Mojfaks.hr u Laganini

El' ćmo ić jest? Izrazi koje čuješ kad studiraš u Slavoniji, a nisi Slavonac

'Slavonijo, tko te nije volio ne zna šta je izgubio', pjevaju Prljavci i to s dobrim razlogom. Zlatna polja pšenice i kukuruza jednostavno oduzimaju dah, a prekrasni sutoni uz Dravu samo su dio slavonske čarolije koja mami studente na razne fakultet u Slavoniji: od elektrotehnike, medicine, psihologije pa sve do učiteljskog, predškolskog ili poljoprivrednog...

3. ožujka 2017 15:48
Slavonski specijalitet

Slavonski specijalitet Foto: Screenshot

Nećemo se lagati, mame nas i kuleni, kobasice, sirevi, čvarci i štošta toga po čemu je Slavonija poznata. Tamo je univerzalni lijek rakija koja umanjuje svaku bol, a "kruva, masti i paprike" i dalje vlada kao popularan obrok svih Slavonaca.

No, što ako se zateknete u Slavoniji, a pristižete iz drugih krajeva Hrvatske na studij? Svaki taj kraj ima svoje jezične specifičnosti na koje ćete se, bolno ili manje bolno, morati priviknuti već na prvoj godini studija.

Jedi i živi zdravo, to je moj moto ???????? #krv_slavonska

Objavljuje Slavonac sam, time se ponosimČetvrtak, 21. siječnja 2021.


Gdje se kupuje babino brašno?


Postavite li Slavoncima banalno pitanje tipa "A zašto sada pada kiša?" često ćete dobiti odgovor "za babino brašno“ koje je često odgovor na pitanje "A zašto?“

..'Imaš šuga od pomidora u tećici': Kad studiraš u Dalmaciji, a nisi Dalmatinac...


Osim ove fraze, svi pušači upoznat će se s izrazom "čiburiti" koji se koristi kada netko stalno puši cigarete.

"Trif'talja sam čekala tramvaj..."


Ako ste mislili da samo Dalmatinci imaju posebne izraze za vrijeme onda ste se prevarili! U Slavoniji ćete imati prilike čuti neke vrlo slične. Trif'talja ili tri frtalja označavaju tri četvrtine sata, dakle 09:45 se može reći i kao devet i trif'talja.

Lega, cenera, kinte...


Ako je datum visok, a vi nemate novca znači da ste bez kinte i da ćete vrlo vjerojatno tražiti legu aka prijatelja da vam plati kavu jer nemate ni deset kuna, takozvanog cenera.

Također, ako studirate u Osijeku morate se naviknuti da ćete vrlo vjerojatno do svojih odredišta ići tramvajem, a da se vozite tramvajem trebate izraditi butru – karticu za vožnju tramvajem (bus+tramvaj=butra) pa ćete se sigurno iznenaditi kad prvi puta čujete "Kontaj ovu butru" što bi u prijevodu bilo "Pazi ovu žensku" jer su Osječani izraz butra poistovjetili – ni više ni manje nego sa – zgodnom curom.

Veslanje u svijetu i u Slavoniji ???????? #krv_slavonska

Objavljuje Slavonac sam, time se ponosimNedjelja, 1. prosinca 2019.


Što to tamo futa?


Zaboravite li na one sarme kojih ste donijeli hrpu sa zadnjih praznika (kako je uopće moguće zaboraviti na sarme?) one će uskoro početi "futati" u frižideru – smrde jer su pokvarene, a vama samo preostaje otići na čevose u neki fast food.

Lijepo vrijeme će vas sve više i više mamiti do slaste na slamboše, ali pripazite da ne dobijete škembu od previše sladoleda jer uskoro ide ljeto, a vi trebate pokazati figuru na obližnjoj Kopiki - popularnom osječkom kupalištu.

"El' ćmo ić jest?"


Studentima je menza vjerojatno najomiljenija zgrada tijekom studiranja, a što se tiče slavonske prehrane ona je po mnogočemu poznata. Jedno je sigurno, nakon slavonske hrane ne možete ostati gladni!

Perket je jelo s tijestom i mesom, granatirmarš ne označava bitku ili ratni film nego jelo od krumpira i tijesta, a aldomaš je čašćenje alkoholom pri posebnoj prilici (kao da za čašćenje alkoholom treba posebna prilika, rekli bi).

Ako često čistite studentsku sobu ili stan znači da je kod vas sve cakum-pakum i da niste aljkavi jer ćete u suprotnom teško završiti faks uz lijenost i nesposobnost.

Zasigurno nećete požaliti studirate li u Slavoniji jer uz dobru klopu, vesele Slavonce i divnu prirodu uvijek ćete večer moći završiti uz štamplicu domaće rakije i neizostavne bećarce.

Sara Matijević

>>>A kako je to studirati u Dalmaciji ako nisi Dalmatinac provjerite ovdje<<<