Anja Z u Laganini

'First world problem': KAKO vježbati u domskoj sobici? 'Kada cimer radi leđa, ja ne mogu ništa'

S predavanjima online, zatvorenim teretanama, kafićima i na to još dodamo da je prosinac, motivacija za ustati iz kreveta je ispod nule.

16. prosinca 2020 23:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nije neko novo otkriće koliko je značajna fizička aktivnost za cjelokupno zdravlje čovjeka. Ove godine, s obzirom na to da smo na udaru, sada već iole poznatog - koronavirusa, gotovo svakodnevno bombardirani smo preporukama kako raditi na jačanju imuniteta: tako se preporučuje vježbanje, aktivan – a ne sjedeći stil života (dok gledamo kako nam se čitav život prebacuje online), pojačan unos vitamina, zdrava prehrana i naravno briga o mentalnom zdravlju.


...Hobiji za snažniji i pametniji mozak...


Studentska populacija s obzirom na sve obaveze na fakultetu i poslove, navikla je na ubrzani tempo života koji zasigurno nije najzdraviji. Količine kofeina, a i alkohola koje tijekom studentskog staža možemo unijetu u sebe su na zavidnom nivou, ali također kad-tad dođu na naplatu. Ako se dodaju ne baš naročito zdravi obroci iz menze, već forsiranje samo fast-food hrane, alarm za "poduzeti nešto korisno" zvoni nam već na početku dvadesetih.


...6 jednostavnih načina da potrošiš 200 kalorija – bez vježbanja!...


Lako je sve te stvari osvijestiti, a malo teže se pokrenuti. Pogotovo kada je vani stanje poput apokalipse. Ako bismo išli do faksa, postojala je i šansa da nakon nekog poslijepodnevnog predavanja svratimo do teretane, a sad i da baš to želimo trenutno ne možemo. Tako da se studenti, oni koji pronađu volju za vježbanjem, snalaze na sve načine. Pa i preuređivanjem studentske sobe kako bi mogli neometano vježbati. Neometano je ovdje vrlo bitno.


Jedan student, stanar studentskog doma, postavio je zanimljivo pitanje u grupu Studentsko naselje I.G. Kovačić - Rijeka na Facebooku.


"Smijemo li cimer i ja vratiti radne stolove upravi doma pošto nam nisu potrebni (učimo na krevetu) i osloboditi taj prostor sobe da nam stanu sprave za vježbanje? Ovako nam je malo tijesno, kad on radi leđa ja se ne mogu pomaknuti s kreveta", priupitao je kolege, a nama govori kako vježbanje u sobi zaista predstavlja puno veći psihički izazov nego teretana.


...Muke po teretani: 10 problema s kojima se susretne svaka djevojka...


"Teško se s ležanja na krevetu prebaciti na sklekove na podu, puno je lakše sve to kad uđeš u teretanu i okružen si ljudima koji vježbaju. Zato smo cimer i ja uložili malo u opremu i jedan drugome smo motivacija za napredak. Stolovi su još uvijek u sobi i ja još uvijek moram paziti pri kretanju po sobi da me ne bi cimer zamahom utega zalijepio u lice. Vježbamo prije ručka ili prije večere, a docimeri se ne žale, već oni koji nas bolje poznaju znaju doći odraditi seriju", govori naš sugovornik kako su se uspjeli organizirati.


Što se tiče "izbacivanja stolova", kolege su ih posavjetovale da to ne rade, barem dok ne prođe inventura. A dečki su zabrinutim kolegama poručili da su se snašli.


"Stavili smo jedan stol preko drugog i maksimalno iskoristili prostor, nadam se samo da im neće smetati sto smo montirali šipku u zid", napisali su te dodali radi dobrih docimerskih odnosa "kad prođe inventura ćemo dignuti parket u jednom dijelu sobe i staviti gumu da ne bučimo curama dole kad bacimo uteg".


Za ovo posljednje nadamo se da se šale. A sve pohvale za motivirano vježbanje u ovim teškim i skučenim vremenima!

Još vijesti