Mojfaks.hr u Laganini

FOTO Knjige u tuš kadi, noge na zidu: Ovo su najluđi položaji u kojima uče domaći studenti - kad stvarno zagusti

Ispitni rokovi su ono vrijeme kada studenti počnu sumnjati u to da su studentski dani najbolji dani u životu...

6. veljače 2018 15:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Veljača: za obične ljude još samo jedan u nizu mjeseci, a za studente sinonim za stres, nezdrave količine kave, period kad san postaje nepoznanica, a vrijeme za menzu luksuz.

Osim sna, društveni život je još jedan aspekt koji u vrijeme rokova trpi. Kava s prijateljima se pretvorila u ponavljanje gradiva, a subotnji izlazak u opijanje znanjem. Uvijek nedostaje onaj jedan dan koji nam je bio potreban za ocjenu više, ali nikad se ne kreće dan ranije.


Maramice za suze postaju obavezan dio \'starter packa\' za učenje, a čak i oni najskeptičniji postaju religiozni... foto: privatna arhiva

Postoje klasični recepti za preživljavanje agonije...


Svaki student ima svoj tajni recept kako najbezbolnije preživjeti tu studentsku "agoniju": učenje u kafićima, parkovima, u društvu, na glas, u sebi, uz muziku, u apsolutnoj tišini... Sve su to strategije kojima se studenti služe ne bi li si bar malo olakšali posao.


Teško gradivo lakše je učiti uz lijepi pogled kroz prozor...foto: privatna arhiva

Nemaju baš svi tu sreću da im je dosta jednom pročitati za prolaz. Neki su studenti više vizualni tipovi, neki uče prepisivajući u skriptu, drugi ponavljaju naglas...


Za učenje noću bitan je dobar izvor svjetla, ali i nešto drugo...foto: privatna arhiva

 Kad zagusti - učenje noću postaje neizbježno! Tada u pomoć, osim kave, stižu i drugi izvori energije.

"Energetska pića sam odlučio probati iz znatiželje, čuo sam da ih ekipa s fakulteta često konzumira. U početku su mi bila korisna, ali s vremenom sam primijetio da se djelotvornost smanjila i da su mi bile potrebne veće doze da bi me održale budnim. Sada popijem ponekad, više radi okusa nego radi njegove prvobitne svrhe", rekao nam je Krešimir, student farmacije.


foto: privatna arhiva

Osim različitih energetskih pića među studentima su jako popularne i različite kapsule za koncentraciju, a među njima se najviše ističu kapsule koje dolaze od biljke guarane. Studentica ekonomije podijelila je svoje iskustvo s konzumiranjem guarane: "Za guaranu vjerujem da ima sastojke koji pospješuju koncentraciju, ali ja osobno nisam osjetila ništa značajno. Smatram da je to od osobe do osobe, na svakoga drugačije djeluje. Također mislim da je prisutan placebo efekt koji studentima ulijeva nadu da će poboljšati svoje učenje i motivaciju."


Koncentracije na ovoj fotki ne nedostaje...foto: privatna arhiva

Osim guarane, postoje i druge slične kapsulice za koncentraciju, o čemu svjedoči iskustvo studentice Lucije koje je odlučila podijeliti s nama. "Trenutno pijem kapsule Lecitone, dvije kapsule za vrijeme doručka. Obzirom da inače ne konzumiram kavu, a ove kapsule sadrže kofein, zasad mi super djeluju. Otkad ih pijem nisam nijednom spavala popodne, što je za mene veliki uspijeh", kaže nam kroz smijeh.

Još jedan način kako se na brzinu napuniti energijom je takozvani "power nap" koji može biti djelotvoran, iako se često zna pretvoriti u višesatno spavanje, a nerijetko se dogodi i potpuno neplanirano.


Ono kad učiš pa lagano odriftaš u zemlju snova... #TheStruggleIsReal...foto: privatna arhiva

...ali i oni jedinstveni i ne baš tako uobičajeni!

    
Ipak, u trenucima najvećeg očaja, posežemo i za ne baš tako uobičajnim metodama učenja na ne baš tako uobičajnim mjestima.

"Dva poslije ponoći je, učiona je puna, a imam važan ispit sutra. U ovo doba u kuhinji nema nikoga, a da budem iskrena svjetlo je super, a s obzirom da sam jako visoka radna ploha mi odlično imitira stol", kaže studentica uz demonstraciju vidljivu na fotografiji.


Odlično osvjetljenje i praktičan rešo nadohvat ruke, za skuhati kavu kad zagusti...foto: privatna arhiva

"Ovo je jedan od onih dana kada ni jedan jedini trenutak ne možeš izgubiti na nešto drugo osim učenja. A od očaja više ne znaš ni kako učiti, pa ti svaka poza bude udobnija od one klasične: za stolom", otkriva ova kolegica.


Logično! Ovako znanje samo od sebe pada na glavu (i ulazi u nju)...foto: privatna arhiva

"Ja volim da mi je jako toplo dok učim, a u kupaonici u sobi u domu se tamo nalazi jedan jedini radijator (imamo klimu u sobama), a ja se volim nasloniti na njega dok učim. Isto tako, učim naglas pa budući da nas je u sobi 4, onda mogu tamo neometano učiti, a i jeka je pa imam osjećaj da bolje tako pamtim. Često se volim našaliti da volim biti blizu vode, budući da sam rak u horoskopu", kaže u šali ova studentica neobičnih navika učenja.
Laptop u tuš kadi, blizina radijatora, udobna odjeća i smiješak na licu čak i nakon svih tih sati učenja - neprocjenjivo...foto: privatna arhiva

Stilova zaista ima puno i svatko fura neki svoj. Pa bez obzira učite li na podu kupaone ili u kuhinji, krevetu ili za radnim stolom - želimo vam sreću na ispitima jer znamo da vam je doista potrebna.

Sara Barišić
foto: kolaž/privatna arhiva