V.K. u Laganini

[FOTO] Zabranjeni kućni ljubimac na Savi: Doznajemo sve o avanturama papige Čiči iz 11. paviljona

Mnogo hrvatskih studenata s preseljenjem u dom ostane bez svog kućnog ljubimca koji im zasigurno jako nedostaje. Ovisno o tome koliko su udaljeni od kuće, ponekad ih ne vide mjesec ili dva, a neki i dulje.

8. srpnja 2021 14:48
Čiči sa svojom ekipom

Čiči sa svojom ekipom Foto: MojFaks

Ako se ne računaju svakodnevne muke s kukcima koji napadaju studentske domove u ljetnom periodu, poneki sretnici svoje prave kućne ljubimce "prošvercaju" u dom. Iako je prema domskom Pravilniku zabranjeno u studentskim sobama držati kućne ljubimce, neki su sretnici ipak uspjeli sačuvati svoju "malu tajnu", barem na neko vrijeme.


>>>[FOTO] Na Savi se u OGROMNOM broju pojavili novi leteći 'sustanari': Pazite kako ih se rješavate, neki su načini opasni<<<


Jedan od ovakvih odvažnih ljubitelja životinja je i sada bivši student prometnih znanosti, D.J. koji je bio te sreće pa je u domu ipak imao kućnog ljubimca, unatoč pravilima. Ispričao nam je urnebesnu priču o Čiči – papigici koja je stanovala u studentskom domu mjesec i pol dana, dok ju nisu otkrili i izbacili!


Čiči, dobro došla na Savu!


Čiči s dečkima Čiči s dečkima Foto: MojFaks

Čiči je bila sustanarka studenata u 11. paviljonu / D.J., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


"Sve je počelo 2019. godine, bilo sam 4. godina faksa. Bližio mi se rođendan i prijatelji i cimer su mi htjeli pokloniti kokoš, no kako smo znali da nam ostaje još cijela peta godina, ipak su rekli da će mi na posljednjoj godini kupiti takav neki poklon, da nas ne izbace iz doma ili nešto. Konačno je prošla godina, opet je došao moj rođendan i ipak mi nisu kupili kokoš nego Čiči – žensku papigu", prisjeća se za MojFaks.


>>>Pet friendly akademska destinacija: Prvi fakultet u Hrvatskoj otvorio svoja vrata kućnim ljubimcima – izdana i prva pseća iksica!<<<


Naš je sugovornik slavio svoj rođendan u sobi i pozvao 30-ak ljudi kako bi slavili s njim. Uskoro dolazi i 31. gost - papiga! "Slavio sam rođendan s većim brojem ljudi, nas 30-ak naguralo se u sobu u 11. paviljonu. Tulum je počeo oko 20 sati, a prijatelji su s Čiči došli oko 22 sata, kad je ostatak društva već lagano 'popio'. Svima je bilo urnebesno kad su vidjeli Čiči i htjeli su se igrati s njom, što i jesu. Vjerujem da je Čiči bila blago istraumatizirana od nas 30 koji smo joj davali pažnju, no sve u svemu, pazili smo na nju da joj ne bi previše stresa stvarali. Bilo je presmiješno!", kaže nam kroz smijeh uz napomenu da su pazili da papigici ovaj susret ne bude prestresan.


"Ime je dobila po kolegi s faksa, a držao sam je u domu na stolu. Cimeru nije smetala jer je i on bio dio ekipe koja mi ju je odlučila pokloniti", kaže nam na pitanje kako je reagirao sadašnji cimer na novu "cimericu".


>>>Preslatko: Na ovom sveučilištu studenti će ispitni stres smanjivati igrom i šetnjom sa psima<<<


Grlena pjevačica ubrzo se prilagodila životu na Savi


Kako bi Čiči bolje upoznali s novom okolinom, naš sugovornik nam kaže kako su je nosili svuda po paviljonu pa tako i u teretanu u kojoj je radio prijatelj našeg sugovornika. "Sveukupno je bila mjesec i pol s nama. Vrlo brzo smo imali rutinu s njom. Svaki dan bi je poslije faksa puštali da leti po sobi da rastegne krila, ali je problem bio što smo je se malo bojali jer nitko od nas nije imao iskustva s pticom i bilo ju je teško vratiti u krletku", kaže nam kroz smijeh. "Sve u svemu, jedno preslatko iskustvo!", komentirao je sretno.


>>>Pet friendly studentski domovi u Hrvatskoj? Provjerili smo hoće li studenti ikada moći sa svojim ljubimcima na studij<<<


Čiči u teretani Čiči u teretani Foto: MojFaks

Čiči je išla i u teretanu. / D.J., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Čiči je bila jutarnji tip papige, što je za ove cimere značilo buđenje u zoru. "Budila nas je često u ranu zoru, kao da imamo pijetla u sobi, a ne papigu. Čim je sunce svanulo, ona bi se probudila i počela kreštati", prisjeća se svojih buđenja. Pošto je bila grlena kao pijetao, naš sugovornik smatra kako su ju docimeri zasigurno čuli, no nikada nisu stvarali probleme. "Vrlo često je znala pjevati, ako se pod pjevanjem misli na kreštanje", smije se.


Dolaskom korone, naš sugovornik odlazi kući i ostavlja Čiči na čuvanje prijatelju iz doma. Sve je trebalo proći glatko i bez problema, no uskoro kontrola dolazi u provjeru soba i susreće ovu preslatku pernatu stanarku u muškoj sobi, samu, u jedenaestom paviljonu.


