Mojfaks.hr u Laganini

'Imaš šuga od pomidora u tećici': Kad studiraš u Dalmaciji, a nisi Dalmatinac

Dalmacija, osim svog mora i prekrasnih otoka, također nudi mnoštvo sveučilišta i raznih studija koji privlače mlade iz cijele Hrvatske, ali i šire.

30. Siječnja 2017 16:17
Studenti igraju odbojku

Studenti igraju odbojku Foto: Shutterstock

Zbog prekrasne obale, izrazito tople klime, ali i raznih događanja tijekom godine, a pogotovo preko ljetnih mjeseci, Dalmacija je odličan odabir za studente koji žele uživati u moru i tijekom zime.

No ono što ih također karakterizira je specifičan dijalekt na koji se Slavonci ili Zagrepčani zbilja moraju naviknuti kako bi se uklopili. U nastavku pronađite kratak vodič najčešće korištenih izraza koji bi vam mogli stvarati glavobolju na prvoj godini studija.


????‍♂️

Objavljuje Dnevna doza prosječnog DalmatincaPetak, 12. veljače 2021.


"A koliko je sati?"


Ne očekujte kada pitate Zadranina koliko je sati da će vam odgovoriti "sad je pola 2" ili "15 do 2" jer ćete dobiti "1 ipo" ili "4 manje kvarat" na što se teško priviknuti kada dolazite iz Osijeka gdje ipo i kvarat ne postoje u razgovornom jeziku.


"Evo igram trešete..."


Trešeta je kartaška igra koja je popularna u Dalmaciji, a sastoji se od 40 karata u špilu i igra se u parovima po dvoje. Lako se uči pa ako želite provoditi večeri uz kartanje i bevandu ovo je prava stvar.

"Može jedan mali s kolon?"


Pri naručivanju cuge u kafiću "mali s kolon" bi bio viski s Coca-Colom, a kad čujete "veliki s ledon" ili "bez pjene" onda se radi o velikom macchiatu. Također, često se i naglasi s "toplin ili hladnim mlikom".

"Jela san kaula u menzi"


Kako? Kaul? Što? I ne samo kaul koji inače označava cvjetaču nego te zbune i sa pomidorima za rajčicu, kunpirom za krumpir što je lakše prepoznati, ali kad kažu da su donijeli "čatrun sa pijace" već se stvaraju upitnici iznad glave. Čatrun ili četrun je naziv za – lubenicu.


Iz jednoga portuna

Objavljuje Dnevna doza prosječnog DalmatincaUtorak, 4. kolovoza 2020.


"Imaš šuga od pomidora u tećici"


"Kakva šuga, o čemu ona to?!", prošlo mi je kroz glavu kad sam prvi put ovo čula.

Šug je, naime umak ili sos, u ovom slučaju od rajčica, koji se nalazi u loncu ili manjem loncu koji je poznatiji kao tećica. Izraz frigano također znači prženo, a kad kažu manistra misle na špagete bolognese dok pojam tijesto označava dizano tijesto jer oni sve vrste tijesta zovu pašta.

Primjerice, u Zadru pojam "Branimir" ne označava momka sumnjivog morala kod kojeg se svi nalaze prije odlaska van nego je to izraz za obalu kneza Branimira na kojoj se nalazi pješački most koji je ujedno klasično mjesto za nalaženje svih Zadrana.

I za kraj spomenimo još samo da "ići na pir" znači ići na nečije vjenčanje, a "ubrati" znači "pohvatati" ili shvatiti nekoga.

Sara Matijević