Anja Z u Laganini

TOP iritantni zvukovi u domovima koji vas izluđuju: 800 studenata otkrilo zbog čega ne mogu spavati – nećete vjerovati što je broj 1

Lupanje, puhanje, škripanje, neartikulirani zvukovi – samo su dio "auditornih čari" života u studentskom domu. Kao i u svakome domu, uostalom.

21. Siječnja 2021 18:47
Čepići uši

Čepići uši Foto: Shutterstock

Kao ljudi, osjetljivi smo na mnoštvo podražaja pa nas tako ni oni zvučni ne ostavljaju ravnodušnima. Naročito ujutro kada nas neplanirano probudi određeni, neugodni i preglasni zvuk – odmah ide na listu najomraženijih. Prvo mjesto uglavnom zauzima melodija alarma, a drugo upravo taj neki iritantni zvuk koji se naravno baš na naš slobodni dan.


...NOVA pravila u domovima diljem Hrvatske: Nema mijenjanja soba, maske i u zajedničkim prostorijama, u slučaju zaraze MORAT ĆETE ISELITI...


Bilo da živite u kući, zgradi ili studentskome domu, vjerojatnost da ćete se moći oglušiti na zvukove koji dolaze izvana minimalna je. Naravno, susjeda uvijek možemo zamoliti da ne buši baš subotom u sedam ujutro, ali što je sa svim ostalim zvukovima koji nam smetaju? Ako živite u studentskom domu, vjerojatno ste navikli na bučne docimere ili zvukove zatvaranja, točnije lupanja vratima. Tu je i Murphijev zakon koji kaže da parti u čajnoj kuhinji obavezno pada na dan kad morate učiti za ispit. Kako vi ne biste bili dežurne babe u domu i molili kolege za malo tišine, portal MojFaks je proveo kratku anketu u tri zagrebačka doma - \'Savi\', \'Cvjetnom\' i \'Šari\' - u kojoj je ispitao koji su to domski zvukovi studentima najiritantniji.  U anketi je sudjelovao ukupno 781 student. S obzirom da je svaki dom drugačiji, anketu smo analizirali za svaki pojedinačni dom.


...Pita posvađala studentice! Zbog masne delicije traži novu cimericu: \'Svi znamo što je burek, ona je u krivu…\'...


Na \'Savi\' partiji nisu problem


Ukupno 340 studenata koji žive u "najbučnijem" domu u Zagrebu, sudjelovalo je u anketi. Prema rezultatima njima uvjerljivo najviše smeta "zvuk puhanja lišća", čak 197 ispitanika izabralo je tu stavku (njih 58%). Drugo mjesto među iritantnim zvukovima na Savi zauzela je stavka "lupanje vratima" – što je odabralo njih 39 (11.4%). Što su nam još napisali, možete pogledati u fotografiji ispod.


Screenshot Facebook @Studentski dom "Stjepan Radic" - "Sava"


Vidljivo je da u ovome domu tulumi nisu problem, što odgovara njegovoj reputaciji.


\'Cvjetno\' muku muči s bučnim vranama


Ekipu sa \'Cvjetnog\' iritiraju malo drugačiji zvukovi nego kolege sa \'Save\'. Naime njih 94 (39%) nam je reklo da im najviše smetaju vrane. Na drugom mjestu i kod njih je "puhanje lišća" koje smeta 41 (17%) studenta, a s obzirom da je to sličnost sa \'Savom\', izgleda da taj zvuk kvalitetno iritira studente ili je samo do perioda u danu u kojemu se puše (najčešće rano ujutro). Za njih 25 (10%) problem su i kontejneri koje prazne zaposlenici gradske Čistoće, a listu najiritantnijih zvukova nakon ovih možete vidjeti u fotografiji ispod.Screenshot Facebook @ekipa s CVJETNOG


\'Šara\'


Studente na \'Šari\', točnije 130 (65%) njih najviše iritira to famozno "puhanje lišća". Dalje, slijedi lupanje vratima koje smeta 24 (11.8%) studenta. Sa obzirom da ovdje nije riječ o "party domu", i tulumi u sobi do su se našli na listi, štoviše čak 18 (8.9%) stanara kaže da im buka tulumarenja smeta.Screenshot Facebook @Šara - Studentski dom dr. Ante Starčević


"Mislim da sve ovo zajedno nije iritantno kao pranje suđa u ponoć, kad uhvatiš prvi san, a budi te pranje suđa u kuhinji, a da im pritom svaka 3. čaša padne, a žlice i zdjelice valjda iz aviona bacaju, ne znam ali tako zvuči", napisala je jedna stanarka Šare. 


...\'Lezi na pod ako budem morala okrenuti kameru!\' Evo kako slušate online predavanja dok vam cimer smeta u sobi...


Prikupljeni rezultati trebali bi služiti za poboljšanje kvalitete života (i spavanja) u domovima, kao i u svrhu osnaživanja empatije među sustanarima ili zaposlenciima koji bi, onda, mogli manje lupati vratima, raspuhivati lišće u neki kasniji sat (a ne u zoru), pokušati ne uvježbavati gitarske solaže u 2 ujutro i pripaziti pri pranju posuđa.