V.K. u Laganini

Stranac pitao: Može li s 1000 dolara mjesečno preživjeti kao student na Balkanu?

'Koliko se sjećam, Sarajevo je jeftinije od Hrvatske...'

8. rujna 2021 14:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ako nema na tražilicama, ima na Redditu. Od pitanja pa do odgovora, na Redditu se mogu naći razne teme, zanimljive priče i iskrena pitanja koja se ljudi možda ne bi usudili pitati inače, ili jednostavno nemaju koga pitati.


>>>Je li znanje bolje u SAD-u nego na Balkanu? Amerikanac želi studirati u susjedstvu: Obitelj mu rekla da je to 'najgluplja moguća ideja'<<<


Naime, mladić je upitao korisnike BiH Reddita je li mu dovoljno tisuću dolara mjesečno za život u Sarajevu. "Razmišljam o upisu magistarskog programa u Sarajevu koji traje preko 10 mjeseci. Mogu studirati bilo gdje, ali sam zbog budžeta limitiran na Baltičke zemlje, istočnu Europu i Balkan. Sarajevo je odličan grad i jeftiniji je od Hrvatske koliko se sjećam", napisao je u svojoj objavi student.


>>>[FOTO] Sramota na kojoj spavaju studenti: Novi ravnatelj SC-a 'kresao' plaću samo da kupi nove madrace<<<


Od komentara, svi su mahom pisali kako će sa spomenutom svotom "živjeti i više nego pristojno". Radi se o otprilike 1700 konvertibilnih maraka, što je nešto više od 6 tisuća kuna. "Za jednu osobu je to i više nego dovoljno, s obzirom na to da je prosječna plaća 1200KM. 350-500 KM ti stanarina, i oko 100 za režije. Hrana je od 200 do 300 KM, ako puno sa kuhaš doma. Ako jedeš i po vani, onda je oko 300 -400KM", pojašnjava detaljno korisnik, iako je naglasio da je pisao po sjećanju i da ovo smatra nekim prosjekom.


Uz njega, jedan je korisnik ispravio informaciju o prosječnoj sarajevskoj plaći koja ipak nije tako visoka. Ostali su mu komentirali da može živjeti i sam, bez cimera.


>>>Oko 400 eura mjesečno – ako se ne razbacuju novcem: Koliko zagrebačke studente košta život u metropoli?<<<


Nedavno smo pisali i o mjesečnim iznosima koji su za životne troškove potrebni zagrebačkim studentima, a prema izjavama sugo vornika, ovaj bi ovaj student sa svojih tisuću dolara mogao sasvim solidno preživjeti i kod nas, iako su troškovi života znatno viši od onih u Sarajevu.

Još vijesti