V.K. u Laganini

Prakticirate li i vi najpopularniji 'lijek' protiv mamurluka među studentima?

Otkad je alkohola, postoji i gadna nuspojava drugi dan: mamurluk. Studenti se na brojne kreativne načine bore protiv ove nuspojave, pa neki tvrde da su kombinacija smokija i gaziranih pića super, a drugi se zaklinju u ledene paštete, žestice, 'sok' kiselog kupusa...

10. prosinca 2021 14:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Buđenje, kasno-jutrnji, ako ne i poslijepodnevni sati. Zbunjeni, pitamo se gdje smo i što se dogodilo? Glava puca od bolova, svaki zvuk je prejak, svjetlo nam smeta, a muka u želucu buja poput neukroćenog vala.


Svima nam se dogodilo, nakon ludog izlaska koji je potrajao do sitnih sati, tijekom kojega smo konzumirali više alkoholnih pića no što ih naše tijeko može podnijeti i razgraditi. Drugi dan, većina nas osuđena je na preživljavanje mamurluka i opetovana prazna obećanja da više nećemo piti uz pitanje: "Što mi je ovo trebalo?"


No, postoje i oni sretnici koji ili ne osjećaju mamurluk, točnije, nemaju problem s njim, ili su samo razumno pili večer prije.


>>>[VIDEO] Priručnik za preživljavanje: Što (ne)raditi kao brucoš – savjeti starijih kolega<<<


"Pitanje pažnje vrijedno"


Nedavno je u Facebook grupi stanara Studentskog doma "Stjepan Radić" - "Sava" postavljeno pitanje koje ili sebi ili kolegama, barem jednom, postavi svaki student. Student je, "ponukan svojim studentskim životom" upitao kolege za najefikasnije način rješavanja "poteškoća s mamurlukom".



Vrlo važno pitanje / Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan radić - Sava


Studenti su imali opciju i sami upisati odgovore u ovu vrlo važnu anketu, pa ih se nakupilo čak 30-ak. Najviše je ljudi, njih skoro 450 glasalo za odgovor "Molim za život dok ne dođe", dok je odgovor sa skoro 200 glasova bio da "klin se klinom (pijem i drugi dan)".


>>>'Ponavljala sam gradivo u noćnom klubu': Evo što se dogodi kad izađeš van dva dana prije ispita<<<


Hidratizacija je ključna


Studentski su trikovi vrlo kreativni. Među njima se pronašlo kako korisnih, tako i onih malo manje korisnih. S obzirom da na svakoga alkohol donekle drugačije djeluje, drugačije se manifestira i mamurluk. Sljedeći najčešće odabiran odgovor sa skoro 130 glasova bio je "ne pijem", što je svakako pohvalno, a nakon toga, 85 glasova otišlo je filozofiji hidratiziranja: "Puno vode".


64 studenta tvrde da nemaju problem s mamurlukom, što je zasigurno izazvalo poneki ljubomorni i zajedljivi komentar onih koji "muku muče". Njih 63 mamurluk rješava Ibuprofenom i pomoću puno vode, dok 51 student "popije hladne vode i vrati se leći".


>>>Doktore, treba mi ispričnica, jučer sam puno popio: Sud presudio da je mamurluk bolest!<<<



Teško im je / Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan radić - Sava


"Bolje biti pijan nego mamuran"


Još 50-ak njih se slaže s kolegama koji vjeruju da se klin klinom izbija, pa kažu kako se protiv mamurluka bore "nastavljanjem", jer "bolje bit' pijan nego mamuran".
Jedna je studentica dala koristan savjet koji njoj pomaže. "Piješ vode dok piješ alkohol tako da nema mamurluka", napisala je, a podržalo ju je 19 studenata.


Po desetak glasova dobila su i razna pića poput Spritea, hladne Cedevite i mineralne vode.


>>>Bili smo na otvorenju MUZEJA MAMURLUKA: Kad se probudiš kraj pedale bicikla – to se pamti! FOTO<<<


"Blažena nemoć" / Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan radić - Sava


Mamurluk kao dio nas?


Njih 8 kaže kako ništa ne radi kako bi umanjili svoje simptome mamurluka, dok su daljnji odgovori bili: spavanje, aktivni ugljen, masni burek, Brufen prije spavanja i petoro studenata svoj mamurluk "prihvati kao dio sebe".

Dvoje studenata svoj mamurluk navodno liječi "sokom od kupusa", dvoje tvrdi da je Pelin rješenje i još dvoje da je rješenje juha.


"Znanstvena istraživanja još uvijek traju" / Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan radić - Sava


Kulinarske ekspedicije: Banane, sokovi od rajčice, sladoled od vanilije, tjestenina s chillijem


Neki studenti savjetuju i određene kulinarske trikove i recepte poput banane i žlice meda, sok od rajčice, a na popisu su se pronašli i "sokić iz menze", magnezij prije spavanja i "crna kava s rakijom, tjestenina s chillijem" i čaj od đumbira za mučninu.


>>>Je li ovo u redu? Student fotkom javno 'cinkao' kolegice jer su na predavanje došle mamurne<<<


Ledena pašteta? / Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan radić - Sava


Neki pak prozaično tvrde da "lijeka još uvijek nema", a drugi da "prvih par sati proklinju dan kad su rođeni, nakon toga razmišljaju gdje će ići pit' navečer".


>>>Ne znaju kada stati: Istraživanje pokazalo da studenti ne prestaju cugati dok ne budu pijani 'kao zemlja'<<<


Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan radić - Sava


Uz ove hvalevrijedne savjete kolega, svakako je još razboritije alkohol konzumirati umjereno i odgovorno, kako biste mamurluk kompletno izbjegli.

Još vijesti