V.K. u Laganini

[FOTO] Najbolja studentska 'gajba' na svijetu? Stolni nogomet, biljar, bazen i roštiljanje na balkonu za 2000 dolara mjesečno

Nedavno je otvoren neboder koji ima sve: prekrasan pogled, teretanu otvorenu 0-24, restorane u blizini i bazen u dvorištu – samo za studente.

29. rujna 2021 13:41
Tampa studenti

Tampa studenti Foto: Screenshot

Studentski domovi diljem svijeta izgledaju različito, no, većina koju ima nekoliko zajedničkih točaka: na malo prostora ugošćava mnogo studenata. I dok su naši domaći domovi i studentske sobe podosta skromne, ali barem uredne i opremljene novim namještajem (barem ove novijeg datuma izgradnje ili rekonstruirane), stanovnici 23-katnog nebodera "The Henry", izgrađenog u Tampi na američkoj Floridi, zasigurno imaju jedan od najboljih studentskih smještaja na svijetu.


"Sve je pri ruci i ne moram imati automobil", rekla je Elli Weinberg, studentica koja se sunčala na rubu bazena koji se nalazi na 18. katu nebodera.


"Možete hodati posvuda", nadovezala se Lillie Cunha. No, to nisu govorili neki digitalni nomadi ili mladi zaposleni ljudi, već studenti obližnjeg Sveučilišta u Tampi. Živjeti u ovom prostoru definitivno se razlikuje od stanovanja u klasičnom studentskom domu. "Mi ovo zovemo studentskim stanovanjem", rekao je Greg Miller, jedan od vlasnika i razvojnih partnera The Henryja. "Teško da se ovo može nazvati 'samo' studentskim domom."


Kuhinja u jednokrevetnom apartmanu / Foto: screenshot via Instagram@thehenrytampaFoto: screenshot via Instagram@thehenrytampa


>>>Tu bi živjeli i nakon faksa: Najljepše sobe iz studentskih domova koje oduzimaju dah<<<


Školarina oko 200 tisuća kuna


Henryjem upravlja Peak Campus, tvrtka koja nadgleda najviše sveučilišnih objekata: od Sveučilišta Connecticut do Texas A&M. Za Sveučilište u Tampi godišnja školarina za redovne studente iznosi oko 29.162 američka dolara (nešto više od 187 tisuća kuna), bez naknada, knjiga ili smještaja, a sa svim spomenutim cijena je oko 44.464 dolara (skoro 286 tisuća kuna).


Henry je čak i na stranicama Sveučilišta prepoznat kao najbolji izbor za život studenata izvan kampusa. Iako sveučilište ne upravlja ovom nekretninom, studenti koji traže smještaj izvan kampusa većinom upućuju molbe na ovu adresu.


Studentska soba / Foto: screenshot via Instagram@thehenrytampa


Roštilj, biljar, učionica, stolni nogomet...


"Pogled je tako lijep", rekla je Weinberg koja iz svog studentskog stana na 18. katu vidi cijeli kampus sa zelenim površinama preko uvale rijeke. U sklopu smještaja studenti imaju i usluge prijevoza do obližnjeg kampusa, iako većina ipak bira 10-minutnu šetnju preko mosta.


Unutar same zgrade, koja se zove "Student Living Elevated" nalazi se recepcija s predvorjem u pomno biranim bojama – crvenoj i crnoj – bojama njihovog sveučilišnog sportskog kluba "Spartanaca". Također, u predvorju se nalazi trgovina.


U sklopu zgrade nalazi se i teretana koja radi od 0 do 24, veliki balkon na osmom katu s nekoliko roštilja i prostorom za igre i klupsku sobu s televizijama velikih ekrana i igraćim stanicama, a tu su i stolni nogomet i biljar.


Kupaonica / Foto: screenshot via Instagram@thehenrytampa


Bazen se nalazi na osmom katu / Foto: screenshot via Instagram@thehenrytampa


Studentski tulum na bazenu / Foto: screenshot via Instagram@thehenrytampa


>>>[VIDEO] Snimila sobu na najprestižnijem sveučilištu svijeta – svima za oko zapeo KREVET: Nije dovoljan za 'noćne aktivnosti'<<<


The Henry trenutno prima 537 studenata, a postoje i zajedničke učionice koje su posebno zvučno izolirane kako bi studenti imali mira dok uče. Kao da to nije dosta, ima mjesta i za druženje, a u liftu im se na ekranima svakodnevno prikazuju sažeci rasporeda i događaja na sveučilištu.


"Ovo je potpuno novo stanovanje, osjećam se kao u hotelu", rekao je Eden Alfassy, brucoš iz New Yerseja koji studira međunarodno poslovanje i marketing. "Osjećam se kao da se ovdje mogu samo teleportirati s  kata na kat. Osjećaj je kao da poznam sve ove ljude", nastavlja.


Svih 188 apartmana koji su na usluzi studentima opremljeni su perilicama, sušilicama i perilicom posuđa. To je jedna osoba po spavaćoj sobi, a za razliku od tradicionalnih stanova, najam se plaća po krevetu, a ne po apartmanu.


Foto: screenshot via thetampabay.com


Mjesečni najam od 1000 pa do 2000 dolara


The Henry ima nekoliko dostupnih opcija – od jednokrevetnih soba s jednom kupaonicom pa sve do četverosobnog apartmana s četiri kupaonice, stoga i cijene variraju. Od najmanjeg apartmana od oko 40-ak metara kvadratnih, pa sve do apartmana koji se prostiru na 124 metra kvadratna, stoga mjesečni najam počinje od 1049 američkih dolara pa sve do 1999 dolara.


U tu su cijenu uključene sve režije osim struje, budući da neki koriste puno više energije od nekog drugog.


Dopušteni su kućni ljubimci


Ako se svi stanari u apartmanu slože, studenti mogu dovesti i svoje pse kako bi živjeli s njima. Trenutno u Henryju obitava oko desetak pasa, za koje su postavljenje i posudice za vodu u predvorju,a tamo živi i nekoliko mačaka. "Ovo je definitivno veliki iskorak od studentskog smještaja u kojem sam bio do sada", govori ovaj brucoš.>>>[FOTO] Naj (ne)urednije sobe na Savi: Tapete striptizete, lampice, stolice na prozorima... <<<


izvor: tampabay.com