Anja Z u Laganini

Studentica predala 'prazan' papir na ispitu i dobila 5: Profesor se oduševio kad je shvatio kako je riješila zadatak

Nije baš uvijek predaja praznog lista umjesto eseja kreativan postupak. Naročito kada uzmemo u obzir koliko je to postala učestala praksa. I kako sad profesori da znaju imaju li u razredu novog, neshvaćenog Salingera ili samo ljenjivca kojemu se baš nije dalo pisati esej?

11. listopada 2019 13:36
pisanje

pisanje Foto: Unsplash

Studentica prve godine povijesti u Japanu, također je predala prazan list profesoru i za njega dobila najvišu ocjenu. Eimi Haga nije nezainteresirana studentica kojoj se nije dalo promišljati o tome što će napisati. Eimi je nindža – jer uspjela je napisati rad i to nevidljivom tintom. Ako to nije nadmašilo i Harry Potter fanove i magiju, ne znamo što je. 


Velika tradicija nindži 


Sveučilište Mie u Japanu smješteno je u području koje se diči snažnom tradicijom nindži, misterioznih agenata i ubojica koji su na svome vrhuncu bili u srednjem vijeku. Studenti povijesti, među kojima je i Eimi, posjetili su s profesorom muzej posvećen nindžama te su trebali napisati esej s dojmovima. Profesor Yuji Yamada naglasio je da će posebno nagraditi kreativnost u pisanju, a čini se da je Eimi to ozbiljno shvatila. 

Kako je već članica kluba nindži, izučavala je pojedine drevne vještine, tako da je lakše osmislila kreativni pristup temi. 

Poslije je izjavila da je još od malena bila poznata tehnika \'aburidashi\', pisanje nevidljivom tintom od natopljenih zrna soje koja postaje vidljiva tek kad se papir stavi iznad plamena, prenosi 100posto. 

Za izradu nevidljive tinte proučila je recept na internetu, potom otišla u samoposlugu i kupila soju. Soja se namoči u vodu i pisanje može početi. Pokušala je pisati na tradicionalnom japanskom papiru, no to se nije pokazalo najsretnijim rješenjem. Papir bi planuo iznad plamenika te je odlučila pisati na običnom uredskom.


Neki radovi su vredniji kada se ne pročitaju


Možda neki profesori ne bi ni skužili da je u pitanju nevidljiva tinta čime bi ova kreativnost bila uzalud potraćena, ali to nije slučaj s profesorom Yamadom – jednim od vodećih istraživača povijesti nindži koji se, kao takav, potpuno oduševio radom. 

"Viđao sam eseje pisane u šiframa, ali nikad one napisane \'aburidashijem\'. Da budem iskren, sumnjao sam da će se riječi jasno vidjeti, ali kada sam stavio papir iznad plamenika, jasno su s prikazale i pomislio sam \'svaka čast\'", izjavio je ponosni profesor, prenosi 100posto

Sadržaj eseja, naravno, najmanje je bitan u cijeloj priči pa je Yamada priznao da ga uopće nije pročitao do kraja. "Namjerno nisam završio čitanje jer sam želio da dio papira ostane nezagrijan u slučaju da priča dođe do medija koji bi fotografirali rad", pronicljivo je zaključio.