Mojfaks.hr u Laganini

Muhe, kamenčići i šarafi u ćuftama: Najgori dodaci hrani koje su studenti našli u menzama diljem Hrvatske – FOTO

Svaki student koji je barem jednom kuhao zna da se može zalomiti 'neželjeni' gost kasnije u tanjuru poput vlasi kose, trepavice ili bube u salati. Zbog toga nerijetko i studenti pronađu u svom ručku iz menze primjerice dlaku, ali neki su našli i stvari puno strašnije od spomenutog kao što je npr. staklo, šaraf ili pak hranu na koju su alergični u jelu koje ju nije smjelo sadržavati.

24. svibnja 2018 17:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Salata s proteinima" već je postala interna fora između studenata koji često idu u menzu jer ponekad nađu "meso" tamo gdje nisu trebali, odnosno, kukca u salati. Nije to ništa neobično jer ipak je riječ o velikoj kuhinji, a kao što znamo, u kuhinji, osobito ako se kuha za više ljudi, može doći do takvih propusta.

Izvor: scst.unist.hr

Više puta smo na portalu MojFaks izvještavali o različitim "gostima" u jelima iz menze, a ovoga puta saželi smo sve na jedno mjesto. K tome, i na Redditu se prije nekog vremena vodio razgovor o tome što je tko našao na tanjuru u menzi tijekom studija, a nešto od spomenutog je zbilja za rubriku crne kronike.

Ako ste slučajno propustili što su studenti kroz godine nalazili u hrani, vrijeme je da s poluotvorenim okom pročitate sljedeće retke jer bi vam moglo biti zlo:

Šaraf u ćufti, kamen u povrću, spajalica u mesu, staklo u tanjuru, vrh plastične žlice na lazanjama


Kada sljedeći put nađete kukca u salati trebali biste slaviti što nije bila riječ o primjerice šarafu ili komadiću stakla. Ne, uopće se ne šalimo jer su primjerice studenti iz Slavonskog Broda u jelu pronašli staklo. Nažalost, to im je najmanji problem jer je njihova menza vjerojatno najgora u Hrvatskoj zbog toga što im se serviraju polusirovi ćevapi, hrana kojoj je odavno istekao rok trajanja i druge gnjusne stvari.

Nedovoljno pečeni ćevapi iz menze u Slavonskom brodu...izvor: Facebook@SFSB

Komad stakla u hrani u istoj menzi...izvor: Facebook@SFSB

Kamen u povrću je nađen u zadarskoj menzi baš kao i spajalica u mesu. Srećom, studenti su te predmete u jelu zamijetili na vrijeme te ih nisu pojeli jer tko zna što bi onda bilo. U najboljem scenariju završili bi na hitnoj bez previše posljedica, ali uvijek postoji i gori scenarij jer vjerojatno, po zdravoj logici, nije dobro imati staklo u želucu.

Kamen u povrću... izvor: Facebook

Čitajući komentare na Redditu na ovu temu naišli smo na mladića koji tvrdi da je u menzi Ekonomskog fakulteta u Zagrebu našao šaraf u ćufti. Kroz šalu je napisao da su on i kolege nakon toga malo zezali kuharicu pa joj rekli da je nešto zaboravila naplatiti, na što je ona odgovorila: "Mogli ste uzeti nešto drugo". Jedan drugi korisnik Reddita tvrdi da je našao vrh plastične žlice na lazanjama u menzi Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

"Proteini u salati" i pohane muhe u siru


Salate su očito posljednja destinacija buba pa ondje nekako uvijek ondje završe i to baš na studentskom tanjuru. Kroz godine mogli smo se nagledati tanjura s crvićima, paucima i drugim kukcima.

Proteini u salati...

...i još malo proteina u salati...

Proteina nikad dosta!izvor: Facebook

No, to nikako nije za zamjeriti jer moramo priznati da nam se i samima to nekada dogodilo kada bismo kući spremali salatu. Korisnik Reddita tvrdi da je našao pohanu muhu u pohanom siru jednom prilikom kada je išao u menzu SC-a.

Dlake, nokat & meningokokna sepsa


Vlasi ili dlake mogu se pronaći u jelima u menzi. Također, najčešće su "stanovnici" salata, a najgore je kada ih student nađe tek na kraju jela. Na Redditu su korisnici spomenuli da su u hrani našli nokat, a posebno je zanimljiva priča s meningokoknom sepsom.

Dlaka nije u jajetu nego u rižotu!... izvor: Facebook

Više Redditovaca je potvrdilo da je student obolio od meningokokne sepse u menzi doma Cvjetno naselje. To se dogodilo u periodu od 2003. do 2008. godine te je to potvrdilo više različitih korisnika. Navodno je jedna od djelatnica imala spomenutu sepsu pa ju je "zaradio" i netko od studenata.

Kost u kolutićima lignji i tunjevina u pilećem paprikašu


U našu redakciju se prije nekoliko mjeseci javila studentica Mia koja je dobila tešku alergijsku reakciju nakon što je u jednog zagrebačkoj menzi pojela pileći paprikaš. No, ona nije alergična na piletinu ili na bilo koji sastojak koji ide u pileći paprikaš, nego na tunjevinu. Tunjevina se našla na njenom tanjuru s paprikašom što ona naravno nije znala niti je mogla znati.


...Dobila alergiju od tunjevine u pilećem paprikašu: Studentica Mia želi promijeniti obroke u hrvatskim menzama...


...TOP LISTA: Najgori obroci u hrvatskim menzama ove akademske godine...Nakon toga pisala je predstavnicima studenata i medijima i upozorila koliko je važno da točno pišu sastojci sve hrane u menzi jer ima dosta alergičnih studenata. Na Redditu je pak korisnik napisao da je našao kost u kolutićima pohanih lignji. Napominje da ne govori o hrskavici nego baš o kosti.

Miris benzina u toploj čokoladi i tampon među priborom za jelo


Isti Redditovac koji je pronašao kost u lignji tvrdi da je jedno vrijeme topla čokolada u menzi (nažalost, nije spomenuo o kojoj menzi je riječ) imala miris benzina. Kaže da se to dogodilo kada se u menzi pokvario aparat za pravljenje tople čokolade, a nemali broj puta, čak njih pet, "metalne dijelove spužvice" za čišćenje u jelu.

Kako je tampon dospio među vilice?... izvor: Facebook@Sveučilište u Zadru

Prije godinu dana, u zadarskoj "maloj menzi", točnije Fast foodu restorana "Citadela" koji se nalazi kraj zgrade Sveučilišta, studenti su među beštekom uočili nešto zaista neobično. Među vilicama koje studenti trebaju uzeti skupa s drugim beštekom našao se tampon. Srećom, nije bio korišten i pretpostavlja se da je riječ o "pranku", odnosno, podvali nekog od studenata. Kako god bilo, sigurno nije baš bilo ugodno vidjeti tampon među priborom za jelo.

Što bi vama bilo najgore naći na tanjuru u menzi?Ivana Petrić
foto: Facebook@Studentski zbor SFSB/Facebook@Sveučilište u Zadru/Pixlr