Mojfaks.hr u Laganini

'Nisu gubitak vremena nego su korisne': Evo zašto ovaj profesor misli da videoigre treba uvesti na fakultete

Premda gaming industrija iz godine u godinu ruši sve rekorde u zaradi i dalje se lome koplja oko toga jesu li videoigre dobre za mlade ili nisu. Glavni argument protivnika videoigara uglavnom se krije u tome da one izazivaju agresiju u mladim igračima te često i ovisnost, ali jedan profesor s fakulteta je veliki zagovornik gaminga. On smatra da su videoigre korisne i da bi se trebale uvesti na fakultete.

21. Siječnja 2019 11:27
'Nisu gubitak vremena nego su korisne': Evo zašto ovaj profesor misli da videoigre treba uvesti na fakultete

'Nisu gubitak vremena nego su korisne': Evo zašto ovaj profesor misli da videoigre treba uvesti na fakultete Foto: MojFaks

Ljubitelji videoigara, ali i baš gameri s godinama staža mogu odmah iz rukava "prosuti" prednosti igranja "igrica". Oni koji godinama igraju kod sebe su zamijetili razvijanje određenih vještina te drugačijeg načina razmišljanja. Protivnici videoigara uglavnom se oslanjaju na to da igre mogu ljude, osobito mlade, učiniti agresivnima, ovisnima itd.

Izvor: Unsplash

Tko je u pravu? Vjerojatno dijelom i jedni i drugi, ali američki profesor Henry C. Foley te ujedno predsjednik Institute of Technologyja u New Yorku dao je svoje viđenje o videoigrama. Naime, on se zalaže za to da one budu više prisutne na fakultetima. On je uvjeren da videoigre igraju veliku ulogu u razvijanju određenih vještina kod mladih koje će im trebati u budućnosti. Svoja razmišljanja objavio je u kolumni u VentureBeatu te istaknuo da su eSport i općenito igranje "igrica" kod mladih odlična priprema za bolje snalaženje i život u stvarnom svijetu.

...Računalo kao sportski teren: Student PMF-a napravio klub za trening gejmera...


...Prvi u Hrvatskoj doktorirao na temu videoigara: Provjerite gdje možete slušati njegova predavanja...


"Puno igara zapravo poboljšava koncentraciju, pamćenje, ali i sposobnost donošenja odluka. To je objavljeno u publikaciji \'American Journal of Play\'. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da je igranje videoigara poboljšalo sposobnost čitanja kod disleksične djece. K tome, igre poboljšavaju i potiču konceptualni način mišljenja. Riječ je o drugačijem pristupu rješavanja problema što mladima kasnije olakšava snalaženje u poslovnom svijetu i okruženju. Osim toga, videoigre poboljšavaju i društvene vještine kod ljudi te pomažu ljudima ostvariti bolje odnose.", dio je teksta u kolumni profesora Foleyja.

Profesor Foley smatra da bi se na fakultetima trebalo više ulagati u esport jer igranje videoigara donosi dobro studentima... izvor: nyit.edu

Između ostaloga, profesor smatra i da je gaming industrija iznjedrila (a to i dalje radi) nove profesije i zanimanja te lepezu potencijalnih karijera pa baš zbog toga drži da bi fakulteti trebali više uložiti u eSport timove. Zašto? Jer za razliku od "pravog sporta", u eSportu mogu sudjelovati baš svi studenti. Za kraj je napomenuo da videoigre nisu gubitak vremena nego su iznimno korisne.

...Od blokiranja na serveru do ljubavi: Dvoje studenata zaljubilo se igrajući popularnu videoigru...


Kao što možemo vidjeti, ne smatra samo profesor Foley da su igre korisne jer čak i na hrvatskim visokim učilištima postoje eSport timovi koji "brane boje" svog fakulteta.

Izvor: Unsplash

Ivana Petrić
foto: Pixabay