L.B. u Laganini

Nikad ne uče, a dobiju 5?! Ovakvi studenti zbilja postoje: Bez cenzure nam otkrili koja je njihova tajna

Čini se da je moguće, a evo i kako!

1. travnja 2021 15:40
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ponukani pričom anonimnog studenta koji je dobio peticu iako nije pročitao nijednu knjigu od 5 "Biblija" s popisa literature pa čak ni sažetke svih ovih obaveznih naslova, pitali smo vas – postoje li studenti koji zbilja polože bez učenja ili su oni samo urbana legenda.


>>>Slabo učio za ispit od 2600 stranica: 'Mislio sam da ću pasti, ali sam ipak dobio peticu!' Evo kako se izvukao…<<<


Od onih hrabrih koji su odlučili podijeliti svoju tajnu uspjeha uz minimum učenja, nekoliko je strategija i savjeta koje bismo mogli izvući i preporučiti i drugim kolegama.


Izvlačenje svega iz memorije


Najviše odgovora na pitanje "kako, pobogu, proći bez učenja?", kreće se u smjeru savjeta da je moguće ukoliko na predavanjima slušate, pratite što profesor govori i aktivno sudjelujete u raspravama.


"Zapamtila sam dosta stvari sa predavanja plus logičko razmišljanje (ako je pitanje takvo)", kazala nam je jedna studentica.


S njom se složilo još nekoliko kolega, a uz šture komentare u stilu "sjećanje sa sata", jedna se kolegica posebno potrudila pojasniti svoju strategiju koja dovede i do odlične ocjene.


"Pratila sam sva predavanja, seminare i vježbe, pa sam iz memorije izvukla toliko da sam ostvarila 91%", tvrdi.

Većina malih tajni velikih majstora polaganja bez puno učenja temelji se na sudjelovnju i koncentriranosti na predavanjima...foto: screenshot via Instagram@MojFaks


Nije za pohvalu, ali…


Ima i onih koji su svjesni da im njihove strategije polaganja ispita nisu "na čast", ali svaki se student u svom stažu barem jednom vodi onom "snađi se, druže".


"Nije pohvalno, al' čista prepisivačina", odaje svoju tajnu polaganja bez mnogo učenja još jedna kolegica.


>>>Gigantske 'Biblije' koje ste mrzili tijekom studiranja: Studenti se prisjetili najgorih knjiga koje su morali čitati na faksu<<<


Zen stanje uma


Ima i onih koji znaju da je smiren um put do uspjeha. U panici mislimo da smo zaboravili i ono malo toga što smo naučili, no uz malo koncentracije i samopouzdanja, svaki će rezultat biti bolji (posebice na usmenom ispitu).


"Smirenost. Zapravo shvatimo da nijedno gradivo nije nemoguće i povežemo s onim sa sata", govori pak druga sugovornica.


Za kraj bismo mogli kratko rezimirati da je za pozitivnu ocjenu na ispitu bitno sudjelovati na predavanjima jer upravo ovo garantira prolaz, uz manje truda i "štrebanja" kasnije. Osim toga, logičko razmišljanje, smirenost i koncentracija također su aduti u prilici kad vam se pitanja na ispitu čine nepoznatima, a odgovori nedokučivima.


Ako sve drugo zakaže, ima i onih koji bi vam savjetovali da "škicnete" iz knjige, skripte, s mobitela ili pak ispita kolege koji sjedi blizu vas.

Još vijesti