V.K. u Laganini

Top izreke i prijetnje roditelja s Balkana koje mladi slušaju godinama: „Sve smo ti dali, na tebi je samo da učiš!”

Generacije mladih odrasle su na ovim frazama i prijetnjama.

17. studenog 2022 16:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svaka država ili regija ponosi se nekim svojim obilježjima koja ju odvajaju od ostalih. I dok je kod nas popularno, na primjer, sjediti u omiljenom kafiću uz šalicu kave satima, u nekim drugim europskim državama ne shvaćaju ovakvo „samo opušteno” sjedenje na višesatnoj kavi.

Osim toga, postoje neke fraze koje obilježavaju odrastanje generacija, poput onih roditeljskim, ponekad upitnih pedagoških metoda odgoja.

Studomat.ba donosi popis roditeljskih izreka koje su vam zasigurno poznate, ako ste rođeni na ovim prostorima. Neke od tih izjava su nam simpatične, neke nas živciraju, a neke ismijavamo, posebice ako ih naši roditelji stalno koriste.

„Sve dok živiš pod mojim krovom...”, „Ja sam te rodila, ja ću te i ubiti!”, „Tko je koga rodio: ti mene ili ja tebe?”, svakako su najčešće kad je potrebno nametnuti roditeljski autoritet bez mnogo mogućnosti prigovora. Uz oldie but goldie: „Zato jer sam ja tako rekao/la”.

„Čuvat ću novac koji si dobio/la za rođendan”, nas je odmalena učila konceptu raspolaganja financijama unutar obitelji. Uz onu, naravno, koja kaže: „Misliš li da pare rastu na drveću?”.

„Samo čekaj dok dođemo doma, zapamtit ćeš ti mene!”, uvijek izgovorena ispod glasa, da nitko drugi ne čuje, odlično je utjerivala strah u kosti.

„Ako svi skoče s mosta, i ti ćeš?”, najčešći adut u rukavu roditelja kad se nisu slagali s ponašanjem i navikama osoba s kojima smo se družili. Ovdje možemo dodati i onu: „Ne zanimaju me druga djeca”, kako bi u korijenu odrezali svaki pokušaj argumenta da tako rade svi ostali. Osim pak kad bismo imali tog jednog, po njihovim kriterijima, savršenog prijatelja s kojim bi nas stalno uspoerđivali. Tad bi barem jednom dnevno čuli: „Zašto ne možeš biti više kao (ime prijatelja)?”

„Ja sam do škole putovao 10 kilometara svaki dan”, definitivni je favorit kojim su u samo jednoj rečenici umanjili sve naše obrazovne i životne napore. Kako je nama lako, također bi naglašavali onom dobro znanom: „Sve smo ti dali, na tebi je samo da učiš.”

Neke od ostalih evergreen izjava su i: „Kao da zidu pričam, a ne tebi!”, „Pitat ću te kad budeš mojih godina”, „Nemoj sjediti na hladnom betonu!”, „Po stoti put: ne ljuljaj se na stolici”, „Gledaj me u oči dok ti pričam”.

I za kraj, ne zaboravimo onu najjaču koja kaže: „Ja sam u tvojim godinama imao posao i dijete..”

Koje su vama poznate?

izvor: studomat.ba

Još vijesti