Mojfaks.hr u Laganini

'Kad ti ostane 1 ispit do diplome i zatvore fakultet': Priča studentice kojoj će epidemija produljiti studiranje

Diljem Europe zatvaraju se škole i fakulteti, a taj scenarij od jučer prisutan je i u Hrvatskoj. Danas su objavljene nove informacije koje dolaze s pojedinačnih fakulteta u Zagrebu: Zdravstveno veleučilište otkazalo je pojedina predavanja, kao i FPZG.

12. ožujka 2020 15:43
'Kad ti ostane 1 ispit do diplome i zatvore fakultet': Priča studentice kojoj će epidemija produljiti studiranje

'Kad ti ostane 1 ispit do diplome i zatvore fakultet': Priča studentice kojoj će epidemija produljiti studiranje Foto: MojFaks

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, postao je prvi fakultet u Hrvatskoj koji od petka 13. ožujka 2020. do daljnjega obustavlja sve skupove, uključujući nastavu sa stotinu ili više sudionika.

Jučer smo pisali o odgođenim promocijama na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Kako se čini, pojedinim studentima će trenutno put do promocije uslijed epidemije koronavirusa biti malo teži

...Još jedan zagrebački fakultet otkazuje masovna predavanja, a i za manje posjećena vrijede NOVA PRAVILA...


Mirela studira komparativnu književnost na Sveučilištu u Beču i, iako joj je ostao samo jedan ispit do diplome, u ovom roku neće moći izaći na njega zbog zatvaranja fakulteta.

...Studentski poslovi u doba korone: \'Novci, kartice i turisti – sve predstavlja opasnost"...


Oni koji imaju svoju diplomu ušuškanu na nekoj od polica u sobi znaju koliko taj posljednji ispit do diplome zna biti problematičan: teško se natjeramo da ga spremimo, nekada je razlog zašto je posljednji, upravo to što je najteži, i onda kada mislimo da smo napokon spremni... dogodi se epidemija koronavirusa. Priupitali smo Mirelu što misli o situaciji s koronavirusom i kako je utjecala na njene studentske planove.


foto: Shutterstock By Foxy burrow

"Situacija u vezi s virusom će u cijeloj Europi vjerovatno kroz nekoliko sljedećih tjedana dostići svoj vrhunac. Mislim da je dobro što se dosta javnih institucija zatvara trenutno, jer je to jedini način da se smanji kretanje velikog broja ljudi. U Beču su osim fakulteta trenutno zatvorene skoro sve kulturne institucije kao, na primjer, Bečka opera koja privlači mnogobrojne turiste. Kao studentu kojem je ostao posljednji ispit na fakultetu, definitvno mi nije svejedno to što su se zatvorili fakultete, ali smatram da je to zasad najbolje rješenje. Nadam se da će vlada u narednom periodu pronaći neku vrstu rješenja jer sigurno nisam jedina koja se pronašla u ovakvoj poziciji. S ozbirom na to da je austrijski obrazovni sustav jako dobro organiziran, očekujem da će se u sljedećih nekoliko dana donijeti odluke u kojima ćemo mi studenti biti bolje obavješteni o našim aktivnostima u periodu koji slijedi", za MojFaks je prokomentirala Mirela. 

...Počelo je i na fakultetima u Zagrebu? Prvo veleučilište otkazalo predavanja i rokove – i ne samo na 2 tjedna!...foto:MojFaks/privatna arhiva

Sigurni smo da Mirelin slučaj nije jedini i da će se, zbog svih kolega koji čekaju polaganje ispita, promociju ili diplomu, epidemija što prije suzbiti.

A.Z.
foto: Shutterstock By wavebreakmedia