V.K. u Laganini

[FOTO] 'Najbolje tete u svemiru' ukrasile menzu u božićnom duhu: 'Svi studenti su naša djeca, ovo je njihov drugi dom...'

'Tu su se razvila mnoga prijateljstva, ljubavi, plakalo se radi slomljenih srca, ali se više grohotom smijalo od sreće…'

1. prosinca 2021 13:03
Tete u menzi na Lašćini

Tete u menzi na Lašćini Foto: MojFaks

Za vrijeme studiranja, puno se stvari u životu mlade osobe mijenja: vjerojatno po prvi puta seli iz obiteljske kuće u veći grad, uspostavlja i gradi nove odnose, stvara prijateljstva s osobama koje susreće po prvi puta, razvijaju se i studentske ljubavi, ali i sposobnost preživljavanja velikih razina stresa, brojnih neprospavanih noći, ukratko iskusit će sve što podrazumijeva ovaj, "najbolji dio života".


Put do zrelosti i odraslosti dug je, jednako kao i onaj do diplome. Na njemu nam pak mnogo osoba pomaže i želi nam dobro, a među njima su 'tete' iz menze. Kako smo se već nebrojeno puta mogli uvjeriti, tete iz menzi osobe su koje daju sve od sebe, svaki dan, kako bi studentima omogućile kuhani i topli obrok, možda jedini toga dana, a često ovom svom zadatku dodaju i ulogu tješiteljica, prijateljica, psihologa i dežurnih zaposlenica menzi i domova koje svim studentima svojim osmijehom uljepšavaju dan.


Tete iz menze trude se olakšati nam i nostalgiju dok brojimo dane do povratka kući, posebice u ovo predblagdansko vrijeme.


Studentski restoran Lašćina Studentski restoran Lašćina Foto: S.B., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Tete iz menze na Lašćini ukrasile su menzu / Foto: S.B., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


"Tu se razvijaju prijateljstva, ljubavi, plakalo se..."


Uoči božićnih blagdana u zraku se osjeća dobro raspoloženje, češće su geste kojima iskazujemo ljubav, zahvalnost, ali, kao studenti u novome gradu, osjećamo nostalgiju za domom i roditeljima. Studenti koji žive u studentskim domovima jedva čekaju položiti sve ispite i kolokvije, kako bi se mogli vratiti kući i provesti nekoliko dana u krugu obitelji. Sve dok zbilja i ne riješe svoje studentske obaveze, tete iz menze trude se olakšati studentima razdoblje prije povratka.


Ovom su prilikom ove "druge mame" studenata ukrasile restoran zagebačkog doma na Lašćini i unijele u njega dašak obiteljske atmosfere.


Lascina tete ukrasi, bozic Lascina tete ukrasi, bozic Foto: Foto: S.B., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Adventski vijenčić / Foto: S.B., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


"Tu su se razvila mnoga prijateljstva, ljubavi, plakalo se radi slomljenih srca, ali se više grohotom smijalo od sreće…", govori nam Snježana Kralj Banić, poslovotkinja restorana "Lašćina" koji hrani studente u sklopu studentskog doma "Lašćina" u Zagrebu. "Pokušavamo tim dragim mladim ljudima uljepšati prostor pred blagdane da im bude lakše dočekati odlazak kući kako bi se družili svojim obiteljima", kaže nam.


"Stara dama" Lašćina drugi je dom zagrebačkim studentima još od 1955. godine


>>>Što je iksica, kako se 'puni', gdje na ručak... Vodič za brucoše nudi odgovore na sva vaša pitanja<<<


>>>Još jednom dokazale da su uvijek tu za nas: Kad s cimericom u gipsu dođeš u brzu menzu, a tete ti prirede OVO! VIDEO<<<


"Lašćina je studentima zapravo drugi dom nekoliko godina, pa nastojimo da se tako i osjećaju", kaže ova simpatična gospođa za MojFaks. "Stara dama Lašćina postoji dugi niz godina, još od 1955. godine i nalazi se na predivnom mjestu u prirodi. Trenutno brojimo oko 420 studenata koji žive baš u studentskom domu Lašćina u sklopu kojeg je i restoran", pojašnjava.