>>>Studenti na kampusu 'posvojili' patka: Veliki dečko sad ima više od 30 tisuća pratitelja na Instagramu<<<


'Pitat ćemo Čiči čija je!'


"Sve kreće ovako. Cimer Božo i ja smo bili najbolji prijatelji. On je išao krajem trećeg mjeseca kući kako bi radio sezonu pa smo se dogovorili ako slučajno dođe kontrola, uprava ili netko, da ćemo reći da je njegova papiga. On se nije odjavio iz doma bez obzira što je otišao ranije, pa ako bi bile sankcije da ju uhvate, da izbace njega jer je njemu ionako samo ostao diplomski rad i bio je na sezoni", pojašnjava nam sugovornik svoje planove. Iako je sve trebalo proteći glatko, naš je sugovornik morao kući, Čiči je bila zbrinuta i cijela situacija dobiva komplicirani zaokret nakon rutinske kontrole soba.


"Tada sam još radio na studentskom poslu i nastupila je korona. Kako sam se s poslodavcima dogovorio da neću raditi dok se situacija malo ne smiri, otišao sam kući u Vinkovce, ali sam ostavio ključ prijatelju koji je odlučio ostati u domu za vrijeme korone kako bi obilazio Čiči, davao joj vode i hrane i pravio društvo", kaže nam.


Nije prošlo dugo kada su im "problemi" zazvonili na mobitel. "Tjedan dana kasnije, ja u Vinkovcima i dolazi mi poziv iz uprave. Javio sam se, oni su se predstavili tko su i odmah sam shvatio o čemu je riječ", prisjeća se.


>>>Četveronošci ušetali u sobe studenata: U studentski dom Cvjetno s građanima uselili i njihovi LJUBIMCI<<<


Ovo je zasigurno bio stresan poziv, ali naš se sugovornik ipak snalazi u situaciji. "Kako su me nazvali, kažu oni meni: Pozdrav D.J., išli smo u rutinsku provjeru soba i kod vas smo naišli na iznenađenje. Naime, u vašoj je sobi papiga. Na to sam im odgovorio da znam, pa su me oni upitali znam li da se životinje ne smiju držati u domu. Ja se pravim tupast i odgovorim im da nisam bio svjestan tog pravila. Oni su nastavili: 'Pa znate da se za takve stvari izbacuje iz doma?', upitali su me. Odmah sam im se ispričao jer eto, ne znam za to pravilo. Naravno da su me pitali čija je to papiga, na što sam im odgovorio da je od cimera. Na to su me upitali jesam li htio prijaviti cimera i novu pernatu sustanarku, pa sam im kazao da nisam znao i da ne bih prijavio svog prijatelja, naravno", prepričava nam nemili razgovor.


Čiči Čiči Foto: MojFaks

Čiči / D.J., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Situacija se i dalje ne smiruje jer Uprava traži odgovornu osobu. "Oni mi na to sve kažu: 'A dobro nazvat ćemo onda Božidara'", prepričava nam i naglašava kako je cijeli razgovor bio zapravo u vrlo simpatičnom tonu jer je i njima bilo smiješno što ga zovu zbog "zabranjene" papige.


"Čim sam prekinuo poziv s njima, iste sam sekunde zvao Božu da mu kažem situaciju kako ne bi zeznuo i mene i Čiči i da ne kaže tko je vlasnik zapravo", imao je u planu naš sugovornik. Iako je htio podsjetiti svog cimera na njihov dogovor, na žalost, zvao ga je prekasno i linija je već bila zauzeta. "Tek 15 minuta nakon mog poziva, zove mene Božo natrag, i upitam ja njega: 'Bate, Božo, šta si im rekao? On se smije i kaže mi: 'Bate, oprosti, zeznuo sam stvar i rekao da je papiga tvoja'", prepričava nam kroz smijeh ove stresne pozive.


>>>Za 18. rođendan poželio 3 ovce: Maturant Luka sprema se na fakultet, ali od sela ne odustaje<<<


Gotova je Čičina avantura na Savi, izbačena je!


Potom ga je naš sugovornik upitao kako je tekao razgovor s upravom, ipak je trajao 15 minuta. Božo mu je prepričao razgovor i rekao kako su se pozivatelji iz uprave smijali jer su zivkali studente da upitaju za papigicu. "Rekli su iz Uprave: 'Znate, smiješna situacija, zvali smo D.J. malo prije, on nam je rekao da je papiga vaša. Vi nam kažete da je njegova. Najbolje bi bilo da pitamo papigu čija je!'", priča nam urnebesni tijek razgovora.


Zbog cijele simpatične situacije, iz uprave su bili vrlo blagi i samo su im rekli da je moraju iseliti čim prije i da neće biti sankcija.


>>>Diplomirao pedagogiju, a sada je pastir: 'Lakše je s kozama nego s ljudima'<<<


Uskoro je prijatelj koji ju je obilazio išao kući u Đakovo svojim automobilom pa je Čiči tako i službeno iseljena sa Save. Kako nam priča sugovornik, Čiči je bila punopravni član njihove ekipe, putovala je po 11. paviljonu, pa u Đakovo i na kraju se skrasila u Vinkovcima.


Na žalost, Čiči je uginula prošli tjedan, ali definitivno ostaje punopravni stanar 11. paviljona legendarnog doma koji je još jednom dokazao da je najluđi u cijelome gradu.

Još vijesti