V.K. u Laganini

'Cajka', r'n'b, metal ili jazz? Istraživanje pokazalo da su ljubitelji OVE glazbe najopasniji za volanom

Koliko ste puta prokomentirali nečiji odabir glazbe koja trešti iz nečijeg automobila? No, bili to Beyonce, Arctic Monkeys, LORDI ili klasična glazba, čini se da vas vaš odabir glazbe može spasiti od prometne nesreće. Ili obratno.

26. svibnja 2021 17:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Recentno istraživanje portala Uswitch.com i CX Lab-a, kompanije za savjetovanje u bihevioralnoj znanosti iznjedrilo je zanimljive rezultate. Na 100 vozača istražili su koja vrsta glazbe utječe dobro ili loše na naše reakcije u vožnji.


Eksperiment je realiziran tako da je na simulatoru na kojemu se provodilo istraživanje rekonstruirana situacija kočenja u nuždi pri brzini od 112 km/h uz (ne)konzumaciju kave i puštanjem različite glazbe u pozadini ili pak vožnjom u tišini.


R'n'B-jem do najgorih reakcija


Prema ovoj studiji, osobe koje preferiraju slušati R&B glazbu dok voze su najopasniji na cesti. "Ljudi koji su slušali R&B su imali najgore reakcije", prenosi The Sun. Dakle, ako slušate Beyonce ili sličnu glazbu u izvedbi drugih izvođača, uz upravljanje vozilom pri brzini od 112 km/h, veća je mogućnost da ćete doživjeti prometnu nesreću. Prema rezultatima, najlošije su prošli baš ispitanici koji su slušali R&B jer su loše reagirali na potencijalnu opasnost – zaustavljali su se čak 4,3 metra kasnije nego što je potrebno da bi izbjegli sudar.


Kofein poboljšava rezultate


S druge strane, osobe koje su slušale rap glazbu imale su najbolje reflekse po pitanju izbjegavanja nesreće u simulatoru. Oni su naime, imali rezervu od čak 15,5 metara prije udara u prepreku. "Ispitanici koji su slušali rap glazbu imali su puno bolje rezultate na testu nego na primjer oni koji nisu ništa slušali", prenose. "Od svih faktora koje smo testirali, kofein je imao najveći utjecaj na rezultate." Oni ispitanici koji su popili šalicu kave 20 minuta prije eksperimenta zaustavili su se čak 23,8 metara prije prepreke.


Žene opreznije od muškaraca


Ljubitelji jazza, na primjer, postigli su "rezervu" od 1,2 metra do udarca, ispitanici koji su slušali metal i sličnu glazbu imali su 3 metra razmaka do prepreke, a na listi ispitanika našli su se jednako žene i muškarci. Sudeći po rezultatima na testu, žene imaju bolje reakcije od muškaraca - ostvarile su "tampon zonu" od čak 21,3 metra do prepreke, dok su muškarci postigli 14,6 metara.


Ispitanici koji su slušali sve ostale žanrove uspjeli su uspješno zaustaviti simulator prije prepreke.

Još vijesti