Mojfaks.hr u Laganini

Nisu bitni pokloni ni novac: Evo na čemu studenti i ovih blagdana mogu biti zahvalni

Premda se Božić već davnih dana komercijalizirao pa u vrijeme adventa razmišljamo više o stvarima koje ćemo kupiti, dobiti i koliko ćemo love potrošiti nego o zajedništvu i ljubavi, trebali bismo ipak malo mućnuti glavom.

13. prosinca 2016 17:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Mućkanje glavom" se odnosi na to da bismo trebali razmisliti na čemu smo zahvalni. Ne mislimo da bi se ovo trebalo prakticirati samo za vrijeme blagdana i Božića nego kroz cijelu godinu jer bismo tada bili i sretniji u životu.

Tijekom fakulteta uglavnom gledamo kako ćemo napisati kolokvije i ispite za prolazak te na kojoj se brucošijadi sljedećoj napiti pa ponekad zaboravimo da postoji hrpa stvari koja je našim kolegama uskraćena. Upravo zato bi i trebali reći "hvala" što su neke stvari ispale dobro, a blagdani su idealno vrijeme da se prisjetimo na čemu bi svaki student trebao biti zahvalan:

...\'Ne želim odjeću ni novac\': Pismo studentice Djedu Božićnjaku...


Imate priliku studirati


Možda će neki na ovo pomisliti "A je mi neka prilika", ali zaista postoje ljudi koji svoj puni potencijal nisu mogli ostvariti preko fakulteta, pokupiti diplomu i ostvariti uspješnu karijeru samo zato što nisu imali financijska sredstva ili jer ih je snašla neka druga loša situacija. Ponekad fakultet shvaćamo olako, ne zanima nas, padamo, kidamo roditeljima živce i tjeramo im bore na lice, a zapravo bismo trebali biti zahvalni što smo u mogućnosti studirati. Ovo se osobito odnosi na one koji su usput i potpuno zdravi.

Kolege su vam postali prijatelji


Iako se čini lako, prijateljstvo je zapravo vrlo teško ostvariti i održati. Upravo zato trebamo biti zahvalni na svim kolegama koji su nam postali prijatelji jer što smo stariji to teže postajemo bliski i otvoreni s ljudima.

...Nostalgična čizmica od papira razveselila studente u domu \'Sava\'...


Osim toga, s kolegama koje sada slobodno možemo nazvati frendovima uvijek možemo krenuti u zajednički projekt, posao ili nešto treće što na kraju može rezultirati prilično dobrom i pozitivnom pričom na različitim poljima.Zahvalite sebi što ste dogurali toliko daleko


Bez obzira na to jeste li pali godinu faksa, pauzirali, odustali ili vam je ostao samo diplomski do samog kraja, zahvalite sebi. Ako ste i u lošoj situaciji, a niste zadovoljni, trebate si zahvaliti odmah za neke buduće pothvate i što ste to sve istrpjeli i što još uvijek trpite. Životne situacije nisu lake, a pogotovo kada smo u studentskim godinama kada se mnogo toga čini nemoguće, ali preživjeli ste, zar ne?

...Božićne sms poruke i čestitke - razveselite svoje najdraže...


Nema do mamine trpeze pa joj zahvalite


"Studenti se vraćaju kući" bi bio naziv filma kada bismo govorili o studentima koji studiraju u drugom gradu. Naravno, oni se vraćaju doma kada su "zimski praznici" u pitanju i tada uživaju u domaćoj maminoj kuhinji i u juhi koja oporavlja dušu. Ako već niste zahvalili svemiru, mami ili bogu – vrijeme je da to učinite.Druženje s obitelji je ono na čemu studenti trebaju biti zahvalni


Nekima se obiteljsko druženje čini kao noćna mora, ali već spomenuti studenti "koji se vraćaju kući" znaju cijeniti to vrijeme. Iako ni tada neće manjkati svađa, prepirki i strke, ipak su blagdani doba godine kada su svi nekako smekšani, a ako ne zbog poklona onda od kuhanog vina. Druženje s obitelji je ono što nikada nećemo moći kupiti, a toga je svjestan i svaki student.

...Kod kuće za praznike: evo čemu se studenti najviše vesele...


Budite zahvalni što ćete se napokon naspavati


Dok studiramo uglavnom je nespavanje ono što nas prati kao sjenka, a kada razmišljamo o zimi, nerijetko se zamišljamo umotane u deku kako spavamo dok snijeg vani pada. Tijekom "praznika" spavanje je zapravo opcija na čemu svi studenti trebaju reći jedno veliko "hvala".Ivana Petrić
foto: Shutterstock

Još vijesti