Zaposlenici restorana neki dan su ukrasili studentski menzu raznim božićnim ukrasima i time su menzi dali predblagdanski duh koji je razveselio svakoga. Kako nam kaže, većinu skupljih ukrasa, poput lampica, kuglica i borova nisu morali kupovati sami, već je trošak nabavke ovih ukrasa snosio Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu. "Srećom, nismo ih morali kupovati sami, već smo uz punu podršku našeg ravnatelja naručili ukrase i dobili ih", kaže nam 'teta' iz menze.


Božić u menzi Lašćina Božić u menzi Lašćina Foto: Foto: S.B., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

"Najbolje tete u svemiru", pršte komentari na Facebooku / Foto: S.B., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


>>>Preslatko: Studenti platili godišnji odmor omiljenom domaru s fakulteta<<<


"Firma je snosila sve troškove za uređenje, a mi smo dodali neke sitnice da upotpunimo i dodamo vlastiti pečat u ukrašavanje. Samo ukrašavanje obavili smo sami, predivan timski rad pun smijeha koji smo odradili u pauzi između ručka i večere", kaže nam detalje.


Studenti koji su došli na večeru taj dan zasigurno su se jako razveselili blagdanskom duhu, a to nam je teta Snježana i sama potvrdila. "Studenti su jako lijepo reagirali na uljepšani ambijent , svako njihovo 'vau, super, cool, a joj vidi...' koje dopre do mog ureda mi izmami osmjeh", kaže za MojFaks.


Divan odnos s tetama


Kako nam kaže, njihov maleni tim radnika na Lašćini trudi se održavati prekrasan odnos sa svojim studentima. "Nakon dvadeset i šest godina koje sam provela radeći u Savskoj 25, ovakva mala sredina, gdje nas je 24 zaposlenih u restoranu u dvije smjene, me oduševila. Studenti svakodnevno dolaze u restoran na obroke i svatko od njih ima divan odnos sa svim zaposlenicima, svojim 'tetama' kako ih zovu", kaže nam ponosno.


komentari, Lašćina komentari, Lašćina Foto: Foto: screenshot via Facebook@SD Lašćina/Screenshot

"Puno pozdrava najboljim tetema u svemiru" / Foto: screenshot via Facebook@SD Lašćina


>>>Podrša tetama iz menze širi se i na druge gradove! Iz Šibenika poručili: 'Netko ima ljude u crnom, ja tete u bijelom!'<<<


Nakon što je 'teta' Snježana na društvenim mrežama objavila nekoliko fotografija uređenog restorana, u komentarima su se počeli javljati studenti sa riječima hvale za svoje tete. "One su uvijek tu za njih , sa toplim jelom, riječima i djelima, i radi toga su 'najbolje tete u svemiru'", objašnjava nam kompliment koji su dobile u komentarima.


"Tete su one koje znaju pola njihovih nedaća, ljubavi i veselja", tvrdi ponosno, no kaže nam kako zasluge za ovakav lijep odnos ne idu samo njoj kao poslovođi restorana. "To nije nikako moja zasluga kao šefa, to je jedna krasna proširena obitelj koja se ljuti, svađa i smije zajedno, ja sam tu da im olakšam posao i ponosna sam jer sam dio njih sa svim vrlinama i manama koje imamo", hvali svoje kolege.


bozic u menzi Lascina bozic u menzi Lascina Foto: Foto: S.B., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Tete su se potrudile za svoje studente / Foto: S.B., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


>>>'Nijedna menza nema ovako dobre tete...' Studenti nose bombone u znak podrške osoblju u štrajku! Tete oduševljene: 'Pokazali su da im je stalo do nas…'<<<


"Svi su oni naša djeca"


Njihova ljubav prema svakom studentu koji dolazi u dom ili samo u menzu nemjerljiva je i ne može se opisati riječima. 'Teta' Snježana ponosna je na svaku mladu osobu koja prođe kroz njihova vrata i koja traži "svoje mjesto pod suncem“. "Nadam se da još dugo budemo tu za svu djecu koja odluče doći živjeti u dom ili samo na obroke u restoran Lašćina i tako postanu 'naša djeca'", govori nam za kraj.


U ovo predblagdansko vrijeme, možda snažnije no tijekom ostatka godine, studenti znaju da su njihove 'tete' uvijek tu za njih, gledaju ih kako rastu i razvijaju se, smiju se i plaču, uče i žale se, ljube i vole. One su ona tiha, siva eminencija koja u svaki dom i menzu unese dašak obiteljske atmosfere, u trenucima kad je to studentima najpotrebnije.