Anja Z u Laganini

Teška bolest koja pogađa starije studente: Ovih 9 simptoma otkriva da bolujete od APSOLVENTITISA

Posljednji semestar i predaja završnog rada na fakultetu uglavnom se poklope sa psiho-fizičkim stanjem koje je na izdisaju.

5. veljače 2021 16:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ostao vam je samo još jedan ispit ili ste sve "očistili", a čeka vas još samo diplomski rad? Posla nikad manje da se studij provede kraju, ali nikad ni manje volje i motivacije. Ti posljednji studentski dani nerijetko su popraćeni umorom, lošim raspoloženjem i teškom lijenosti. Ponekad nam se ne da izaći iz trenirke danima, a češljanje ili neki drugi oblik sređivanja iziskuje preveliki trud.


...Jedan stalno ponavlja 'ne da mi se', a drugome je sve špica: Ovo je 10 razlika između brucoša i apsolventa...


Ne brinite se, najčešće to stanje nije dugotrajno, a vjerojatno je  samo riječ o slučaju "apsolventitisa" (ovu riječ smo izmislili). Ako i ti sumnjaš da se zaražen apsolventitisom, pogledaj imaš li neki od devet simptoma ove završno-studentske dijagnoze.

1. Smanjena pokretljivost ruku (kad treba ugasiti TV)


Apsolventitis može uzrokovati trenutno grčenje mišića u rukama baš kada trebate podići daljinski i ugasiti televizor. Zbog toga se događa da tijekom svih onih neplanski provedenih sati pred TV-om, zapravo nemate pojma što ste gledali. Nitko vam ne može suditi, jer za sve je kriv grč u mišićima uzrokovan apsolventitisom.

2. Kratkoročni gubitak memorije kad su u pitanju datumi ispita


Kad ste zaraženi apsolventitisom, mozak nekako zablokira sve važne podatke i informacije koje se tiču završetka našeg akademskog obrazovanja. Upravo zbog tog kratkoročnog gubitka memorije ne poštujete rokove, zaboravljate odgovoriti na mailove mentora i sl.

3. Nemogućnost slanja diplomskog rada do samog roka za predaju


Iako se svakodnevno trudite, ne spavate, ne jedete, pišete taj diplomski rad, jednostavno zbog aposlventitisa nećete moći poslati rad sve do zadnje minute isteka roka za predaju. To je jednostavno objasniti: naime, apsolventitis uzrokuje prekomjeran rad žlijezde koja potiče odugovlačenje, zbog čega ćete jedva stići odraditi sve na vrijeme.

4. Ekstremno se teško budite ujutro


Studije su pokazale da apsolventitis uzrokuje brzi porast energije noću i značajan pad energije ujutro. Izuzetno teški kapci nakon buđenja česta su nuspojava ove bolesti. Poznato je da apsolventitis povećava prosječni unos kave za gotovo 50 posto.


...Da mi je još samo jedan dan: 10 najpopularnijih izreka vječnih studenata (ali i svih ostalih)...


5. Nedostatak motivacije


Iznenadno smanjenje motivacije nije rijetko kod zaraze apsolventitisom. Bez obzira na to imate li poteškoća u pronalaženju energije za odlazak do laptopa i pisanje rada ili jednostavno ne možete smisliti dobar razlog za presvlačnje iz pidžame, apsolventitis je definitivno krivac.

6. Iznenadni grčevi u glavi zbog kojih na sat gledate svake minute


Kao rezultat apsolventitisa, vaše misli bit će sve teže kontrolirati. Iznenadni grčevi nisu rijetkost. Ako sumnjate da imate apsolventitis, vjerojatno ste primijetili da nenamjerno gledate na sat više puta tijekom dana. Ne brinite, iako vam vrijeme jako sporo prolazi ono ipak prolazi – a rok je sve bliži.

7. Drastičan porast u konzumiranju Netflixa


Možda nećete imati motivaciju ili fokus da napišite jednu stranicu diplomskog, ali sigurno će biti energije da u danu završite sezonu ili dvije omiljene serije.

8. Poteškoće s čitanjem tektova duljih od nekoliko odlomaka


Oni zaraženi apsolventitisom često imaju kraći raspon pažnje i izuzetno im je teško pročitati nešto duže od nekoliko odlomaka. Možda ćete primijetiti zamagljen vid ako predugo buljite u riječi. Jedva možete pročitati čitavu vijest na nekom portalu, a da ne govorimo o nekoliko stranica znanstvene literature.

9. Gubitak interesa za vanjski izgled


Svakodnevno nošenje iste odjeće uobičajeno je ponašanje kod zaraze apsolventitisom. Trenirke postaju sve prihvatljivije kako se apsolventitis razvija, a šminka postaje sve manje važna.


...'Postao sam živi mrtvac': Studenti nam ispričali u što ih je studiranje pretvorilo...


Kao što smo na početku članka napisali, dobra vijest je da apsolventitis nije opasan po život i vjerojatno će proći sam od sebe za nekoliko mjeseci. Izgurajte taj zadnji semestar, zadnji ispit i rad, i bit će sve u redu. Ako simptomi potraju i nakon završetka studija, možda biste se onda trebali posavjetovati sa svojim liječnikom.


* Tekst je humoristične prirode, a bolest opisana u njemu izmišljena je.


izvor: Her campus

Još vijesti