V.K. u Laganini

Lažima se 'dokopala' prestižne stipendije: Na faksu ubrzo otkrili da nije siromašna ni zlostavljana

Ne postoji slučaj u kojemu je laganje opravdano, bez obzira što drugi govorili. No, ako prilikom upisa na fakutet lažete u prijavi za stipendiju, a pritom vas uhvate u lažima, teško da ćete povratiti povjerenje institucija.

17. Siječnja 2022 12:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako je laganje u svakom smislu loše, ponekad je korištenje takozvanih "bijelih laži" prihvatljivo, no samo utoliko dok se laže kako bismo nekoga zaštitili. Laganje s ciljem ostvarenja ambicija i gomilanja benefita neetično je i nimalo pohvalno, a jednom kad se otkrije istina, teško da ćemo povratiti povjerenje osobe kojoj smo lagali. Još je teže ako ste lagali članovima prestižne visokoobrazovne institucije.

Lažima se "dokopala" prestižne stipendije


Studentica Mackenzie Fierceton izgubila je prestižnu stipendiju za studij na Sveučilištu Oxford nakon što se na ovoj instituciji saznalo da je izmislila svoju prošlost. Kako prenosi The Tab o ovom nesvakidašnjem slučaju, Mackenzie je kazala kako ju je majka zlostavljala, da je odrasla u siromašnim uvjetima te kako je bila u domu za nezbrinutu djecu.

No, s obzirom da se njeno "klupko laži" krenulo rasplitati, s vremenom se sdoznalo da su njene optužbe o zlostavljanju lažne. Iako je u domu za nezbrinutu djecu doista i boravila, taj je period bio puno kraći no što je tvrdila - niti godinu dana.


>>>'Nobela za studente' prvi put u 120 godina dobio Bosanac: Munib je dobitnik najprestižnije stipendije na svijetu<<<


Pohađala privatnu srednju školu


Uz sve spomenuto, Fierceton je pohađala privatnu srednju školu koja se plaća 30 tisuća američkih dolara godišnje. Za stipendije "Rhodes" iznimno je brojna i teška konkurencija jer samo najboljima omogućava studiranje na prestižnom Oxfordu. Samo jedan posto prijavljenih dobije ovu vrijednu stipendiju, a među dobitnicima se našla i Mackenzie.


Mackenzie sa popularnom američkom političarkom i aktivisticom Alexandriom Ocasio - Cortez / Foto: screenshot via Facebook@Florence Jonathan George


MacKenzie Fierceton, koja je čak koristila i drugo prezime, kazala je kako je bila žrtva zlostavljanja od strane svoje majke koja ju je, prema njenim riječima, gurnula niz stepenice. Njena je majka negirala ove navode, a optužba je odbačena zbog manjka dokaza.


Lagala i da je prva iz obitelji koja ide na fakultet


Inače, Mackenzie je prije prijave za ovu stipendiju koristila prezime Morrison, a promijenila ga je u Fierceton taman prije prijave na fakultet. Uz spomenuto, ona je tvrdila kako dolazi iz siromašne obitelji s malim primanjima te da je prva osoba u obitelji koja pohađa fakultet, iako je njena majka liječnica.


Osim toga da je sve spomenuto izmislila, Odbor za dodjeljivanje stipendija "Rhodes" saznao je da joj ovo nije prvi puta da se lažno predstavlja, već da je "stvorila i više puta dijelila lažne priče o sebi" radi vlastite koristi, piše The Tab. Nakon saznanja o njenim lažima, odbor je povukao njenu stipendiju, a time i mjesto na Oxfordu, dok Sveučilište iz Pennsylvanije istražuje cijeli slučaj, a trenutno joj uskraćuje i magisterij.


>>>Profesor sablaznio javnost: Na prestižne fakultete 'upada' više učenika iz privatnih škola jer su – pametniji?<<<


Fierceton je na sve ovo odgovorila podizanjem tužbe protiv Sveučilišta u Pennsylvaniji u znak protesta protiv optužbi protiv nje. Ona tvrdi kako nije lagala ni na jednoj prijavi te da Zaklada "Rhodes" koja dodjeljuje stipendije zapravo napada žrtvu zlostavljanja.


O slučaju se oglasio i glasnogovornik Sveučilišta u Pennsilvaniji. "Zaklada 'Rhodes' je provela vlastitu istragu nakon koje je gospođi Fierceton ponudio priliku da sama povuče svoju kandidaturu za stipendiju. Gospođa Fierceton je prihvatila ovu ponudu", kazao je.


Njena majka, radiologinja dr. Carrie Morrison također je komentirala cijeli slučaj svoje kćeri. "Mackenzie istinski volimo. Naša najveća želja je da ona odluči živjeti sretan, zdrav, pošten i produktivan život, koristeći svoje izvanredne darove na najveće dobro", kazala je.


izvor: thetab.com

Još vijesti