Mojfaks.hr u Laganini

Prvi u Hrvatskoj doktorirao na temu videoigara: Provjerite gdje možete slušati njegova predavanja

Puno studenata uživa u 'gejmanju' i u tome da sate i sate ulažu u levele igara na računalu ili na nekoj konzoli, a vjerovali ili ne i na temu videoigara možete napisati znanstveni rad.

20. veljače 2017 13:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Upravo je na tu temu Darko Masnec, znanstveni novak pri zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), dobio svoju doktorsku titulu pa se za njega može reći da je doktor umjetnosti koji je ujedno i gejmer.

Prema pisanju Tportala, obranio je doktorski rad "Zagrebačka škola crtanog filma - umjetničke i tržišne prakse u kontekstu videoigara", u kojem tvrdi kako svjetski ugledna Zagrebačka škola crtanog filma (ZŠCF) nije odgovarajuće iskoristila svoj veliki tržišni potencijal.

...Pandemije, jednorozi i baloni: Videoigre kao stvorene za izbjegavanje učenja i pisanja seminara...


...Studenti na ovom sveučilištu uz Pokemon GO skupljaju dodatne ECTS bodove...


Tridesetdvogodišnji Masnec na ALU-u drži "Teoriju i praksu videoigara", izborni kolegij tijekom kojeg sa studentima akademski proučava videoigre i razvija kraće prototipove. U intervjuu za Tportal rekao je kako ima veliki interes za istraživanjem medija videoigara te interaktivnosti pa je tako i nastao njegov doktorski rad.


Izvor: Pixabay

"Dovoljno je reći kako videoigre mogu biti umjetnost zato što umjetnik može napraviti videoigru. Umjetnička namjera igrača trebala bi biti smjerokaz za to kako se odnositi prema radu i što od njega očekivati. Zapravo se tek mora vidjeti koje će kriterije akademska i stručna javnost uspostaviti jer videoigre kao relativno recentni i prvenstveno komercijalni medij još nemaju čvrstu teorijsku disciplinu, stalnu umjetničku praksu, definirane modele umjetničke distribucije, knjižnice...Samim time videoigre su relativno slobodno područje koje neprestano miješa komercijalno i umjetničko, produkt i artefakt i slično pa se publika mora više oslanjati na namjeru i svoje estetsko iskustvo djela. Ovo stanje dobro oslikava prirodu informacijskog kaosa i preostaje vidjeti kako će se i hoće li se na kraju ovaj medij uklopiti u jasnije strukture", Darkov je odgovor na pitanje o tome trebaju li se videoigre smatrati umjetnošću.

Cijeli intervju s akademskim gejmerom možete pročitati na linku.

Ivana Petrić
izvor: Tportal
foto: Pixabay