tvornicu Union koja postaje prvi industrijski proizvođač čokolade u jugoistočnoj Europi, a samo  dvije godine kasnije tvornici Union dodjeljuje se titula kraljevskog dvorskog dobavljača za kraljevski dvor u Beču i Budimu.


Zagrebački studenti konzumenti ove slastice


Kako je čokolada ubrzo zavladala svijetom i počela se masovno proizvoditi, danas je praktički nemoguće zamisliti svijet bez čokolade. Od čokoladnih napitaka, kakaa u prahu, torti i sladoleda, čokolada je postala mas-proizvod koji se konzumira diljem svijeta. Povodom svjetskog Dana čokolade upitali smo studente kada najviše jedu čokoladu.


>>>JAČE I OD PALAČINKI: Zbog novih slastica u menzi peglat ćemo iksicu do ludila<<<


Prema anketi, studenti iz studentskog doma Stjepan Radić najviše jedu čokoladu "kad ih uhvati kriza za slatkim", njih čak 88. Svaki dan ju jede 56 studenata, a njih 14 ju jede jednom tjedno.
U studentskom domu Cvjetno naselje malo je drugačija konzumacija, pa tako njih 62 konzumira ovu slasticu svaki dan, a njih 33 "kad ih uhvati kriza".


Ekipa sa Save jede čokoladu samo kad je "kriza" / screenshot via Facebook@"Studentski dom Stjepan Radić - Sava"


Ekipa s Cvjetnog naselja ipak više voli jesti čokoladu svaki dan.


Ekipa s Cvjetnog birala je više odgovora od ekipe sa Save / screentshot via Facebook@"ekipa s CVJETNOG"

Rezultati ove malene ankete ne čude jer su brojna istraživanja pokazala da su studenti skupina koja, zbog velike količine stresa kojoj su izloženi, rado konzumiraju ovaj slatkiš. Ćokolada je čest odabir studenata kad ih uhvati "žuta minuta" za nečim slatkim jer polifenoli prisutni u kakau pomažu u borbi sa stresom. U studiji provedenoj na 60 studenata medicine, zaključeno je da svakodnevno konzumiranje tamne ili mliječne čokolade pomaže u borbi sa stresom.


>>>Za njene 'bombice' čeka se u redu: Studentica Fabiana u domu peče brownije kojima nećete moći odoljeti! VIDEO<<<


Osim ovoga, konzumenti čokolade tvrde da popravlja raspoloženje i asocira ih na osjećaj sreće, dok je činjenica da kvalitetni kakao sadrži nutritivno vrijedne tvari i više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje. Bogat je antioksidansima, kojih sadrži više od crnog vina, borovnica, acai bobica, šipka i goji bobica zajedno, magnezij koji pomaže u borbi sa stresom, a izvrstan je izvor željeza, kroma, mangana, cinka i vitamina C. Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin), spoj koji vaš organizam luči kad ste zaljubljeni stoga ne čudi da mnogi svoju potrebu za ljubavlju zamjenjuju čokoladom, čiji je glavni sastojak kakao. U kakau se nalaze i "hormoni sreće" – serotonin i dopamin, a zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu cjelokupnom zdravlju organizma.

Zbog svega ne čudi da je švedski botaničar Linne ovoj biljci dao naziv Theobroma cacao L. gdje "theobroma" upravo i znači "hrana bogova", a sudeći po kolegama koji ju konzumiraju svakodnevno ili svaki put kad padnu u "krizu", mogao bi se nazvati i hranom studenata.

Još vijesti