Mojfaks.hr u Laganini

Dolazio pijan na nastavu i ispite, ali je i dalje bio student generacije: Znate li o kojem se poznatom piscu radi?

Tko još ne znam za njega i njegovog gavrana?

29. prosinca 2021 14:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Edgar Allan Poe bio je američki pisac, urednik i književni kritičar. Njegov opus obiluje romanima, kratkim pričama i pjesmama. Smatra se ogromnim doprinosom svjetskoj književnosti, pogotovo u žanru detektivskih i horor priča, a svojim je djelima utro put kasnijim literarnim ostvarenjima poput priča o Sherlocku Holmesu.


>>>Rektor postao HIT u regiji! Pozdravio studente, ali nitko ne zna što je htio reći: 'Danas je postalo jučer, a sutra već danas'<<<


Rođen je 1809. godine kao drugo dijete glumačkog para, majke Elizabeth Hopkins Poe i oca Davida Poa mlađeg. Imao je starijeg brata i mlađu sestru. Otac ih je napustio 1810., a godinu dana kasnije majka mu umire od tuberkuloze. Nakon toga brigu o njemu preuzima škotski trgovac duhanom, John Allan.


Na fakultetu se susreo s alkoholom


Imao je sedamnaest godina kada se upisao na Sveučilište u Virginiji. Već prvog dana uspio je prokockati svoju godišnju stipendiju i ubrzo je ozloglašenim kockarima iz kraja dugovao 2500 dolara. U to doba, pretpostavlja se, da je razvio ovisnost prema alkoholu s kojim su ga upoznali neki kolege s fakulteta. Kako mnogi smatraju, upravo ga je ova ovisnost kasnije koštala života. No, okolnosti njegove smrti obavijene su velom tajne, a neki liječnici čak smatraju da je umro od bjesnoće, a ne od posljedica konzumiranja alkohola.


>>>'Klinci će još brže izgubiti djetinjstvo': Pitali smo studente što misle o izbačenim knjigama s popisa lektire – evo što su rekli<<<


Tokom prvog semestra je na gotovo svim predavanjima bio pod utjecajem alkohola, a nije se trijeznio ni za vrijeme ispitnog roka – anegdote govore u prilog tome da se i na ispitima pojavljivao u takvom stanju. Zanimljivo je to što je, bez obzira ne sve, ispite položio s najvišim ocjenama i postao studentom generacije. Njegov je spisateljski talent bio evidentan od samog početka studija.


Unatoč velikom talentu i inteligenciji, ovisnost o alkoholu i kocki dovele su do ispisivanja s ovog sveučilišta.


izvor: magazin.novosti.rs

Još vijesti