Mojfaks.hr u Laganini

Ljetno radno vrijeme nekih državnih službi traje do 29. rujna!? Zagrebački student htio prijaviti boravište pa poljubio vrata!

Prijava boravišta obavezna je za sve studente koji dođu studirati u drugi grad, a to se rješava u MUP-u. Zagrebačka policija smještena na adresi Petrinjska ulica 30, svaki dan puna je ljudi koji čekaju u red za prijavu boravišta i prebivališta baš kao i naš nesretni čitatelj koji nam se javio.

8. rujna 2017 12:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ako ste pomislili da su "ljetna radna vremena" završila gadno ste se prevarili, a osobito ste se zeznuli ako ste planirali prijaviti boravište ili bilo što drugo obaviti u PU zagrebačkoj u Petrinjskoj. Naime, javio nam se student koji je jučer poslijepodne htio prijaviti boravište, ali je poljubio vrata jer vjerovali ili ne – ova institucija do 29. rujna radi prema ljetnom radnom vremenu. Podsjećamo, jesen kalendarski počinje 23. rujna.


Izvor: zagrebacka.policija.hr

Ovako definirano radno vrijeme posebno teško pada studentima koji trebaju produžiti boravište ili ga prijaviti jer uz sve obaveze koje donose ispitni rokovi oni moraju stići do 17 sati u Odjel za prijavništvo i osobne isprave PU Zagrebačke koji, od 12. lipnja do 29. rujna, radi po ljetnom radnom vremenu od 7 do 17 sati. Vikend je naravno neradni.

Tko bi pomislio da ljetno radno vrijeme traje i tijekom jeseni


Svoju frustraciju u vezi ovog ljetnog radnog vremena s nama je podijelio naš čitatelj, student koji se nedavno doselio iz Slavonije u Zagreb te je trebao prijaviti boravište. Kako kaže, nažalost nije dobio smještaj u domu, ali je i pronašao idealan stan, prilično teško, ali ipak uspješno. Student je planirao svu papirologiju riješiti u prvom tjednu da može opuštenije dočekati početak akademske godine, ali mu je sve skupa prisjelo.


Foto: danas.hr/Boris Ščitar

"Provjerio što mi sve treba za prijavu boravišta, gdje se točno treba odraditi, pitao poznanicu koja već par godina studira u Zagrebu kad je najbolje da to idem rješavati i rekla mi je \'iza 6 navečer, nećeš previše čekati\'... Tu sam još trebao uračunati da mi je vlasnik zaposlen i da možemo odraditi sve tek nakon njegovog radnog vremena. Dogovorili smo se naći oko 17:15 kod Glavnog kolodvora i prošetati do policije u Petrinjskoj. Dočekao nas je divan prizor! Gospoda rade sa strankama do 17 sati, ljetno radno vrijeme. A ja u dugim hlačama, majici dugih rukava, jakni, u ruci kišobran. Vlasnik je bio šokiran, ljut i dosta vokalan po pitanju svoje ljutnje, a ja kako sam bio u društvu starije osobe pa sam se suzdržavao sa psovkama. Ali zbližili smo se u muci", ispričao nam je student.

...I u student servisima spajaju oko Gospe: Doznajemo u kojim gradovima u ponedjeljak nećete moći podići ugovore...


...\'Daj dokumente ili ću ti skenirati osobnu\': ZET-ovi kontrolori studentima prijete uređajem iz budućnosti...


Priznaje da je njegova greška što nije prije pogledao na internetu kakvo je radno vrijeme MUP-a, no realno, nitko ne očekuje da ljetno radno vrijeme traje gotovo do listopada. Budući da jesen počinje 23. rujna, logično je pretpostaviti da ljetno radno vrijeme s tim datumom i završava.



"Ja sam kriv jer nisam pozorno iščitavao najsitniji font na svijetu na najdisfunkcionalnijoj stranici ikada gdje stvarno piše da je ljetno radno vrijeme do 17 sati do 29. rujna. Ne do 23. rujna već do 29. rujna. Čitav rujan. Iako je vani već debela jesen i razmišljam da nabavim i rukavice za bicikl jednom kad skupim za bicikl. Radno vrijeme ovakvih službi je isto kao radno vrijeme svih drugih ljudi, ali valjda se podrazumijeva da je normalno i očekivano u demokratskoj Republici Hrvatskoj slobodno se izuzeti s posla kako bi se nešto obavilo. Nisam to znao jer mi roditelji nemaju radno vrijeme s obzirom na to da su nezaposleni. Kada ću prijaviti boravište? Ne tako skoro, nekad kad mi počnu predavanja u listopadu jer drukčije ne ide. U kratkom vremenskom prozoru koje će se zvati jesensko radno vrijeme koje će vjerojatno trajati samo u listopadu i možda polovicu studenog, tad pak počinje zimsko radno vrijeme jer ipak se mjesec zove \'studeni\' - pa to je već zima", frustriran je student.

Nismo sigurni je li Zagreb ili samo zagrebački MUP u drugoj vremenskoj i kalendarskoj zoni, ali sada znate da ondje trebate stići prije 17 sati kako biste obavili papirologiju jer ljeto traje do kraja rujna.

Ivana Petrić
foto: zagrebacka.policija.hr

Još vijesti