Mojfaks.hr u Laganini

Lopta i skripte ne idu skupa? Ovi nogometaši dokazuju suprotno – evo koji slavni igrači imaju diplomu

Kada razmišljamo o profesionalnim sportašima, osobito nogometašima, vidimo ih kako naporno treniraju, imaju puno love te su uvijek okruženi lijepim ženama. Kroz glavu nam uglavnom ne prolazi da su možda neki od njih krenuli putem fakulteta pa ga i završili jer je uvriježeno mišljenje da sportašima škola nije na prvom mjestu.

16. srpnja 2018 14:37
Lopta i skripte ne idu skupa? Ovi nogometaši dokazuju suprotno – evo koji slavni igrači imaju diplomu

Lopta i skripte ne idu skupa? Ovi nogometaši dokazuju suprotno – evo koji slavni igrači imaju diplomu Foto: MojFaks

Zlobnici kažu da nogometaši mogu udarati loptu glavom jer im ona nije potrebna za studiranje. Ali među njima ima akademski obrazovanih građana, koji su titulu mr., ing. i dr. stekli i uz redovnu karijeru profesionalnog igrača, pa se među njima nađe diplomiranih pravnika, ekonomista, forenzičara, kemičara, biologa, matematičara, poliglota, zubara, čak i ginekologa, piše Tportal.

Izvor: Pixabay

Na pisanom ispitu matematike, rigoroznom kakvi već jesu u japanskim srednjim školama, jedan od japanskih reprezentativaca na ovogodišnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji svojedobno je umjesto riješenih zadataka napisao samo tri riječi: "Želim biti nogometaš!".

Idu li nogomet i glava zajedno?


Nogometašima zamjeraju nedostatak akademske naobrazbe, ali to je razumljivo s obzirom na to da se loptom počinju baviti kao klinci, pa dok njihovi vršnjaci rješavaju integrale i jednadžbe s dvije nepoznanice, oni s klubovima već potpisuju prve ugovore. Ali unatoč nedostatku formalnog obrazovanja, u vrhunskih nogometaša noge ne idu bez glave, što je potvrdila grupa švedskih istraživača zaključivši da su profesionalni nogometaši daleko inteligentniji nego što ih javnost takvima percipira.

Izvor: Unsplash

Štoviše, u svojoj knjizi "Glupi nogometaš je mrtav: uvid u um profesionalnog igrača", izdanoj 2013., autor Paul McVeigh iz Sjeverne Irske objašnjava kako suvremeni igrač ne može opstati na terenu bez oštrog i brzog razmišljanja. I sam bivši profesionalac sa 16-godišnjim stažem u Tottenham Hotspuru, Luton Townu, Burnleyju i Norwich Cityju, McVeigh iz vlastitog iskustva potvrđuje to da bez mentalne igre nema prave igre na terenu.

...Repka zaslužna za navalu mladih koji upisuju faks: \'Što dalje na prvenstvu, to nama više studenata\'...


"Za uspješnu karijeru danas više nije dovoljan prirodni dar. Vrhunski igrač mora biti pametan, ne u akademskom smislu, nego u razmišljanju.", piše McVeigh pa kaže kako u jako natjecateljskom nogometu, u kojemu klubovi za vrhunske igrače plaćaju desetine i više milijuna eura, uspijevaju samo oni koji su potpuno posvećeni onome što rade, mentalno elastični i imaju pobjedničku psihologiju.

Izvor: Unsplash

Među najinteligentnijim igračima svakako se pamti vezni igrač Chelseaja Frank Lampard. Prema testiranju Mense, najvećeg međunarodnog udruženja visokointeligentnih pojedinaca u svijetu, Lampardov IQ je nevjerojatnih 150, čime se svrstava među 0,1 posto najinteligentnije populacije u svijetu. Njegov prijemni ispit općeg znanja za upis na fakultet, uključujući latinski, također je bio bez ijedne greške te su ga suigrači zvali Super Frank. Nakon igračke karijere bacio se u trenere i uspješan je dječji pisac s dvadeset naslova (najnoviji dječji roman \'Igra je gotova!\' izdan je ove godine), no mediji kao mediji. Umjesto izuzetnim uspjesima i izvan terena, nerijetko su se radije bavili njegovim javnim nepodopštinama.

