Mojfaks.hr u Laganini

Krevet u domu ga koštao života: 19-godišnji brucoš pao na pod usred noći i završio tragično

I dok su pojedini iskusili suživot s bratćom ili sestrama i biranje oko tko će biti gore, a tko dolje u krevetu na kat, neki se s takvim problemima suoče tek s odlaskom na fakultet.

3. lipnja 2020 17:37
Krevet u domu ga koštao života: 19-godišnji brucoš pao na pod usred noći i završio tragično

Krevet u domu ga koštao života: 19-godišnji brucoš pao na pod usred noći i završio tragično Foto: MojFaks

Zbog zauzimanja manje prostora, kreveti na kat čine se kao dobra investicija za sobe u studentskim domovima. No, život odnosno spavanje na katu, nije baš za svakoga. Čak i kada su kreveti izrađeni po svim sigurnosnim mjerilima, oni koji se pretjerano vrte u snu ili nisu ljubitelji visine, bolje je da se drže prizemljeni. 

Kako piše Teen Vogue, problemi s padanjem s kreveta studenata nisu rijetkost, a posljedice mogu biti i smrtne. Brucoš  Državnog sveučilišta San Diego, Dylan Hernandez, pao je sa svog kreveta na kat 7. studenog. Nakon što mu je cimer pomogao da se vrati gore, sutradan ga je pronašao bez pulsa, zapjenjenih usta. Po dolaska medicinskih radnika, devetnaestogodišnji Dylan je proglašen mrtvim.

Desetak dana nakon ovog slučaja, anonimni roditelji studenata istog fakulteta, podnijeli su anonimnu žalbu Komisiji za sigurnost potrošačkih proizvoda, tvrdeći da su sveučilišni kreveti na kat "nesigurni" i " ilegalni", izvještava NBC 7

Zviždači su također ukazali da su spavaonice Državnog sveučilišta San Diego (SDSU), nedavno nadopunjene krevetima na kat, nakon što je promijenjena sveučilišna politika koja je zahtijevala da i studenti druge godine žive na kampusu. Najjače optužbe zviždači su usmjerili na činjenicu da se fakultet ogradio od odgovornosti što se nesigurnosti kreveta na kat u spavaonicama tiče, navodeći da je Dylanova smrt uslijedila nakon partyja sveučilišnog bratstva. 

"Sveučilište i njegov predsjednik pokušavaju okriviti studentska bratstva i sestrinstva za smrt, iako je očito da je student umro zato što je pao s gornjeg kreveta usred noći", napisao je zviždač u žalbi, prenosi NBC 7.

...Ljubav košta: U osječkom domu studenti plaćaju 100 kuna ako im na spavanju ostane dečko ili cura...


Nakon ovog slučaja, pojavio se niz kontroverzi oko uporabe kreveta na kat, naročito onih koji nemaju zaštitnu ogradu ili koji nisu u skladu s različitim sigurnosnim standardima u pojedinim domovima. Ova tema nije temeljito istražena, ali istraživanje Nacionalne dječje bolnice provedeno 2008. godine pokazalo je da osobe uzrasta 18-21 godinu, a koje borave na koledžima ili u vojarnama, imaju dvaput više ozljeda od pada s kreveta na kat nego tinejdžeri u dobi od 14 do 17 godina. Unatoč naporima zagovaračkih skupina, ne postoji zakon koji bi regulirao sigurnost kreveta na kat.
 
Kao odgovor na incident iz studenog, SDSU je suspendirao svih 14 bratstava i stvorio radne skupine za pregled stanja u bratstvima i zlouporabu droga na sveučilištu, ali nijedna radnja navedena na sveučilišnoj web stranici o Dylanovoj smrti ne uključuje istragu o sigurnosti kreveta.

Glasnogovornik Sveučilišta, putem e-maila komentirao je za Teen Vogue kako kreveti u spavaonicama ispunjavaju sve sigurnosne zahtjeve. U priopćenju se navodi kako svi kreveti na kat u spavaonicama Sveučilišta San Diego, proizvedeni od nacionalnih proizvođača, udovoljavaju potrebnim sigurnosnim zahtjevima te imaju zaštitne ograde. Dodaju i da se prije početka svakog semestra radi provjera sigurnosti, čvrstine i pričvršćenosti kreveta na kat od strane stručnih osoba. 

...Studenti na Cvjetnom već mjesec dana spavaju s Raidom ispod jastuka - \'Ubila sam ih 10 u sat vremena!\'...


Do trenutka objavljivanja članka u Teen Vogue, Sveučilište nije odgovorilo zašto vjeruje da je Dylanova smrt povezana sa stilom života koji vode studentska bratstva, a ne sa sigurnošću kreveta. Od komentara se ograđuju pozivajući se na propise o zaštiti privatnosti radi trajanje policijske istrage.

Spavanje nekoliko metara od tla zasigurno zahtijeva pojačane mjere sigurnosti. Potrebno je točno odabrati širinu i debljinu madraca, zaštitnu ogradu, provjeriti da li je sve čvrsto i zategnuto, a pri korištenju se poseban oprez mora pridavati penjanju na takav krevet.

A.Z.
izvor: Teen Vogue
foto: Shutterstock By Ameumi