V.K. u Laganini

[FOTO] Koji hit: Zagrebački studenti osmislili novi, cool izgled džezvice koju svi imamo kod kuće

Studenti su predstavili nova idejna rješenja tradicionalnog predmeta za ispijanje turske kave.

17. veljače 2022 13:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kod nas je tradicionalno ispijanje turske, svježe mljevene kave svakodnevni ritual mnogih sugrađana, a također i gotovo svakog studenta. Čim malo zatopli, Hrvati trče na terase kafića obasjane suncem kako bi upražnjavali ovaj višesatni ritual.


Zbog ove ljubavi Hrvata i kave, moguće je pretpostaviti da skoro svako kućanstvo ima barem jedno džezvu. Osim što smo posebno vezani uz rituale ispijanje crne kave, bez nje teško da itko može ustati i započeti svoj dan. Barcaffe je prošle godine dao u zadatak studentima Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu da osmisle novu, moderniju verziju džezve.


>>>100 studenata dokazalo: Za snažniji i produktivniji mozak dovoljno je samo – pomirisati kavu<<<


Kako piše Grazia, četrdeset studenata bilo je uključeno u istraživanje podrijetla, tehnologiju izrade i povijest uporabe ovog kuhinjskog predmeta da bi osmislili njegovu moderniju verziju.


Živimo za ritual ispijanja kave


"Zadatak je bio dizajn malog uporabnog predmeta tzv. džezve koja pretpostavlja kontekst u ritualu ispijanja kave, vodeći računa o značenju predmeta za pojedinca, o tomu je li on za osobnu ili zajedničku uporabu, u privatnom ili javnom miljeu. Studenti su trebali osmisliti i nove vrijednosti u funkcionalnom, dekorativnom i emotivnom smislu imajući na umu sam ritual dok istodobno poštuju materijal, raspoloživu tehnologiju i iskustvo korisnika", kazala je Ivana Fabio, jedna od mentorica studenata ovog projekta.


>>>Svoju kavu volite crnu, gorku i jaku? Oprez – možda u vama 'čuči' psihopat<<<


Foto: screenshot via grazia.hr


Ciljevi projekta bili su upoznavanje studenata s "osnovnim predznanjima o procesu formalnog i simboličkog oblikovanja sitnog uporabnog predmeta kao proizvoda sa zadanim zahtjevima i poštivanjem materijala te odnosa forme, značenja i funkcije". Iz Ivanu Fabio, mentori na ovom projektu bili su: Nina Bačun, Andrea Hercog, Malden Orešić i Nika Pavlinek.


Nina Bačun kao jedna od mentorica, za Graziu je pojasnila kako su vodili studente od ideje pa do nacrta uporabnih predmeta.


>>>'Hoćete li popiti kavu ili čaj?' I još 5 TRIK-PITANJA koja će vam postaviti budući poslodavci<<<


Pritom je pojasnila da dizajnerski rad ima svoje uporište i u praksi te kako proces dizajniranja mora početi s analizom konteksta vezanog uz sam zadatak, istraživanjem raznih okolnosti poput gospodarskih, povijesnih, kulturoloških i tehnoloških jer sve spomenute okolnosti utječu na razvoj samog proizvoda, ali i na ljudsko iskustvo uz ispijanje kave.


"U tu su analizu uključena i osjetila, odnosno osjetilni doživljaj koji su studenti dokumentirali kroz asocijacije i njihov vizualni prikaz", kazala je Bačun.


Publika će moći glasati za najbolji dizajn


Nakon istraživanja tržišta i dostupnih proizvoda, studenti su napravili nekoliko novih, idejnih rješenja. "Najprikladnije rješenje u odnosu na mogućnosti i tehnologiju izvedbe, ekonomičnost i racionalnu upotrebu resursa, potrebe klijenta i tržišni uspjeh odabire se za razradu i izvedbu u modelu", poručile su mentorice.


Foto: screenshot via grazia.hr


Od 40 radova, mentori su odabrali 20 najboljih koji ulaze u završni krug, a onda će stručni žiri odabrati finaliste. Finalisti će potom dobiti mogućnost predstaviti se javnosti sa svojim inovativnim džezvama na Internet stranici Velike scene, a publika će moći glasati za najbolje u periodu od mjesec dana.


>>>Među top 3 poslodavca! Otkrivamo kako do posla u Atlantic Grupi – top kompaniji u regiji za koju se traži ugovor više<<<


Foto: screenshot via grazia.hr


Kako napominju, ovo nije privi takav projekt da Barcaffe i Atlantic grupa surađuju s mladim dizajnerima i umjetnicima. Kako pišu, Velika Scena je i osnovana kada je njihova sestrinska tvrtka Grand kafa u BiH tražila posebno dizajniranu šalicu kave "koja simbolizira uživanje u Sarajevu, filmskome festivalu i kavi".


Osam najboljih rješenja bilo je izloženo pred publikom i na Internet stranici Velike Scene, a autorima triju najboljih prijedloga uručene su i nagrade.


Više pročitajte i pogledajte ovdje.

izvor: grazia.hr

Još vijesti