Anja Z u Laganini

10 studentskih grijeha: Najgore stvari koje radimo tjedan dana prije ispita

Ispitne rokove uvijek prate strka, nespavanje, predoziranje kofeinom i potrebom da nam dan traje 36 sati. Jer, ako ćemo biti iskreni, najčešće dan provedemo radeći sve osim učenja.

11. Siječnja 2021 16:47
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Godina iza nas prikovala nas je za ekrane, nastavu smo najčešće pratili online putem te smo početkom godine mislili kako ćemo za vrijeme ispita jedva dočekati malo odmoriti oči od ekranskog svjetla i listati stranice knjige. Kao i obično, to je bio samo naivni san, koji se - čim su ispiti pokucali na vrata - prikazao kao zadnja stvar koja nam je na pameti.


...Student s podočnjacima koji uči cijelu noć je samo mit?! Velika većina domaćih studenata noću ipak radi nešto drugo...


Bez obzira jeste li brucoš koji u tjednima iza ima "vatreno krštenje" prvog ispitnog roka, ili već imate staža, zasigurno ste se našli u fazi odugovlačenja učenja kada je ono prijeko potrebno. U nastavku donosimo popis od deset stvari koje studenti rade u tjednu pred ispit, ponekad kako bi dobili na vremenu, a ponekad kako bi ga izgubili.


...Jadni naši roditelji… Brutalno iskreni VIDEO o svim ILUZIJAMA koje mama i tata imaju o našem studiranju...


A dobro, ne možemo vas ni kriviti neke su zasigurno zanimljivije od knjige statistike.

1. Predoziranje Netflixom


I dok ste laptop upalili kako biste pogeladli tu jednu prezentaciju, Netflix vam je poslao notifikaciju "Top ten shows in Croatia". Vjerujemo kako će biti jako teško "bindžanju" reći odlučno ne. Škicnut ćete barem jedan naslov s liste, a prezentacija će sačekati. Nadamo se samo jedan dan.


foto: Shutterstock By sitthiphong


2. Tuširanje nije prioritet


Kada nas baš "stisne" rok, bilo za učenje ili predaju seminara, opcija tuširanja i pranja kose (naročito duge) pada u vodu. U takvim sitaucijama, malo čeće aplicirati ćemo dezodorans, suhi šampon, ali i ostale kozmetičke preparate koji će nam osigurati dodatnih 15 minuta ili sat vremena učenja dan prije ispita.

3. Odugovlačenje


Čitav ovaj članak može biti samo o točki tri – prokrastinaciji. Svi smo to prošli, jer ipak samo smo ljudi. Znate ono pripremite sve za učenje, uzmete telefon u ruke da odgovorite na "jednu poruku" i završite dva sata proučavajući kako pingvini u milijunskoj gomili pronađu baš svoje mlado i donesu mu hranu.


4. Grupno učenje


Najgora ideja ikad, naročito ako je broj ljudi više od dva. U početku, zasigurno ćete postaviti na stol potrebne knjige, papire, bilješke i lagano ući u raspravu o kolegiju koji pripremate. Pola sata kasnije, teme će biti ljubavnog tipa, aktualne političke situacija, a teren je toliko sklizak da možda završi i neplaniranim pijančenjem.


foto: Shutterstock By Shift Drive


5. Pretjerivanje s kofeinom


Šalica kave većini studenata neizbježna je stavka za vrijeme učenje. U tjednu pred ispite, doze kave koju možemo popiti mogu se mjeriti u litrama. Treba biti pažljiv! Nemojte preforsirati svoj organizam, radije barem jednu šalicu kave zamijenite čajem.

6. Ponoćno prežderavanje


Silni trud uložen u učenje ili prokrastinaciju tijekom dana doveo vas je do toga da zaboravite jesti. Takvo ponašanje najčešće za posljedicu ima noćno hodočašćenje do frižidera i klopanje svega što nam padne pod ruku. Probajte se suzdržati i ostaviti sutrašnji ručak za sutra. Ili barem jedan dio.

7. Moljakanje profesora za onaj "jedan bod"


Sada kada je ispit tu, uvidjeli ste da vas je onaj jedan rad s vježbi (koji niste predali na vrijeme) koštao mogućnosti dobivanja bolje ocjene ili čak prolazne ocjene. Mnogi u takvim situacijama očaja odluče napisati e-mail profesorima i pokušati objasniti situaciju, kao i zamoliti za taj "jedan bod". Javite ako je nekome to uspjelo!


...Nedostaje vam kreativnosti? Naučnici s MIT-a imaju PET savjeta koji vam mogu pomoći...


8. Drijemanje


Umor je najočitiji u posljednjem tjednu pred ispit. S obzirom na aktivan tempo, koji ne uključuje 8 sati sna svaku večer, priuštiti svome tijelu i umu dnevne drijemke od 20 minuta. Bit će vam zahvalni.


...Što ti napravi studij u samo 2 mjeseca! Razgovarali smo sa studentom koji je malo \'ubio oko\' i postao hit na internetu FOTO...


9. Kad požalite što ste upisali (svoj) faks


Ovo se najčešće događa kada su nam posljednji ispiti pred vratima ili u zadnjem tjednu pisanja završnoga rada. Misli o ispravnom odabiru fakulteta vrludaju nam glavom. Ne brinite, to će vrlo brzo proći, niste bez razloga stigli do ove točke u svojoj akademskoj karijeri.

10. "Hrkanje" u knjižnici


Odlazak u čitaonicu dobar je motiv za pokrenuti se na učenje, kao i održavati tempo zadnji tjedan pred ispiti, ali praksa je pokazala kako su čitaonice dobre i za spavanje. Ipak, takvu tišinu rijetko gdje možemo naći.


...PREPOZNAJETE LI JU? Svi smo mi ova patnica: Učila u popularnoj zagrebačkoj knjižnici i malo zaćorila...

Još vijesti