V.K. u Laganini

Paraskevidekatriaphobia i najveće zanimljivosti uz današnji, posebni petak 13.

Sretan vam petak 13-ti!

13. kolovoza 2021 19:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Danas je petak 13-ti, pa smo povodom toga prokopali nekoliko linkova kako bi pronašli najbolje i najzanimljivije stvari vezane uz ovaj dan. Postoji hrpa modernih legendi i njihovih inačica o petku 13-om. Najbolji primjeri su da je za taj dan najtanja granica između živih mrtvih, da prati nesreća one koji isplove s brodovima danas, da se ne smijemo šišati inače će nam netko u obitelji umrijeti, ne smijemo ići na sprovode inače ćemo mi sljedeći dan umrijeti ili hodati ispod ljestava


Zašto je tako omražen?


Zanimljiva je činjenica da u nekim avionima jednostavno ne postoji red 13. Također, velik broj bolnica nema sobu broj 13, a postoje i zgrade i hoteli koji nemaju 13-ti kat. Čak je i svojevremeno Gallup imao istraživanje u kojem je 87 posto Amerikanaca reklo da bi tražilo drugu sobu na drugim katovima, samo da nisu na 13-om katu.

Kako ovo praznovjerje očito dosta utječe na ekonomska ponašanja potrošača (neće kupiti kartu u 13.-om redu aviona, sobu na 13-om katu i td.) mnoge su kompanije, a potom i društvo generalno, samo odlučili 13 izbaciti, pa tako s 12-og idemo odmah na 14-ti kat.


>>>'Na taj dan našao sam 100 kuna na cesti': Vjeruju li naši studenti da petak 13. donosi nesreću?<<<


Mitovi i legende - sve je krenulo od Lokija


Povijesno gledano, na petak 13-ti dogodilo se nekoliko velikih svjetskih događaja koji su zasigurno obilježili tijek povijesti.  
U svojoj knjizi "Izvanredno podrijetlo svakodnevnih stvari" Charles Panati prati koncept „prokletog“ natrag u nordijsku mitologiju, kada je Loki, bog nestašluka, srušio banket u Valhali, čime je broj prisutnih bogova došao na 13. Loki je prevario slijepog boga Hodra da strijelom napravljenom od imele ustrijeli svog brata Baldera, boga svjetla, radosti i dobrote, i što ga je odmah ubilo.


>>>Puno vike nizašto – 5 cool stvari koje su se dogodile na petak 13.<<<


Nakon Skandinavije, praznovjerje se širi na jug po cijeloj Europi i popularizira se duž Sredozemlja do Kršćanske ere. Upravo u kršćanskim vjerovanjima brojka 13 ima nekoliko dokaza da donosi „zlo“, među kojima je najpoznatija Posljednja večera jer je upravo 13-ti gost bio taj koji je izdao Isusa. Čak i prije Isusa, vjeruje se da su Adam i Eva pojeli jabuku sa zabranjenog drveta baš na Petak, Kain je ubio Abela na petak, na petak je srušen Salomonov hram i Noina arka je otplovila u Velikom potopu.


Povijesni događaji koji su se zbili na petak 13-ti


Još davne 1307. godine kralj buhapsio je na petak 13-ti na stotine templara, optužio ih i ubio, a u novije vrijeme poznato je bombardiranje Buckinghamske palače 1940. godine, dogodilo se poznato ubojstvo Kitty Genovese 1964. godine u Queensu u New Yorku, 1970. ciklon je ubio preko 300 tisuća ljudi u Bangladešu, 1996. umire poznati reper Tupac Shakur i 2012. pokraj talijanske obale potopila se Costa Condordia, i sa sobom je odnijela 30 života.


Poznata franšiza filova koja je zapečatila slavu ovog datuma


Međutim, tek u 19. stoljeću se petak i broj 13 spajaju u zlu kombinaciju, barem prema objašnjenju Stevea Rounda u njegovoj knjizi „Vodič za pingvine prema praznovjerjima Britanije i Irske“, koji kaže da je ova kombinacija viktorijanski izum. 1907. godine objavljen je popularni roman Thomasa W. Lawsona „Petak, Trinaesti“ koji je pisao o beskrupuloznom brokeru koji je iskoristio ovo praznovjerje kako namjerno srušio burzu. U 1980-im godinama popularizira se poznata hokejaška maska i njen nosioc Jason Voorhees u poznatoj franšizi „Friday the 13th“ koja je zapečatila slavu ovog datuma, a na to se uskoro i nadovezao roman Dana Browna Da Vincijev kod“ koji opet sve vraća na povijest templara.


Bili praznovjerni ili ne, sretan vam petak 13-ti!  

Izvori: history.com, cnn.com

Još vijesti