Mojfaks.hr u Laganini

Najkraći test inteligencije: 3 pitanja otkrivaju razmišljate li pametnije od drugih

Možda je najkraći, ali neka vas ne zavara - nije najlakši!

20. listopada 2017 15:18
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svako pitanje osmišljeno je tako da procijeni sposobnost prepoznavanja naizgled jednostavnog problema. Kao što pretpostavljate, ono što je naizgled jednostavno i samorazumljivo, u biti je mnogo kompliciranije. Toliko da zbuni većinu ljudi.

Ovo su pitanja:


1. Palica i loptica ukupno koštaju jedan dolar i deset centi. Palica košta jedan dolar više od loptice. Koliko košta loptica?

2. Ako je potrebno pet minuta da pet mašina proizvede pet proizvoda, koliko bi vremena trebalo da stotinu mašina proizvede stotinu proizvoda?

3. U jezeru se nalazi mnogo lopoča. Svakoga dana gomila udvostruči svoju veličinu. Ako je gomili lopoča potrebno 48 dana da prekrije čitavo jezero, koliko bi joj trebalo da prekrije pola jezera?


Odgovori:


Većina ljudi na prvo pitanje će odgovoriti deset centi, na drugo pitanje sto minuta, a na treće pitanje 24 dana. Međutim, ti su odgovori netočni.

Točni odgovori su:

1. Cijena loptice je pet centi.

Ako palica košta jedan dolar više od palice, lako je pretpostaviti da loptica košta deset centi. Međutim, to bi značilo da palica košta dolar i deset centi s obzirom na to da košta jedan dolar više od loptice. Kako bi ukupan iznos bio jedan dolar i deset centi, loptica mora koštati pet centi – a palica košta jedan dolar i pet centi.

2. Trebalo bi pet minuta da sto mašina proizvede sto proizvoda.


Pet mašina može napraviti pet proizvoda za pet minuta. To znači da će jedna mašina napraviti jedan proizvod u istom razdoblju – za pet minuta. Zato će stotinu mašina proizvesti sto proizvoda za pet minuta.

3. Lopočima bi trebalo 47 dana da prekriju pola jezera.

Gomila udvostručuje svoju veličinu svaki dan dok se širi. To znači da bi na 47. dan, dan prije nego što bi prekrila čitavo jezero, bila na pola puta do pune veličine.

L.B./foto: Unsplash/Jake Young

Još vijesti