V.K. u Laganini

'Znalo je biti i 6 ili 7 kuna dnevno': Nećete vjerovati s koliko najmanje kuna tjedno preživljavaju studenti u Hrvatskoj

Opće je poznato da studenti 'nikad nemaju para', no koliko je to zapravo istinito i koji su najmanji budžeti kojima raspolažu domaći studenti?

5. svibnja 2021 18:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nedavno smo pisali o studentici koja je preživjela sa samo 9 kuna dnevno što nas je motiviralo da provjerimo kojim najmanjim budžetom raspolažu naši domaći studenti. Pitali smo ih s kojim su minimumom kuna tjedno uspjeli preživjeti.

>>>Kad imaš 9 kuna dnevno za hranu: Studentica objasnila kako je uspjela preživjeti 5 dana s manje od 50 kuna<<<


K.V., koja je prošle godine završila svoj studij na Hrvatskim studijima prisjetila se kako je to bilo na studentskom budžetu. "Živjela sam u domu i taman sam imala nešto manje smjena na poslu, što je značilo i manje novaca na mom računu. U to vrijeme smo puno izlazili i htjeli smo na puno koncerata, a bližili su se i ljetni praznici, pa sam znala da moram rastegnuti plaću koliko god je to moguće, pošto nisam znala kada će doći sljedeća, a ni koliko će biti. Kako bih uspjela izvesti sve što sam planirala, bila sam na iznimno malom budžetu, na svega 10-ak kuna dnevno. Nije bilo lako odreći se svih izlazaka vikendima, ali sam uspjela izvesti koncert za koji sam kupila karte par mjeseci ranije, a čak sam razmišljala o prodaji karata da imam neki financijski priljev za do kraja mjeseca", rekla nam je.

"Znalo je biti i manje od 10 kuna jer sam pušač!"


Osim štednje kad su neki veći izdaci u pitanju, poput mobitela ili koncerata, cigarete su također značajan faktor koji iz džepa izbija veliki dio budžeta studentima pušačima. "Tako sam i tih 10-ak kuna morala smanjiti jer bih morala nakupiti i za cigarete pošto sam pušač. Svaki odlazak u menzu je značio dodatni oprez kako bih uzela baš dnevni meni, ali sam imala sreće pa smo u domu dijelili namirnice iz par soba, pa nismo nikad ostale gladne", izjavila je za MojFaks.

Kako nam kaže sugovornica, s vremenom je i posao opet postao stabilan pa je bilo lakše. "Kasnije sam vratila normalan broj smjena, ali tih mjesec dva je zbilja bilo veselo!", prisjetila se svojih šparnih studentskih dana.


>>>Pijana studentica naručila hrane za 900 kuna: 'Možda ću morati prodati bubreg da se financijski oporavim'<<<


A.B., s Filozofskog fakulteta prolazila je teže trenutke jer je tek učila kako se štedi i raspolaže zarađenim novcem. "Na tamo negdje drugoj ili trećoj godini faksa, počela sam intenzivnije raditi studentske poslove i od njih sam si financirala studentski život u domu. Kako sam tek počela učiti što zapravo znači upravljati financijama, a kao što znamo na vlastitim se greškama najbolje uči, kad bi došla plaća, prva dva tjedna sam živjela kao kraljica i onda bih primijetila da do sljedeće plaće ima još tjedan ili dva i ovdje kreće panika. Nisam htjela tražiti roditelje novce jer ipak imam 'okej' plaću, ali se sjećam da smo ja i prijateljica sjedile na kavi u kuhinji i računale koliki mi je dnevni budžet do plaće. Uvijek bi se svelo na to da je zadnji tjedan po 10-ak kuna dnevno. Najmanje što je bilo u dnevnom budžetu, bilo bi nekih 6 ili 7 kuna. Imala sam sreću pa sam imala menzu i nešto hrane u sobi, izbjegavala sam kave i studentske srijede i teškom bih mukom dočekala sljedeću plaću!", kaže nam otvoreno.

"Fakultet bi mi 'pojeo' sve što sam imala"


Studentica A.K. s Arhitektonskog fakulteta kaže da joj je budžet znao jako varirati. "Ako sam na faksu čitav tjedan i jedem u menzi potrošim 50 kuna ukupno u čitavom tjednu, a nekad bacim i 200 kuna ako kupujem nešto za stan, printam za faks i slično", kaže nam.

Iako nikad pretjerano nije pratila svoj budžet, napomenula je da je uspjela uštedjeti ako je to baš htjela. "Super nam je bilo ako smo jeli u menzi samo jednom ili dva puta dnevno i tako smo mogli dosta uštedjeti. No, zbog fakultetskih obaveza, predaja, maketa i danonoćnih printanja, brzo bi se to istopilo", kaže nam kroz smijeh.

Od posljednjih 50 kuna platila sam si pizzu i ostavila bakšu vozaču


J.K., studentica završne godine novinarstva na VERN-u govori nam da je jedan tjedan preživjela sa samo 50 kuna. "Bili su gotovi ljetni praznici i vraćala sam se sa Zrća prvo na Vir da bih kasnije krenula za Zagreb sa samo 50 kuna u džepu. Kartu sam već imala kupljenu za povratak busom", prisjetila se.

Na upit kako je preživjela taj tjedan, odgovara nam kroz smijeh da je bilo teško. "Kako sam preživjela? Doslovno sam jela samo što je bilo u kući. Grah i tak neke gluposti. Tjestenina. Potrošila sam tih 50 kuna čim sam se vratila s Paga jer sam bila pregladna. Naručila sam si pizzu i još dala bakšu vozaču, a ostatak čuvala do kraja tjedna za 'ne daj bože'. Srećom, roditelji su mi brzo uskočili", priznaje nam.


>>>Od kondoma i skripti pa do odjeće i alkohola: Na što ustvari troše novce hrvatski studenti?<<<


200 kuna tjedno


M.T. s Hrvatskih studija je morala naučiti kako se raspolaže financijama od samog početka školovanja. "Na prvoj godini faksa, roditelji bi mi uplaćivali oko 200 kuna tjedno. I to je bilo za sve moje životne potrebe osim pokaza, režija i stana jer su oni to plaćali. Dakle, hrana, sve za kuću, cigarete, kave i sve to sam plaćala od tih 200 kuna. Ne znam kako sam to tada uspijevala", priznaje nam. "Znalo se dogoditi, na primjer, da bih pronašla 5 kuna u džepu, dečko još 10 kuna i prijatelj još nešto, pa bismo kupili tijesto i tunu i skuhali ručak", prisjeća se.

Još vijesti