Mojfaks.hr u Laganini

Studenti iz Splita upozoravaju sve 'erasmusovce': Platili smještaj 1800 eura, a od stana ni 's'

Sve je počelo tako da su posjetili internetsku oglašivačku stranicu 'Idealista', koja je svojevrsna španjolska verzija našeg 'Njuškala', te je na glasu kao vrlo pouzdana stranica na kojoj studenti traže smještaj...

26. Siječnja 2017 13:17
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Da otići na Erasmus, odnosno poznatu i diljem Europe omiljenu razmjenu studenata, i nije baš tako sigurno, pojadali su se novinarima Slobodne Dalmacije splitski studenti Ante i Marko podijelivši s njima nimalo ugodnu avanturu s unajmljivanjem stana u Valenciji.

Prvi korak – traženje smještaja odradili su posredstvom internetske stranice "Idealista", slične našem "Njuškalu", a koju koriste studenti koji traže smještaj. Nakon nekog vremena, konačno su našli odgovarajući stan te im se na njihov upit javila "vlasnica". Kako bi se uvjerili da je sve vjerodostojno, na internetu su provjerili njezino ime, međutim nisu našli nikakve negativne komentare.

"Stan je udovoljavao svim našim kriterijima, cijeni i lokaciji. Prostran, lijepo uređen za samo 600 eura mjesečno, što je odlično s obzirom na njihov standard i cijene najma. Budući da je ta stranica pouzdana, bili smo uvjereni kako se radi o izvrsnoj ponudi", prisjetio se Ante.

Stupili su u kontakt s vlasnicom, koja je, kako tvrde studenti, bila vrlo ljubazna i odgovarala na postavljena pitanja. Uskoro su joj morali unaprijed platiti stanarinu.

"Poslala nam je poruku u kojoj je napisala da joj, budući da se već nekoliko puta "opekla", kao jamstvo ostanka moramo unaprijed platiti stanarinu za iduća dva mjeseca, što je iznosilo ukupno 1800 eura. Poslali smo joj podatke, te nam je potvrdila kako uplata ide preko agencije s kojom posluje, a \'agenti\' su nam nakon dva dana poslali povratnu poruku o potvrdi ugovora", dodao je Marko.

Istaknuli su kako su agenti bili vrlo profesionalni, te im nije palo na pamet da bi mogla biti riječ o nekoj prijevari. Nakon što su uplatili novac, koji je potom i "sjeo" na račun lažne agencije, svaka komunikacija s agenticom je stala te im se više nitko nije javljao.

"U dnu elektroničke pošte, preko koje smo razgovarali, bile su upute za plaćanje. Uplatili smo iznos na bankovni račun \'agencije\', te se dalje nastavili dopisivati sa stanodavkom vezano uz detalje o stanu. Rekla nam je da čekamo da joj iz agencije jave da je novac uplaćen i da ćemo se onda čuti. Nakon što smo uplatili novac, nitko nam se nije javio. Skužili smo da nešto ne štima, a nakon dva dana opet smo na internetu provjerili elektroničku poštu i podatke agentice koja se predstavljala pod lažnim imenom, a taj dan oglasilo se nekoliko studenata koje je ta ista osoba opelješila u istom razdoblju", kazali su.

Ante i Marko potvrdili su nam kako su se s ovakvim problemom susreli brojni "erasmusovci" diljem Europe koji su preko navedene oglašivačke stranice pronašli smještaj.

Mudrih prevaranata ima mnogo, a očito znaju dobro kako prevariti studente. Policija takvima, nažalost, ne može ući u trag te ovim putem upozoravaju studente da budu oprezni, pogotovo ako traže oglase preko stranice "Idealista".

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto:

Još vijesti