Mojfaks.hr u Laganini

'Puk'o' i očitao bukvicu profesorima koji šalju prezentacije: 'Radili ili ne radili – vama će plaća doći...' VIDEO

Započeo je četvrti tjedan online predavanja na fakultetima u Hrvatskoj. Iz razgovora sa studentima pojedinih fakulteta saznali smo da nisu zadovoljni online nastavom koja podrazumijeva samostalno čitanje prezentacija koje postavljaju profesori. Online predavanja uživo, čini se, prava su rijetkost.

6. travnja 2020 14:59
'Puk'o' i očitao bukvicu profesorima koji šalju prezentacije: 'Radili ili ne radili – vama će plaća doći...' VIDEO

'Puk'o' i očitao bukvicu profesorima koji šalju prezentacije: 'Radili ili ne radili – vama će plaća doći...' VIDEO Foto: MojFaks

Trenutačna situacija pokazala je da nisu nezadovoljni samo trenutno studenti, već i bivši studenti pojedinih fakulteta koji su odlučili ukazati koliko se situacija u visokom obrazovanju promijenila posljednjih godina, odnosno nije. 

Jedan od osnivača stranice Štreberaj koja pruža usluge instrukcija studentima, David Hudaček, magistrirao je na Ekonomskom fakultetu. Komentari i nezdovoljstvo sadašnjih kolega s ovoga fakulteta potaknuli su da da objavi YouTube video "Pozdrav akademskim lijenčinima". Video je objavljen na kanalu Štreberaj, a razlog za njegovo snimanje leži u tome, kako u video Hudaček govori, što je "fakat puk\'o". 

Ovaj ekonomist na početku video ukazuje na rezultate provedene ankete u kojoj su studente upitali što misle o predavanjima na fakultetu. Većina odgovora glasila je:

"Većina profesora samo pošalje prezentaciju, nadala sam se da ćemo imati online predavanja."
"Cijelo vrijeme ista priča, a to je: profesori postavljaju prezentacije i ne održavaju online predavanja."

Odgovori studenata motivirali su Hudačeka da u kratkom videu ukaže na sve mane ovakovga pristupa online radu i pozove profesore da se ipak više posvete studentima u ovim okolnostima.

"Na fakultetu koji ima Katedru za organizaciju i menadžment, Katedru za marketing, podučavate krizni menadžment i imate katedru za informatiku vi niste sposobni organizirati online predavanja. Nama to stvarno ne ide u glavu. Mi smo se prilagodili i u roku tjedan dana smo bili online", kazao je.


Glavni razlog zašto su u Štreberaju uspjeli vrlo brzo se prebaciti online je jer je njima do njihovih studenata stalo – a za profesore s Ekonomskog fakulteta kaže da ih "boli briga" za studente. 

"Zato što vaša plaća će doći i ovako i onako, radili vi ili ne radili. Poslali samo prezentaciju, vi ćete svoju plaću dobiti. Onda ćete se poslije iščuđavati zašto studenti idu na instrukcije i uče iz skripte, kad sve to mogu dobiti kod vas na demonstraturama ili na seminarskoj nastavi. Pa ne mogu to dobiti od vas, kada se ponašate tako kako se ponašate", govori Hudaček. 

U svom video, posebno se osvrnuo na profesore s Ekonomskog fakulteta gdje govori kako sa s obzirom na korištenje iste literature preko deset godina, i zastarjele metode, ne bi se trebali iščuđavati zašto se ne uspijevaju prilagoditi. 

"Imamo virus, imamo potrese. I u toj situaciji gdje bi profesori trebali biti najsvjetlija točka, vi nestanete – vi pošaljete samo prezentaciju. Pa dobro, jeste vi normalni? A da ne pričamo o tome koliko vam je ova situacija zapravo savršena. Ako maknemo sve negativne konotacije, razmislite malo koliko je ovo povoljna situacija za profesore. Imate doma studente kojima je dosadno i žele učiti. Imaš studente kojima je potrebno odvratiti misli od stresnih stvari i dati im da razmišljaju o nečemu drugome. Možete neke stvari koje se spominju u teoriji sada objašnjavati putem iskustva vanjskog svijeta. Ovdje pričamo o profesorima ekonomije, znači nema više primjera 1820. već imaš primjera iz 2020. Sada će se događati s*anja na terenu, je li ikada bilo bolje vrijeme za podučavati nego sada?", poručuje on.

U objavljenom videu autor na njegovom kraju ukazuje da su profesori studente tijekom godina previše zanemarivali, dok se istovremeno od njih neprestano zahtijeva da budu odgovorni, akademski građani. 

"Ovo je poziv svim profesorima da se malo trgnu i da malo razmisle o tome, za što su plaćeni i što bi trebali poduzeti u ovakvoj situaciji. Mi kužimo da se to neće dogoditi i da će masa profesora nastaviti po svojim primjerima.Pozivam profesore da pogledaju malo naša predavanja i da vide kako i oni mogu doprinijeti poboljšanju", zaključio je Hudaček u svom videu.

A.Z.
foto: screenshot/YouTube

A.Z.
izvor: YouTube "Pozdrav akademskim lijenčinama"
foto:Screenshoot @ YouTube "Pozdrav akademskim lijenčinama"