V.K. u Laganini

Pitali smo zagrebačke studente koje im 3 asocijacije padnu napamet kad čuju riječi 'COVID potvrda'

Igru asocijacija naučimo igrati još kao klinci, a danas smo, na temu COVID potvrda, ovu igru zaigrali sa studentima ispred zagrebačkog SC-a.

30. studenog 2021 15:48
Studenti brucoši

Studenti brucoši Foto: MojFaks

Igre asocijacija igramo od malih nogu. Prvi put u vrtiću, a kasnije nam asocijacija i druge mnemotehnike koriste tijekom učenja kako bismo se podsjetili najbitnijih pojmova za ispit i lakše zapamtili gradivo.


Od plasiranja cjepiva koja u određenoj mjeri štite od koronavirusa, neprestano smo izloženi terminima cjepivo, antivakseri, "imunitet krda", a trenutno najčešće i najvatrenije terminu COVID potvrdama, o kojemu svatko ima osobno mišljenje. Posebice je ovo istina za studente otkako je Stožer civilne zaštite RH donio paket strožih mjera s ciljem suzbijanja posljednjeg, aktualnog vala širenja virusa, a od kojih je najkontroverznija ona obaveznih COVID potvrda na ulazima u državne i javne insitucije i službe.


Vodeći se ovim preporukama, neki su zagrebački fakulteti isto odlučili, temeljem autonomije sveučilišta, primijenjivati i na studente. Zasad od svojih studenata COVID potvrde traže Filozofski, Veterinarski, Kineziološki i Medicinski fakultet te Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu.


Ovi su potezi u javnosti, a posebice među studentima, izazvali revolt, stoga od 16. studenoga, otkad su na snagu stupile spomenute mjere, građani i studenti prosvjeduju diljem zemlje, a najmasovnije posljednje dvije subote u centru metropole.


>>>[VIDEO] Nekoliko desetaka studenata na Filozofski fakultet ušlo bez COVID potvrda<<<


Odlučili smo upitati zagrebačke studente što im prvo padne napamet kad čuju termin "COVID potvrde" i koje asocijacije vezuju uz njih. Kratko i jasno.


Koncerti i izlasci


Upitali smo Doru, brucošicu s Fakulteta političkih znanosti koje su tri asocijacije na COVD potvrde koje se ona može sjetiti.


"S obzirom na to da sam trebala COVID potvrdu za ulazak na koncert, onda je koncert moja prva asocijacija", smije se. "Druga asocijacija je ovaj prosvjed što se događa u gradu, ali i pred fakultetima. Treća asocijacija mi je samo klub", kaže za MojFaks.


Njena prijateljica Tena s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, poslušala je svoju prijateljicu, a potom rekla svoje tri asocijacije. "Cjepivo, klubovi i nemogućnost izlaska!", šali se.


Studentice Tena i Dora podjelile su s nama svoje asocijacije / Foto: V.K., MojFaks


"Roko, Roko, Roko"


Grupa brucoša, svi mahom s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta također su s nama podijelili koje su njima asocijacije na COVID potvrde.


>>>Studenti provode istraživanje o 'gorućoj temi' cijepljenja: U jednome danu prikupili 2 tisuće odgovora – pridružite se i VI<<<


Vedran nam je kazao: „Roko, Roko, Roko“, što je za njega bila sasvim dovoljna asocijacija na COVID potvrde, a njegov je odgovor nasmijao cijelu grupu studenata s kojima smo razgovarali.


"Roko" je, naime, popularni klub koji se nalazi u blizini studentskog doma "Stjepan Radić", iznimno popularno mjesto za izlazak studentske populacije. "Roko", kao i svi ostali klubovi, moraju na ulazu u svoje prostore od svih gostiju tražiti na uviđaj COVID potvrde ili negativne testove.


Neki je imaju, nekima je to "bez veze"


Njegova kolegica s fakulteta Paula nam je kroz smijeh kazala: "Pa evo, kafić, drugo je da ju ja imam, a treće je da je to dobro", kaže nam i ona kroz smijeh.


U skupini veselih brucoša bile su i Antonela i Tena. Antonela nam je rekla "Evo, maske", i pritom pokazala na svoju koju pravilno nosi, a onda je ostala bez dodatnih ideja. U razgovor se uključila i Tena koja je ponovila asocijaciju "prosvjeda" kao i naši prijašnji sugovornici, te nadodala riječi "nezadovoljstvo" i "cijepljenje".


"Ljudi se u glavnom ne žele cijepiti", komentirala je kratko za MojFaks.


brucoši brucoši Foto: Freepik

Svoje asocijacije nam je rekla i grupa simpatičnih brucoša / Foto: V.K., MojFaks


>>>Peti po redu: Još jedan zagrebački fakultet uvodi COVID potvrde, ali tek od siječnja – evo svih detalja<<<


Bruno, student druge godine Građevinskog fakulteta razmislio je o svojim asocijacijama prije davanja odgovora. "Moje tri asocijacije bile bi: bezveze, to je prva. Druga da je to običan papir i treća samo bolest", odgovorio je.


Apsolventica s Arhitektonskog fakulteta, Ana, također je morala promisliti o svojim izborima. "Zelena, jer s njom mogu negdje ući", smije se za MojFaks. "Vrlo su nakaradno zapravo uvedene. Ako se već traži u javnim ustanovama, onda neka i provjeravaju kako se spada", kreće nam komentirati.


Kako nastavlja, iako je uvedeno da se obavezno predočenje, kaže nam kako to nije uvijek slučaj. "Mislim da bi to trebali uvesti na svim fakultetima da ih se potakne da se cijepe", kaže za MojFaks. "Iskreno, malo sam se poveselila kada sam čula da će uvesti na nekim fakultetima", završava za kraj.


Asocijacije, kao i mišljenja, subjektivna su i raazlikuju se od osobe do osobe, no najviše mladih COVID potvrde povezuju s izlascima i prosvjedima. Iako manje, bilo je i onih koji ih smatraju dobrim potezom, no uz lošu realizaciju i slabu kontrolu kao slabe točke mjere.