Mojfaks.hr u Laganini

Medicinari pišu švrakopisom, a FER-ovci samo na kompu? Analizirali smo vaše rukopise i došli do zanimljivih zaključaka

Jedan vic kaže da rukopis liječnika znaju pročitati samo farmaceuti, a nikako 'obični smrtnici' pa smo se zapitali je li to stvarno točno.

19. prosinca 2016 16:44
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

No, nismo se to pitali samo za liječnike, odnosno studente medicine, nego za studente s različitih fakulteta.

Premda nismo grafolozi, odlučili smo malo laički i s dozom humora proanalizirati rukopise i vidjeti je li istina da studenti FER-a nemaju pojma o pisanju jer su stalno pred kompom (znamo da je predrasuda, ali ipak...), pišu li novinari lijepo i imaju li umjetnici nešto ekstravagantno u svome rukopisu.

Skupili smo 11 rukopisa, a u našem mini projektu sudjelovali su studenti iz različitih gradova s medicinskog, filozofskog, elektrotehnike, učiteljskog, pravnog, ekonomskog, novinarskog fakulteta.

...Genijalna ideja: Einsteinov rukopis postaje font!...


...Vodiš bilješke na laptopu ili pišeš rukom? Evo što je bolje za učenje i koncentraciju!...


Kaja i Ivan pohađaju zagrebački FER, a Barbara Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku. Za ove studente ne vrijedi predrasuda da samo "vise za kompovima" jer koliko vidimo djevojke imaju jako lijepe rukopise, a ni Ivanov nije loš pa se pitamo tipkaju li dovoljno? (šalimo se naravno)


Kajin rukopis... foto: privatna arhiva


Ivanov rukopis... foto: privatna arhiva


Barbarin rukopis... foto: privatna arhiva

Goran s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti se drži standardnog pisanja iz Pisanke B što je sigurno zato što će u budućnosti učiti djecu pisati pa što drugo reći nego #vjerodostojno


Goranov rukopis... foto: privatna arhiva

Kod filozofa Josipa s Filozofskog fakulteta u Osijeku nema previše filozofije jer njegov rukopis je skroz uredan. Iskreno govoreći, nadamo se da će u budućnosti Josip jednako jasno predavati i najkompliciranije filozofske i filozofijske ideje kao što uredno i čitko piše.


Josipov rukopis... foto: privatna arhiva

Vrijeme je za razbijanje mitova o doktorskim švrakopisima jer tu su Ana i Jure s Medicinskog fakulteta koji su pokazali svoj uredan rukopis. Što drugo reći nego da od njih nikada neće biti pravih liječnika.


Anin rukopis... foto: privatna arhiva


Jurin rukopis... foto: privatna arhiva

Maja s Ekonomskog fakulteta zna važnost urednog rukopisa, a sigurno nećemo pogriješiti ako pretpostavimo da i brojke vrlo lijepo piše. Kao budući ekonomski stručnjak, studentica je pokazala da tu nije samo za lijepe brojeve nego i slova.


Majin rukopis... foto: privatna arhiva

Ines s Fakulteta političkih znanosti s novinarskog smjera je pokazala da novinari ne pišu previše uredno zbog žurbe, ali kao što znamo, u današnje vrijeme tu su diktafoni i ostala pomagala. U novinarstvu je ionako važno dobro postaviti pitanje, zar ne?


Inesin rukopis...foto: privatna arhiva

Nismo sigurni kako pravnici pišu, ali ako je suditi po Josipi s Pravnog faksa zaključujemo da im je rukopis vrlo uredan, a da ne koriste toliko latinskih izraza u izražavanju možda bi ih i razumjeli poput \'Si in ius vocat, ito\' ili \'Si unus solvat, omnes liberantur\'.


Josipin rukopis... foto: privatna arhiva

Ako ste mislili da umjetnici imaju neki ekstravagantan rukopis apsolutno ste se prevarili jer je Jelena s Umjetničke akademije pokazala da je njen rukopis čitljiv i jednostavan, ali zato njena umjetnička djela skroz rokaju.


Jelenin rukopis... foto: privatna arhiva

Našim mini istraživanjem došli smo do zaključka da studenti za vrijeme studiranja vrlo uredno pišu, a čini se da tek kada dođemo na posao izgubimo tu "finoću" jer nas posao totalno izmoždi i nekako nam se ne da truditi.

Ivana Petrić
foto: Pixabay