Imamo i mi akademike među nogometašima


Mada nogomet baš nije poznat kao igra akademskih građana, neki profesionalni igrači i treneri uspjeli su ipak diplomirati, neki čak u redovnom roku, unatoč treninzima i do deset sati dnevno, stalnim putovanjima, pripremama, karantenama... Među našima jedan od takvih je Zvonimir Boban, savjetnik predsjednika FIFA-e Giannija Infantina i predvodnik Vatrenih Ćire Blaževića, koji je diplomirao povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na temu "Kršćanstvo u Rimskom Carstvu", dok je Slaven Bilić diplomirani pravnik (otac mu je bio dekan Pravnog fakulteta u Splitu) i govori četiri jezika.

Embed from Getty Images

Hajdukov stoper Goran Milović u redovnom je roku diplomirao na Kineziološkom fakultetu u Splitu, a bivši igrač Lokomotive i Dinama, kasnije Rudeša, Leonard Mesarić magistrirao je pedagogiju i informatiku te upisao i doktorski studij pedagogije, no kasnije je od toga odustao. Jedan od najobrazovanijih sportaša u povijesti nogometa nedvojbeno je bio Socrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira ili, kratko, Doktor Socrates. Brazilski vezni igrač za vrijeme profesionalne nogometne karijere doktorirao je medicinu, nakon napuštanja terena radio kao liječnik i istodobno pisao serije političkih i ekonomskih komentara. Od najranije dobi gutao je filozofsku literaturu iz bogate obiteljske biblioteke, što je kasnije nedvojbeno odredilo njegov politički angažman - osnovao je Korintsku demokraciju, pokret (nazvan prema klubu u kojemu je igrao) za borbu protiv tadašnje vojne vlade.

Embed from Getty Images

Socrates nije jedini nogometaš s diplomom medicinskog fakulteta. Stekao ju je Nizozemac Denis Bergkamp za vrijeme igranja u Arsenalu, kao i bivši argentinski izbornik Carlos Bilardo, koji je 1986. Argentinu doveo do svjetskog naslova. Specijalizacija dr. Bilarda je - ginekologija.

Izbornik nogometne repke Islanda i danas pacijentima popravlja zube


Izbornik islandske reprezentacije na ovogodišnjem prvenstvu u Rusiji je zubar Heimir Hallgrimsson, koji i dalje Islanđanima popravlja zube, dok je njihov vratar Hannes Halldorsson filmski redatelj. Dugogodišnji igrač Barcelone Andres Iniesta diplomirao je biologiju, britanski branič David Wetherall kemiju, dok nekadašnji igrač Evertona Barry Horne danas predaje kemiju i fiziku.

...KVIZ u kockastom izdanju: Saznaj koji bi hrvatski reprezentativac bio tvoj idealni kolega na faksu...


Nekadašnji igrač Real Madrida Esteban Granero po struci je psiholog, Nizozemac Arjan de Zeeuw je karijeru izvan terena nastavio u policiji kao forenzički detektiv, dok je njegov sunarodnjak, diplomirani ekonomist Edwin van der Sar šef marketinga u Ajaxu. Ekonomiju su također završili Juventusov obrambeni igrač Giorgio Chiellini, branič Barcelone i Ajaxa Oleguer Presas, vratar Bayerna i Bayer Leverkusena Hans-Jörg Butt, igrač britanskog Watforda Nordin Ambarat, današnji tehnički direktor njemačke reprezentacije Oliver Bierhoff, kao i tehnički direktor Reala Emilio Butragueno.

Izvor: Unsplash

Branič Intera Yuto Nagatomo ima diplomu politologije, dok je nekadašnji vratar Shaka Hislop porijeklom iz Trinidada i Tobaga te s dugim stažem u britanskim klubovima diplomirao strojarstvo, a na praksi radio u NASA-i. A ono što se japanskom reprezentativcu s početka ove priče nije sviđalo uspjelo je Juventusovu Pavelu Nedvedu i rođenom Kameruncu, braniču Jean-Alainu Boumsong-Somkongu (karijeru počeo u Le Havreu, a završio u Panathinaikosu): obojica su diplomirala čistu matematiku.

...Koji je Luka? Student iz Italije izgleda kao kapetan Vatrenih – svi se žele fotkati s njim...


Napadač Manchester Uniteda, Belgijanac Rumelu Lukaku, podrijetlom iz Konga, tečno govori šest jezika: francuski, nizozemski, engleski, portugalski, španjolski, kongoanski svahili te razumije njemački. I tako, "unatoč naslovu, glupi nogometaš nije sasvim mrtav", komentira jedan kritičar spomenutu knjigu Paula McVeigha, ali ona pokazuje, kaže on, da "vrhunskog igrača nema bez intuicije, snalaženja u nemogućim situacijama, lukavosti i emocionalne inteligencije".

Ivana Petrić
izvor: Tportal
foto: Pixabay/Pixlr

Još vijesti