Mojfaks.hr u Laganini

Mlada Varaždinka stigla do Oxforda: Na ispit obavezno nosi karanfil, a osim njenih ocjena i cijena školarine je – boli glava!

Aleksandra-Saša Božović, bivša učenica Prve gimnazije Varaždin, ostvarila je svoj san.

7. svibnja 2020 12:54
Mlada Varaždinka stigla do Oxforda: Na ispit obavezno nosi karanfil, a osim njenih ocjena i cijena školarine je – boli glava!

Mlada Varaždinka stigla do Oxforda: Na ispit obavezno nosi karanfil, a osim njenih ocjena i cijena školarine je – boli glava! Foto: MojFaks

Nakon brojnih uspjeha na srednjoškolskim natjecanjima i olimpijadama iz matematike, mnogo rada i vremena uloženog u učenje stigla je do studija na prestižnom britanskom Sveučilištu u Oxfordu.

Aleksandra-Saša u srpnju navršava 21 godinu. Na Oxfordu pohađa četverogodišnji studij matematike, nakon čega će imati titulu magistre matematike.

...Bili su uspješni srednjoškolci, a danas studiraju: Domaći studenti otkrili je li fakultet ispunio njihova očekivanja...


U razgovoru za portal Regionalni tjednik mlada matematičarka govori da prije odlaska na Oxford nije imala jasno definirana očekivanja, ali je zadovoljna dosadašnjim tijekom studija i znanjem koje dobiva. Također, odlazak na studij u stranu državu osposobio ju je vještinama potrebnima za samostalni život. 

"Intelektualno zahtjevan studij i poticajna akademska zajednica omogućili su mi da neprestano razvijam svoj matematički talent i potencijal. Tijekom ove dvije godine povećala sam svoje matematičko znanje više nego ikad prije i naučila kako rigorozno dokazati činjenice koje sam dotad znala pomoću temeljnih principa te stekla osnove za razumijevanje ključnih pojmova i metoda u suvremenoj matematici. Živeći u gradu s bogatom poviješću i kulturnom baštinom, u raznolikoj i multikulturalnoj sredini punoj talentiranih mladih ljudi, sklopila sam poznanstva i stekla iskustva koja će mi uvijek ostati u sjećanju te se upoznala s mnogim novim idejama i proširila svoje znanje i pogled na svijet", kazuje Božović. 


Kako je organiziran studij na Oxfordu?


Akademska godina sastoji se od tri trimestra, od kojih svaki traje dva mjeseca, a u prosječnom trimestru Aleksandra-Saša ima pet kolegija. Treći semestar posvećen je pripremi za završne ispite stoga su tada broj ili trajanje kolegija smanjeni. Na prvoj godini studija svi imaju iste predmete, na drugoj upisuju obvezne i izborne, dok su na trećoj i četvrtoj godini svi kolegiji – izborni. Kako ova studentica govori, ispitni sustav na Oxfordu razlikuje se od onoga na većini sveučilišta u Hrvatskoj.


...\'Što ćeš s tim kad završiš?\': Studenti nam otkrili koje fakultete u Hrvatskoj smatraju beskorisnima...


"Mi ovdje polažemo sve ispite na kraju godine u trećem trimestru, no naš koledž nam na početku svakog trimestra postavlja probne ispite, koji ne utječu na završnu ocjenu, nego im je cilj ispitati naše znanje i potaknuti nas na kontinuirano učenje tijekom praznika. Postoje mnogi običaji i konvencije vezane za ispite, tako da moramo nositi svečanu odjeću zvanu sub fusc te se tradicionalno nosi karanfil za svaki ispit, bijeli za prvi, ružičasti za srednje i crveni za posljednji. Prošlogodišnji ispiti su prošli vrlo dobro te sam ih završila s odličjem, to jest najboljom mogućom klasifikacijom, sa sveukupnim rezultatom 76 od 100 bodova", govori Aleksandra-Saša.

Smještaj za vrijeme studija i cijena školarine


Prve dvije godine studentica Aleksandra-Saša provela je u sobi na kampusu koledža, a drugu godinu u stambenom kompleksu u vlasništvu koledža nazvanom Jowett Walk po ravnatelju koledža. Školarina za jednu godinu iznosi 9250 funti, a godišnji životni troškovi su podjednako visoki.

"Posudila sam studentski zajam od Vlade Ujedinjenoga Kraljevstva radi plaćanja troškova školarine, a životne troškove podmirujem pomoću vlastitih sredstava te stipendija Reuben Foundation i Zaklade Adris", govori Božović.

...Razlozi da izdržiš do kraja: Najbolje stvari koje su studenti doživjeli na fakultetima u Zagrebu, Osijeku i Zadru...

 
Studenti iz svih zemalja svijeta


Pored znanja, odlazak na prestižni studij poput ovoga u Oxfordu podrazumijeva i upoznavanje mnoštva studenata iz različitih dijelova svijeta. Multikulturalna sredina odgovara Aleksandri.


foto: Shutterstock By Andrei Nekrassov

"Matematiku ili informatiku studira velik broj studenata iz Rumunjske i istočne Azije. Tako sam sklopila poznanstva i prijateljstva sa studentima porijeklom iz Njemačke, Rumunjske, Sirije, SAD-a i Singapura te s njima rado dijelim svoja iskustva i ideje. Također sam članica nedavno osnovanoga Oxfordskoga hrvatskog društva te sam na koncertu talijanske i hrvatske barokne glazbe srela nekoliko Hrvata koji žive u Oxfordu. U mom danu mnogo vremena zauzimaju predavanja, tutorijali i rješavanje zadaća, a da bih naučila više o matematici, njezinoj povijesti i primjenama, često pohađam izborna predavanja na Matematičkom institutu", kaže.

Mlada Varaždinka ne planira se vraćati u Hrvatsku


Preddiplomski studij matematike traje četiri godine. Posljednja godina je neobvezna te je potrebno imati dovoljno dobar rezultat na ispitima u prethodne dvije godine da se upiše. Mlada matematičarka još uvijek nema točno određene planove za život nakon studija, no razmišlja o poslijediplomskom studiju na Sveučilištu Oxford ili na nekom drugom sveučilištu u Europi. 

"Nakon završetka školovanja htjela bih se baviti istraživanjem u matematici ili nekoj drugoj prirodnoj znanosti. Završeni studij na prestižnom sveučilištu te znanje engleskog i njemačkog jezika otvorit će mi mnogo prilika za rad u inozemstvu. Što se tiče povratka u Hrvatsku, htjela bih naglasiti da je u današnjem globaliziranom i povezanom svijetu sve važnija međunarodna suradnja između znanstvenika te je moguće i iz inozemstva dati doprinos razvoju znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj", poručila je u intervjuu za Regionalni tjednik

A.Z.
foto: Shutterstock By Kamira
Još vijesti