Mojfaks.hr u Laganini

Borovnička ili medica, dupla ili kratka? Savjeti studenata koji prije ispita drmnu jednu 's nogu' i – rasture

Rijetki su studenti koji i kada znaju da su dobro spremili ispit, nemaju bar malu tremu. Naročito kada si brucoš, i još jedva uspijevaš iz prve pronaći predavaonu, trema i stres pred ispit su nešto što je većina studenata prošla.

15. Siječnja 2020 14:55
Borovnička ili medica, dupla ili kratka? Savjeti studenata koji prije ispita drmnu jednu 's nogu' i – rasture

Borovnička ili medica, dupla ili kratka? Savjeti studenata koji prije ispita drmnu jednu 's nogu' i – rasture Foto: MojFaks

Fizička aktivnost, kvalitetan san, odlazak u kazalište... samo su neke od metoda kojima studenti pribjegavaju kako bi se opustili pred ispit. Međutim, nije rijetkost da posegnu i za alkoholom. Razgovarali smo s nekoliko zagrebačkih studenata da provjerimo koliko su skloni "drmnuti jednu s nogu" prije ispita. 

Rakijice - najbolji lijek protiv treskavice


Nekadašnja studentica Fakulteta političkih znanosti ispričala nam je zašto velike pauze između ispita nisu baš dobre. Ili jesu, ovisi o tome kako gledamo na situaciju. 

"Dogodilo se u nekoliko navrata da sam s kolegicama pribjegavala višnjevcu ili borovnički prije ispita. Jednom smo čekale da dođemo na red za usmeni ispit čak 6 sati, a radilo se o zadnjem jesenskom roku i o tom ispitu nam je ovisio upis na diplomski studij. Osim što smo si htjele skratiti vrijeme, htjele smo i umanjiti nervozu odlaskom u omiljeni kafić pored faksa. Popile smo kavu, a netom prije vraćanja pred sobu profesorice popile smo svaka dvije rakijice. To se ponovilo i prije obrane diplomskog rada da se manje tresemo pred mentorima i komisijom, govori nam Matea te dodaje da su rakijice uspješno eliminirale treskavicu


...\'Drmaju\' žestice i masturbiraju: Studenti nam otkrili njihove metode rješavanja stresa prije važnog ispita...


Pomaže li alkohol u smanjivanju treme?


Iako će se velik broj studenat na spomen istraživanja koja idu u prilog tvrdnji da konzumacija alkohola može imati pozitivan učinak na zdravlje čovjeka, ponosno smješkati, ključ je ipak u umjerenoj konzumaciji. Studentske srijede to nisu, ali pojedina istraživanja pokazuju kako alkohol stimulira otpuštanje acetilkolina, kemikalije koja ima važnu ulogu u procesu učenja i pamćenja te ima opuštajući učinak. 

Još jedna studentica ispričala nam je kako se, u kriznim i stresnim situacijama, uvjerila u učinkovitost alkohola. 

"Još se danas sjećam užasne nervoze, treme i straha koji sam imala pred obranu završnoga rada. Naravno, da se malo opustim, posegla sam za pićem tik prije obrane. Popila sam duplu rakiju i, mora da je pomoglo, jer sam obranu prošla k\'o od šale", govori nam Kristina koja je studirala na Sveučilištu u Zadru


Foto:Shutterstock By Kzenon

Neki zbog pića ispite ostavljali za idući rok...


Vanesa, studentica Filozofskog fakulteta svoj problem s tremom pred ispit također je rješavala kojom čašicom. Na nju alkohol zaista opuštajuće djeluje jer, kako nam govori, na kraju ju nekada više nije bila briga pa bi ispit ostavila za sljedeći rok. Ovo je možda ekstreman primjer opuštanja koji nije uputno preporučivati studentima.

"Prije ispita koji su posebno teški i kojih sam se baš bojala, obavezno sam s kolegicom ponavljala gradivo par sati prije u kafiću kraj faksa. I prije takvih smo uvijek uz ponavljanje popile i pelin. Znalo se nekada dogoditi ako smo bile full pod stresom da bude i nekoliko rundi pelina. Obično bi nam tada postalo svejedno hoćemo li ga proći ili ne pa je dobar dio tih ponavljanja završio i tako da nismo ni otišle na ispit", priča nam ona. 

...Šest znanstveno dokazanih načina da pobjediš tremu prije ispita...


Studentica diplomskog studija novinarstva, Andrea, nema navike kao prethodne sugovornice. Međutim, kaže, "nikad nisam pila prije ispita, ali zato jesam poslije"Poslije položenog ispita, u redu je podebljati i pivom ako želimo posebno proslaviti. 

Kao što vidimo koja čašica rakije zaista dobro dođe pred ispit ili obranu završnog rada, ali zaista trebamo imati na umu određenu kontrolu.


...\'Mislim da je alkohol zastrašujuć\': Kako izgleda život studenata koji ne žele uopće cugati s ekipom tijekom faksa?...


Druga strana alkohola


Imajte na umu da i to ublažavanje treme, neće djelovati ako alkohol konzumiramo često i u velikim količinama. Prekomjerna konzumacija alkohola ne samo da poništava pozitivne učinke već i značajno povisuje rizik od brojnih zdravstvenih problema uključujući povišeni krvni tlak, bolesti jetre, moždani udar, neplodnost... da nabrojimo samo neke.

Stoga, hrabro naprijed. Može se i najgori ispit položiti bez pića, a ako već morate, dovoljna je mikro-količina koja će potaknuti samopouzdanje.

A.Z.
foto: Shutterstock by WAYHOME studio