Mojfaks.hr u Laganini

Sve ono što nam NE TREBA za ispit: Usputne stvari koje ćemo naučiti na faksu

Studiranje bi trebalo biti barem donekle bezbrižno razdoblje u životu kada su nam jedine brige vezanje uz učenje i uz planiranje ludih tuluma vikendom. Neki misle da će s faksa izaći sa znanjem filozofa Nietzschea pa ostanu razočarani kada shvate da su u stvari naučili sve živo osim onoga što će im trebati u struci.

7. listopada 2016 14:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prvo što ćete naučiti jest to da studentski život uopće nije lak te da podsjeća na "Ultimate Survival\'"s Bearom Gryllsom. Ne nalazimo se doduše u prašumi, ali se često tako osjećamo, barem na one dane kad nam se čini da susrećemo više majmuna nego ljudi na fakultetu.

Hajde, hajde, većina toga ipak nije uzalud - određene stvari u životu kasnije će nam koristiti pa ćemo tako prema "oduševljenom" licu "tete iz referade" shvatiti koliko toga zajedničkog ima sa "šalterušom" koju ćemo kasnije u životu susretati stalno.

Nakon diplome, kreativnost nam svima postane jača strana jer smo studirajući, osim gradiva za ispite, naučiti i mnoge druge stvari.

* Štednja je prvo i osnovno što naučiš na fakultetu kao i postavljanje prioriteta.

Studenti ne zarađuju neku bajnu lovu, a tu i tamo kada se omakne koja pijanka više dobro znamo što slijedi: omaknut će nam se koji ručak manje. Ne brinite ako se ne opametite prvi put kada se tako nešto dogodi jer kao što znamo: ponavljanje je majka znanja!

* Spomenuli smo i prioritete pa da razjasnimo: na faksu ih stvarno naučimo slagati, a zanimljivo je to što se oni mijenjaju iz godine u godinu.

Neki misle da im je prve godine prioritet učenje, sve položiti pa zbog toga pregore kao sijalice. Druge godine idu putem drugog prioritetnog ekstrema: samo izlasci i partijanje! No, kada smo u stisci s lovom tada znamo da nam je petkom navečer prioritet gledati serije koje besplatno možemo skinuti, a ne nužno izaći van pa unesrećiti jetru i novčanik.

Image

* Naučimo se toleranciji i to jako brzo.

Ovog su posebno svjesni oni koji žive s cimerima u stanu ili u domu. Granice tolerancije pomiču se iz dana u dan tako da postanemo tolerantni i na stvari koje prije nismo mogli podnijeti, primjerice na nehigijenu našeg cimera ili konstantno uzimanje hrane iz frižidera bez da ju ikada kupi.

* Naučimo biti totalno kreativni, a to se odnosi gotovo na sva područja – od kuhanja pa do pamćenja knjige od 500 stranica u dva dana.

Neki griju tost na pegli ili cijede tijesto kroz reket dok si drugi crtaju smiješne i glupe crteže koji će ih asocirati na nešto iz knjige što moraju zapamtiti


foto: memecenter.com

* S vremenom naučimo da teta iz referade ne mrzi samo nas nego apsolutno sve studente.

* Naučimo sve vještine pospremanja, kuhanja i svega ikada i to baš kad je vrijeme ispitnih rokova i kada bi trebali učiti \'for real\'.

Image

* Naučimo da ni mi, kao ni osobe puno starije od nas, ustvari nemaju pojma što im je činiti sa svojim životom.

* Shvatimo da je velika šteta što ne postoji neki bankomat samo za iksicu.

Image

* Naučimo što treba izbjegavati u menzi pa svoje znanje širimo dalje.

* Iskreno, naučimo lagati bez da trepnemo kada se uvalimo u gabulu (ovo se posebno odnosi na situacije s profesorima).

Image

* Dobro se naučimo nositi s mamurlukom pa nam postane normalno doći i drugi dan malo "nacvrcan" na predavanje, a usput naučimo da i svi drugi znaju da smo pijani...uključujući i profesora.

* Naučimo kukati do besvijesti što je hvale vrijedna osobina u Hrvatskoj - trebat će nam za ubuduće.

* Kroz godine školovanja naučimo da 30-godišnji Dodo s druge godine faksa uopće nije blesav što toliko dugo studira.

Image

Ivana Petrić
foto: Meme Center

Još vijesti