Mojfaks.hr u Laganini

Nije za peticu u indeksu, ali mijenja život! Profesor studentima skuhao kavu, a onda im održao lekciju koju će zauvijek pamtiti

Često se formalno obrazovanje strogo odvaja od onog životnog. No, ovaj je profesor pronašao načina da svojim studentima održi lekciju koja im neće donijeti peticu u indeksu, ali će im itekako koristiti u životu.

22. listopada 2019 13:05
Nije za peticu u indeksu, ali mijenja život! Profesor studentima skuhao kavu, a onda im održao lekciju koju će zauvijek pamtiti

Nije za peticu u indeksu, ali mijenja život! Profesor studentima skuhao kavu, a onda im održao lekciju koju će zauvijek pamtiti Foto: MojFaks

Grupa bivših studenata, sada već uspješnih poslovnih ljudi, okupila se kako bi posjetili jednog starog profesora s faksa. Razgovor je ubrzo prerastao u pritužbe o umoru, iscrpljenosti, stresu na poslu, u obitelji i na svakom životnom koraku.

Profesor ih je slušao s punom pažnjom i suosjećanjem. \"Čini mi se da vam treba šalica dobre kave\", rekao je i povukao se u kuhinju. Vratio se s velikim loncem iz kojeg se pušila kava i cijelim asortimanom šalica. Svaka je bila drugačija. Bilo je tu porculanskih, plastičnih, staklenih, papirnatih, kristalnih, keramičkih... Neke su izgledale skupocjeno, kao da su stigle s dvora posljednjeg kineskog cara, druge su izgledale sasvim obično, treće su bile okrhane i polupane...

\"Poslužite se.\"

Kad su svi bivši studenti imali šalicu u ruci, profesor je primijetio: \"Lijepe i skupocjene začas su planule.\" Na stolu su ostale nedirnute ružne, obične i jeftine šalice. Nastavio je: \"Za sebe želite samo najbolje. Što vam je ujedno i izvor stresa.\"

\"A ipak, izgled šalice ne dodaje okusu. Ljepša posuda obično je samo skuplja, a katkad i zamagljuje ono što ispijamo. Svima vam je uistinu trebala dobra kava, a ne šalica. Ipak ste posegnuli za najboljom... A onda ste nastavili mjerkajući tuđe šalice.\"

\"Kad se uhvatite u vrtlog stresa i nezadovoljstva, sjetite se da je kava poput života. A posao, novac i položaj u društvu... - poput šalice. Alati za držati život. Šalica ne definira, niti mijenja kvalitetu života koji živimo.\"

\"Ponekad, koncentrirajući se samo na šalicu, propustimo uživati u kavi. Pijete kavu, a ne šalicu. Najsretniji ljudi nemaju sve najbolje, oni izvuku najbolje od svega. Žive jednostavno. Govore ljubazno. Vole velikodušno.\"

L.B./foto: Facebook@Mia Dilberović - Osobni trener - Nutrifitness