V.K. u Laganini

[FOTO] Ovoga nema u menzama! Studenti jeli kao stari Rimljani: Dagnje, jaja u kikirikiju, sufli od malih riba...

Nedavno su studentski klub u Zadru preplavili rimski vojnici, njihova hrana i - aktualni studenti.

22. studenog 2021 16:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mnogo fakulteta ima vrlo zanimljive kolegije na kojima se uči o teorija o vrlo zanimljivim stvarima, a posebnu vrijednost dobivaju ako još studenti svoj teorijski dio mogu pretočiti u praksu.


I dok se većina studenata na velikom broju fakulteta žali kako ima vrlo malo prakse ili je uopće nema, ponekad se studenti potrude kako bi svoja teorijska znanja podijelila s drugima u obliku praktične nastave.


>>>Za ljubitelje špageta: Evo što će vam se dogodi ako jedete tjesteninu triput tjedno<<<


Stari Rim i stara Grčka bila su mjesta velikih društvenih promjena, demokracije, hedonizma i ratovanja. Kako bi se današnjim mladima približio njihov način života, studenti i učenici iz Zadra udružili su snage s profesorima kako bi svojim kolegama objasnili i pokazali kako se živjelo i jelo u starom Rimu i staroj Grčkoj. Pritom, svi sudionici su imali priliku kušati jela koja su se tada spremala.


>>>Napustio studij elektrotehnike i postao jedan od najmlađih chefova na svijetu<<<


Udruga studenata povijesti ISHA Zadar i Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar organizirali su u Studentskom klubu "Božo Lerotić" radionicu "Kulinarstvo antičke Grčke i Rima", na kojoj su studenti i učenici mogli naučiti kako je izgledao svakodnevni život Rimljana i Grka, kako se i što kuhalo, kako se živjelo, kada se spavalo i slično.


>>>Je li moguće? Mladi u vrijeme pandemije razvili bolje prehrambene navike – evo i zašto<<<


Radionica je proizišla iz kolegija "Društva antičke Grčke i Rima", nakon čega su studenti iz ove udruge željeli naučeno znanje prikazati u stvarnosti.


Uvodni dio radionice bio je namijenjen predavanjima kako bi se stvorio kontekst življenja i shvaćanja života, a potom su svi imali priliku kušati i pripravljene delicije koje su se spremale u vrijeme starog Rima i Grčke.


Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište u Zadru


"Rimljani nisu vodili računa o poimanju vremena"


U današnje je vrijeme postalo normalno raditi prekovremeno, miješanje poslovnog vremena u privatno, manje odmora, manje privatnog vremena…  Zbog ovakvog načina života ljudski organizam i zdravlje vrlo često pate, a da to dovodi do teških zdravstvenih problema, znali su još i stari Rimljani. Iako su jedan period krivo računali vrijeme, znali su kako se vrijeme rada i privatno vrijeme ne bi smjeli miješati.


>>>Nova vrsta pauze: 6 minuta dnevno nemoj raditi ništa – evo zašto je to dobro<<<


Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište u Zadru


"Rimljani su imali specifično poimanje vremena, o kojemu nisu puno vodili računa. Kada su iz ratovanja donijeli sunčanik godinama su krivo mjerili vrijeme, jer je on bio kalibriran na sicilijansko podneblje. Nakon što su napokon 164. godine postavili sat kalibriran za rimsko vrijeme, satovi su postajali sve kompleksniji, pa čak i statusni simboli. Ipak, znali su da postoji vrijeme za rad i vrijeme za odmor te su tvrdili, ako se to dvoje pomiješa da čovjek pati od nesanice, bolesti i na kraju umre", prezentirala je docentica Serventi na radionici.



Antički vojnici "zalutali" u studentski klub / Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište u Zadru


"Pereš ruke i noge prije jela jer je to iskazivanje časti bogovima"


Osim što je pranje ruku prije jela normalna higijenska navika, Rimljani su to gledali kao način za iskazivanje čašćenja bogova.


Prof. dr. sc. Anamarija Kurilić govorila kako su stari iskazivali čašćenje bogovima prije jela. "Kada bi priređivali večere ili gozbe svi uzvanici po dolasku bi morali oprati ruke i noge kako bi na objed stigli pročišćeni", kazala je.


Predstavili su začine i namirnice koje su Rimljani i Grci koristili u svakodnevnoj prehrani / Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište u Zadru


"Slijedilo je obilno blagovanje nakon kojega bi žene napustile gozbu, a muškarci bi nakon kraće stanke nastavili s pijankom. U tom prijelazu između prehrane i pijenja prinijele bi se žrtve božanstvima, nešto bi im se ponudilo za hranu, nešto bi se i zapalilo, sve kako bi ostatak večere dobro prošao", podučava prof. Kurilić.


Mag. Surać dao je povijesnu perspektivu o robovima, njihovoj ishrani, pripremanju i serviranju hrane, dok su studentice Miše i Genda iznijele brojne povijesne zanimljivosti o antičkom kulinarstvu i rimskom stolnom posuđu.


Ovakvih recepata nema u menzama


Nakon predavanja studenti su s nestrpljenjem krenuli u kušanje slastica. Na stolu kojega su pripravili učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, predvođeni mentorima Renatom Kraljevom i Mirkom Poljakom, našlo se svega: začinjenih dagnji (in mitulis), pečene teletine na antički način (vitellina fricta), sufli od malih riba (patina de pisciculis), Isicia omentata i kuhanih jaja s umakom od kikirikija, pečene piletine, slatkih loptica s mendulama...


Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište u Zadru


"Tadašnje namirnice danas su dosta zaboravljene, posebice začinsko bilje kojega je danas teško naći, pa ga nema ni u restoranima i domaćinstvima. Spremali su domaće, ali i egzotične životinje, jela na bazi žitarica, s ječmom, slanutkom, datuljama, sve je bilo nekako slatko-slano. Naravno, dosta su koristili i pinjole, koje su jako poznate kod nas, ali ih ne koristimo dovoljno", rekao je chef Renato Kraljev.


Revolucija hedonizma


U Starom Rimu dogodila se velika revolucija hedonizma. Poznato je da su obrok počinjali jajem, završavali jabukom, a između toga "nema čega nije bilo".


Učenica Michelle Vukinović objasnila je kako su ljudi u antici koristili dosta začina, a najpopularniji je bio garum, koji se stavljao i na slatka i slana jela. Radio se od usitnjenih srdela, koje su fermentirale na suncu i na kraju pretvorene u pastu.



Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište u Zadru


Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište u Zadru

Još vijesti