V.K. u Laganini

Savršen za jesenske dane: Recept za čaj s kakaom za sve ljubitelje čokolade

Popiti vruću šalicu čaja u jesensko, kišno i prohladno vrijeme je fantastično, a ako u kombinaciju ubacite i kakao – ima li boljeg recepta za relaksaciju? Evo svih benefita ovog savršenog napitka za hladnije dane: čaj s dodatkom kakao praha.

22. listopada 2021 17:42
čaj, kava, topli napitak, zimski dani

čaj, kava, topli napitak, zimski dani Foto: Shutterstock

Rijetko da postoji bolji osjećaj od onoga da smo ušuškani ispod tople dekice, vani kiša pada, a mi ne moramo izlaziti iz kuće. Ako tome dodamo topli čaj ili čokoladu te dobar film ili seriju s Netflix-a, recept za sreću je potpun.


Nije bitno jeste li ljubitelj čajeva ili obožavatelj čokolade, teško da je moguće preživjeti zimski period bez jedne od te dvije namirnice. No, dobre vijesti dolaze za one koji su ljubitelji i čaja i čokolade – čaj s kakaom u prahu. On, naime, nije samo ukusan već pomaže u održavanju zdravlja jetre i mozga.


Kakao u čaju bezgrešno uživanje u čoko-okusu


Očigledno je da je kakao u prahu glavni sastojak vruće čokolade, ali može biti i ukusan dodatak jutarnjoj kavi. Postoji nebrojeno mnogo varijacija, pa je na primjer kava s malo kakaa i cimeta prava božićna čarolija u tekućem obliku. Ali, ovaj čaj bi mogao postati omiljeno piće svih obožavatelja čokolade jer ju na ovaj način konzumirate bez grižnje savjesti.


>>>Koliko često studenti jedu čokoladu? Za ovom namirnicom 'iz raja' posežu ili svakodnevno ili u 'krizi' – evo zašto je to DOBRO<<<


Kako piše womansworld, ovaj napitak kombinira crni čaj s organskim kakaom u prahu. Kakao čaju daje smeđu boju i čokoladni, zemljani okus, koji je savršen za miješanje s medom. I dok većina ljudi smatra kako sastojak kakaa upotrebljavaju isključivo u "cheat days" kad paze na kalorije i prehranu, on je zapravo prepun zdravih i nutritivno vrijednih tvari. Kakao u sebi sadrži antioksidanse flavonoide, pomaže nam u ublažavanju znakova opadanja kognitivnih funkcija.


>>>Jeste li kava ili čaj tip osobe? Evo tko je češće single, tko više voli mačke, a tko preferira seriju Prijatelji<<<


Jedno istraživanje objavljeno u časopisu "British Journal of Clinical Pharmacology" otkriva da flavonoidi kakaa, uključujući epikatehin i katehin imaju pozitivan učinak na povećanje cerebralnog protoka krvi, koji održava zdrav nivo kisika u mozgu. To pak štiti funkciju mozga i smanjuje rizik od bolesti povezanih sa starenjem, poput Alzheimerove bolesti i demencije.


Da je konzumacija pića koja sadrže kakao u prahu zapravo briga za svoje zdravlje govori i još jedno istraživanje objavljeno u časopisu "The Journal of Nutritional Biochemistry". Naime, istraživanje je pokazalo da konzumacija ovakvih napitaka može smanjiti šanse za razvoj bezalkoholne masne bolesti jetre.


>>>U ovoj domaćoj menzi fritezama rekli baj-baj: Pripremaju hranu s malo ili gotovo ništa masnoća<<<


Uz spomenuto, još je nekoliko istraživanja dokazalo kako ovaj napitak pomaže i olakšavanju boli u nogama tijekom i nakon hodanja, kao i poboljšanju metabolizma kod osoba s bolestima perifernih arterija. Osim što će ovaj čaj privući sve čokoladne ljubitelje, njegov element crnog čaja pomaže u uklanjanju radikala u tijelu koji inače mogu uzrokovati upalne procese.


Pijuckanje ovog čaja je odličan način za prepuštanje želji za čokoladom bez kalorija, a uz to ima mnoge zdravstvene benefite.

izvor: womansworld.com