V.K. u Laganini

Najpopularnija praznovjerja u koja vjeruju studenti: Evo što trebate izbjegavati na dan ispita, a što će vam donijeti sreću

Vjerovali u njih ili ne, praznovjerja su raširena posvuda, u svim dobnim skupinama i kulturama, pa ni studenti nisu imuni na poneko praznovjerje.

23. ožujka 2022 16:40
praznovjerja, fige, sreća, nesreća

praznovjerja, fige, sreća, nesreća Foto: Shutterstock

"Ako sjediš na kutu stola, nikad se nećeš udati", "Moraš pljunuti tri puta ako ti preko puta prošeta crna mačka", "Moraš nositi iste čarape za sreću", "Crveno se na Novoj godini nosi za ljubav, zeleno za novac", "Ako si krenuo na put i sjetiš se da si nešto zaboravio, nikad se ne vraćaj po to jer nije vrijedno, to je nesreća na putu"... Samo su neka široko raširena praznovjerja za koja smo čuli, no ne moramo nužno i vjerovati u njih.


Osim što su praznovjerja ponekad zabavna, određen broj ljudi vjeruje u ono najraširenije: da im pronalazak djeteline donosi sreću ili da im nošenje istih čarapa donosi sreću na utakmici.


>>>Praznovjerje ili slamke spasa? Što sve studenti rade samo kako bi dobili pozitivnu ocjenu<<<


Praznovjerje je iracionalno vjerovanje koje proizlazi iz neznanja, točnije, zasniva se na vjerovanju da budući događaji ovise o specifičnom ponašanju u sadašnjosti, bez neke uzročne veze. Većina praznovjerja odnosi se na izbjegavanje nesreće, privlačenje sreće ili stvaranje dobrih životnih uvjeta.


Studenti nisu imuni na praznovjerja, pa su na Alo! prikupili jedne od najpopularnijih praznovjerja u koje vjeruju studenti. Kako navode, neka su istraživanja pokazala kako šanse da student nosi određenu odjeću kao dio rituala ili praznovjerja iznose 1:3,26, a prema drugoj studiji, otkriveno je kako su žene i studenti umjetnosti podložniji praznovjerju, dok su studenti u znanstvenim područjima i muškarci manje podložni.


Crna mačka na putu


Praznovjerje da crna mačka donosi nesreću jedno je od najraširenijih praznovjerja i među studentima. Smatra se lošom srećom ako vam se crna mačka nađe na putu. Ako crna mačka prođe ispred vas, ona stvara prepreku zla i odsijeca vas od Boga i Neba. Crnu mačku smatraju sposobnom da mijenja oblik koja može postati vještica ili demon. No, kao što apeliraju iz raznih azila, ako vam crna mačka pređe put, udomite je!


>>>FOTO Student na kolokvij donio 'vojsku' sličica svetaca: Provjerite je li položio<<<


Crni pas na putu


Kako crna mačka na putu donosi nesreću, crni pas donosi sreću. Tko zna što bi ljubitelji mačaka rekli na to?


Prekriženi prsti


Prekriženi prsti, takozvane "fige" prije početka ispita ili prije čitanja rezultata ispita također su često njegovano studentsko praznovjerje.


fige, sreća, praznovjerje fige, sreća, praznovjerje Foto: Foto: shutterstock by WAYHOME studio/Shutterstock

Foto: shutterstock by WAYHOME studio


Broj 13


Broj 13 se u SAD-u izbjegava pod svaku cijenu. Hoteli nemaju 13. kat, avioni nemaju 13. red. U Skandinaviji su pak smatrali da je broj 13 zao jer oni imaju 12 polubogova, pa im se pridružio i trinaesti zli. Čak i Biblija u nekoliko navrata spominje broj 13, a postoji i fobija o kojoj smo pisali, "strah od petka 13." koja se naziva  paraskevidekatriafobija.


>>>Paraskevidekatriaphobia i najveće zanimljivosti uz današnji, posebni petak 13.<<<


Sir


Jedenje skute (vrsta sira) prije razgovora za posao ili ispita donosi sreću.


Trzanje kapaka


Ako vam trza kapak, to znači ili sreću ili nesreću, ovisno o kojem je riječ, lijevom ili desnom. Slično tome je i ako vas svrbi nos, to znači da ćete se u budućnosti ljutiti.


Odjeća


Po pitanju odjeće ima čak nekoliko praznovjerja. Ako nosite odjeću koju je kupila vaša sestra za vrijeme ispitnih rokova, vama će to donijeti sreću. Ako nosite iste traperice ili džemper na svim ispitima, imate bolje rezultate. Čak i korištenje iste olovke smatra se jednim od češćih studentskih praznovjerja. Ako koristite tuđu ili drugu olovku, riskirate gubljenje sreće.


Mjesto u prostoriji


Nije samo do odjeće i olovke. Neki studenti vjeruju da im i mjesto na kojem sjede u predavaoni donosi sreću.


Spavanje s udžbenikom


Jedno od čestih praznovjerja je i spavanje s knjigom ispod jastuka dan prije ispita.


spavanje s knjigama spavanje s knjigama Foto: Foto: screenshot via studenti.alo.rs/Screenshot

Foto: screenshot via studenti.alo.rs


Novčić u čarapi


Neki studenti vjeruju i da će im novčić u lijevoj čarapi dodirujući stopalo donijeti sreću te da će pomoći u smanjenju napetosti prije ispita.


Azija


U Aziji se navodno broj 4 smatra problemom jer izaziva strah i nervozu te anksioznost. Prema određenim korejskim praznovjerjima u vezi sa ispitima: ako jedete Mi-iuk juhu na dan ispita, odustat ćete od ispita, ako sanjate svinju u noći prije dana ispita, to će biti sreća za vas. Ako sanjate psa u noći pred ispitni dan, nećete imati sreće. Ako tresete nogom, sreća će nestati, a ako vam ispadne olovka, to je znak da ćete si pokvariti ispit.


Jedno od praznovjerja je i da ne operete kosu, jer to donosi dobre vijesti.


KiKat


Čokoladica KiKat prije ispita donosi sreću. Naime, KitKat zvuči kao japanska fraza Kitto Katsu što znači "sigurno ćeš pobijediti". Zbog toga je postala omiljeni pratitelj studenata prilikom polaganja ispita: jedan od pet studenata unese sa sobom u dvoranu i ovu čokoladicu, a o cijelom vjerovanju u ovu čokoladicu također smo pisali.

 >>>Polažeš ispit? Onda svakako pojedi ovu 'sretnu' čokoladicu prije!<<<