Mojfaks.hr u Laganini

Jedina Romkinja na Sveučilištu u Splitu: 'Prva sam u obitelji dospjela do fakulteta'

Melanija Mešić je jedna od 30-ak hrvatskih Roma studenata koji ruše predrasude o neobrazovanoj nacionalnoj manjini.

13. lipnja 2016 14:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jedina je od mnogobrojne rodbine s majčine i očeve strane koja je dospjela do visoke škole. Ima starije sestru i brata koji već imaju obitelj, odrasla je više s bakom i djedom nego s roditeljima jer oni su, kaže, uglavnom bili na putu.

Bila je uvijek znatiželjna, a sama je naučila čitati i pisati, objavljuje Slobodna Dalmacija.

Sa zagrebačke Pešće do splitske ekonomije


Nikad se nije previše zamarala pričama o Romima, o različitosti i segregaciji i unatoč uvriježenim stereotipima bila je prihvaćena u kvartu, u školi i na faksu. Odrasla je na zagrebačkoj Peščenici s prijateljima iz ulice, družila se s Hrvatima. S jezikom nije imala problema jer u njenoj kući govorilo se na hrvatskom, samo je baka, očeva mati, znala romski.

Njen djed Alija Mešić osnovao je romsku udrugu u Zagrebu i dosta je vremena provodila s njim, pomagala mu je u radu Udruge. Otuda i ljubav prema ekonomiji, računima, računovodstvu, knjigovodstvu...

"Na splitsku ekonomiju sam prošla, lakše se upisat, jer zagrebačka je razvikana i veća je navala, ali koliko čujem, nije lakša od splitske, dapače", izjavila je. "Imala sam već jednu krizu, vikala sam mami na telefon da spremam kofere, napuštam sve, odlazim... I to sam se bila iznervirala zbog jednog zadatka."

U osnovnoj i srednjoj je bila dobar đak, iako je već tada navukla gastritis. "Sad baš imam tremu pred ispit, ispred profesora kad stanem drhti mi glas, lako se onda zbunim...", pričljiva je Melanija. Drugu godinu upisala je parcijalno.

Grad Split sufinancira joj smještaj u unajmljenom stanu na Sućidru, a povremeno i sama nešto zaradi. Ovo ljeto prodavat će sladoled na Bačvicama, već je vikendima počela u svibnju raditi.

"Lani sam cijelo ljeto radila u Italiji kod tete, u Bariju sam čistila apartmane. To mi je pomoglo za ovu godinu studija. Nije mi teško radit, dapače. Teško mi je neke predmete učit, jer mi u srednjoj ekonomskoj, recimo, nismo imali baš jaku matematiku i sad mi nedostaje predznanja, na primjer, integrali i derivacije", kaže.

Svestrana djevojka u potpunosti integrirana u društvo


Plesala je u KUD-u "Romska duša", trenirala odbojku, atletiku i jedno vrijeme tajlandski boks, pohađala je informatički tečaj, glumila u školskim predstavama i bila član novinarske sekcije u osnovnoj. Pohađala je i tečaj engleskog u Vodnikovoj, na talijanskom bi se snašla...

"Svašta me zanima, svestrana sam", kaže. To što je Romkinja ne stvara joj probleme, u potpunosti je integrirana u društvo. Može izdvojiti možda jedan ozbiljni i jedan benigni događaja u svojoj 20-godišnjoj povijesti koji su povezani s njenim porijeklom. Jedan se zbio u prvom razredu srednje kad je jednoj učenici nestao mobitel na satu, a kasnije se ispostavilo da ga je učenik iz klupe ispred Melanijijine stavio krišom u njenu torbu.

"Ja sam toliko pocrvenila od stida, bilo mi je strašno", zgrožena je još i danas. Poslije se ustanovila istina, ali ona više nikad nije bila u prijateljskom odnosu s tim kolegom.

"Inače, dovikivanja i zadirkivanja me ne diraju, ne osvrćem se na to. Jednom su tu neka djeca na Sućidru vikala za mnom 'ubij, zakolji Cigane', ali ja sam se smijala jer to govori o njihovoj kulturi i kućnom odgoju, a ne o meni. Mene nitko ne može uvrijediti, znam što sam i tko sam, i ne zanima me što o tome netko misli", odlučna je, a to što će se i sad predstaviti javno ima za cilj da potakne i druge njene sunarodnjake na školovanje.

Kaže da će s diplomom sigurno pokrenuti neki biznis, možda studio za šminkanje jer voljela bi biti i vizažistkinja.

Cijeli intervju s Melanijom pogledajte ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Facebook

Još vijesti