Mojfaks.hr u Laganini

Jer teniski lakat je tako prošlo stoljeće! Sve više mladih 'boluje' od 'selfie zgloba' i 'iPhone palca'

Teško se odvajamo od svojih mobilnih uređaja. U mnogim trenucima su naši najbolji prijatelji i jednostavno većinu stvari u životu želimo zabilježiti fotkom. Selfiju su popularan način fotkanja, a prema novim izjavama stručnjaka, pored utjecaja na mentalno zdravlje, donose i neke druge zdravstvene tegobe.

17. prosinca 2019 14:54
Jer teniski lakat je tako prošlo stoljeće! Sve više mladih 'boluje' od 'selfie zgloba' i 'iPhone palca'

Jer teniski lakat je tako prošlo stoljeće! Sve više mladih 'boluje' od 'selfie zgloba' i 'iPhone palca' Foto: MojFaks

Liječnici su primijetili da u posljednje vrijeme sve više mladih ljudi, u dobi od 18 do 35 godina, prijavljuje zdravstvene poteškoće koje su direktno vezane uz konstantno snimanje selfija, izvještava Daily Mail. 

...\'But first - let me take a selfie\': Saznali smo kakve su selfi navike hrvatskih studenata i studentica!...


Plastični kirurg doktor Raj Ragoowanski, govori kako je uočio među milenijalcima simptome koji su uzrokovani čestim okretanjem zgloba prema unutra kako bi snimili savršen selfie. Riječ je o tzv. selfi zglobu, određenoj vrsti sindroma karpalnog tunela. Glavni simptomi su jaka i oštra bol te žmarci i utrnuće zgloba, šake i prstiju ruke. Sindrom se liječi fizikalnom terapijom, lijekovima i udlagama, a u ekstremnim slučajevima potrebna je i operacija.


Foto: Unsplash

Prema znanstvenicima, nisu samo selfiji problematični, već i stalno pisanje poruka, odnosno način na koji držimo telefon i tipkamo. Ta pojava nazvana je iPhone palac gdje dolazi do upalnih promjena u palcu na ruci kod osoba koje često tipkaju palcem i drže telefon u istoj ruci. 

I njima se preporučuje da naprave pauzu od držanja telefona u ruci te razgibaju šake i zapešća kako bi smanjili pritisak na živce i tako izbjegli potencijalne upale.

...Pazite na diplomu! Evo zašto ne trebate objavljivati \'selfije\' s promocije – čak i ako to jako želite...


Reality zvijezda Kim Kardashian objavila je čitavu knjigu selfija, a izgleda da to nije prošlo bez posljedica. Kim je u jednom intervjuu izjavila kako su joj liječnici dijagnosticirali "selfie zglob", te da više ne radi selfije često kao nekad. 

A.Z.
Izvor: Daily Mail
Foto: Unsplash