V.K. u Laganini

Je li znanje bolje u SAD-u nego na Balkanu? Amerikanac želi studirati u susjedstvu: Obitelj mu rekla da je to 'najgluplja moguća ideja'

Raznovrsan rangiranja fakulteta pomažu nam da donesemo odluku gdje studirati te ukazuju na određene kvalitete i ugled sveučilišta, kako kod nas tako i u svijetu. No, radi li se uvijek o potkrijepljenim činjenjicama i provjerljivim rezultatima ili pak određena sveučilišta 'biju' i neki stereotipi?

7. lipnja 2021 17:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Renome fakulteta također je bitan faktor pri odabiru studija. Kako smo već mnogo puta pisali, uz neke se fakultete vezuju određeni stereotipi zbog kojega neki mladi ne bi upisali studij na tim institucijama, bez obzira na sve. Također je čest scenarij da najbolji studenti biraju i strana sveučilišta na kojima se usavršavaju ili stječu diplomu jer smatraju da su kvalitetnija i nude bolje prilike za zapošljavanjem nakon diplome. No, ponekad se dogodi da bi mladi upravo iz ovih razvijenih zapadnih zemalja pokušali studirati na Balkanu. S kakvim se oni reakcijama susreću?


>>>Predrasuda ili loša reputacija? Studenti nam otkrili na kojim fakultetima ne bi studirali NI U LUDILU i zašto<<<


Naime, na Redditu se pojavila zanimljiva objava koje je vrlo brzo privukla mnogo pažnje, kako javnosti tako i medija. Objavu je na engleskom jeziku napisao mladić koji traži iskreno mišljenje o tome treba li upisati fakultet u Beogradu. "Ovo će zvučati neizmjerno idiotski i neuko, ali molim vas za pažnju. Nije mi namjera nikoga uvrijediti, samo pokušavam steći dojam na temelju mišljenja i iskustva drugih ljudi", započinje o razlozima svoje objave mladić.




"Da skratim priču, rekao sam obitelji da razmišljam o odlasku u Beograd na fakultet, a oni su mi rekli da je to najgluplja moguća ideja. Tvrde da je sveučilišno obrazovanje užasno na Balkanu i da će me se doživljavati kao propalog studenta ili debila i da bi me čak odrasli i drugi studenti mogli ispitivati/ismijavati zbog toga što nisam iskoristio priliku studirati u Americi, jer sam imao savršenu priliku za to, s obzirom na to da sam odrastao u Americi. Je li to zapravo istina? Bi li me se doživljavalo kao budalu što dolazim na Balkan radi obrazovanja i je li to zapravo loša ideja?", pitao je mladić.


Kako je dodao na kraju, svi članovi njegove obitelji su u SAD stigli upravo s Balkana.


Idiot ili genij?


Od mnogobrojnih komentara, dio njih mu je pokušao objasniti da se često radi samo o ugledu fakulteta, a manje o konkretnim znanjima koja ondje može steći.


"Možda ste idiot ili genij, ovisno o tome kako planirate svoj pristup i što planirate studirati. Želite li diplomu ili samo fakultetsko iskustvo? Ako želite diplomu, ali želite i fakultetsko iskustvo, možda isprobati nekoliko sveučilišta u EU-u s boljim kvalifikacijama ako vam je to unutar budžeta? Ako stvarno nemate novca i nema šanse ni pokušati steći diplomu u SAD-u (na račun studentskog duga koji ubija bilo kakav tračak blistave budućnosti), i ako u EU ne možete ništa učiniti , nema ništa loše u studiranju u Beogradu. Mislim, ako možete birati između Beograda i uopće nema diplome, očito je da je Beograd bolji izbor. S tim u vezi, morate nam reći koje je vaše područje studija. Ako želite biti odvjetnik u SAD-u i pokušati dobiti diplomu pravnika u Beogradu, to je upravo najgluplja stvar ikad. Ako samo želite diplomu iz IT-a, Beograd je u redu, ali morate je usporediti sa usporedivim fakultetom u SAD-u. Hoćete li moći dobiti praksu?", upitao ga je jedan korisnik koji mu je svojim komentarom dao i nekoliko validnih savjeta.


Čarobni grah, magični zrak i papir sa Zapada


Drugi pak smatraju da znanje nije rezervirano samo za prestižna svjetska sveučilišta. "Čini se da zapadnjaci misle da njihovi fakulteti imaju neku vrstu monopola nad sposobnošću da daju znanje. Jednom kada student sa zapada iskorači sa užasno skupog fakulteta, magični zrak u kojem se čuva tajno znanje jednostavno nestane! Znanje je magično ograničeno na instituciju dužničkog ropstva, a knjige na zapadu se štampaju na magičnom papiru koji se mijenja kada napustite fakultet, kao čarobni grah", komentirao je drugi korisnik.


Neki su nadalje komentirali kako ovisi o tome upisuje li diplomski ili preddiplomski studij. Naime, prema tom komentatoru, preddiplomski su studiji u Beogradu dobri za upisati, no magisterij ili doktorat nikako zbog manjka resursa.


>>>'Aha, vi kopate dinosaure?' Možete li reći što studirate bez da stvarno kažete što studirate? Ovo su neki od najboljih pokušaja<<<


Neki komentatori pričali su i iz iskustva svojih prijatelja. "Imam prijateljicu srpskih korijena iz Kalifornije koja je primljena na UC Davis na nekom STEM području i umjesto da ostane tamo i stekne najmanje diplomu, nedostajala joj je Srbija, napustila je Davis i Ameriku i prijavila se na fakultet u Srbiji. S obzirom na to da se prijavila za istu stvar kao i tamo, a trenutno se bori s ljudima ovdje u Srbiji i da ovdje nema vrste mentorstva za prevladavanje kulturnog i obrazovnog šoka, moram reći da je to bila jedna od najglupljih odluka neke osobe koju znam ikad vidio. Bolje ćete dobiti obrazovanje u SAD-u", poručio mu je jedan komentator.


Prestiž američkih fakulteta olakšava zapošljavanje


"Stvar je u imidžu. Prestiž američkih fakulteta imao bi veliki utjecaj na vaš početak karijere. Iz nekih slučajeva za koje sam čuo, znam veliki broj Srba koji su završili fakultete u inozemstvu s prosječnim ocjenama i našli dobre poslove ovdje u stranim kompanijama. Nije da su naše škole loše, već vašem poslodavcu mnogo znači njihovo ime. Dakle, ostanite tu gdje jeste i upišite dobar fakultet", savjetuje jedan korisnik.


"Mislim da je to dobra ideja zasnovana na dvije stvari - univerziteti su uglavnom prilično dobri, i iako biste možda stekli bolje obrazovanje u SAD, treba uzeti u obzir i novac. Životni standard tamo je bolji nego u Srbiji. To znači da ćete ovdje moći odlično živjeti od novca sa zapada i vjerujte mi kao studentu, jedine poteškoće koje imam su financije", zaključuje jedan student.


Inače, mladiću je želja upisati političke znanosti i jedan strani jezik.

Još vijesti